San Sebastian 2022: Evenepoel raz zaútočil a opäť dobyl Baskicko

San Sebastian 2022

zdroj: https://twitter.com/qst_alphavinyl/status/1557840/photo/1

Clásica San Sebastian 2022 dnes napísala svoj 42. príbeh. Jeho hlavným hrdinom bol opäť mladý belgický supertalent Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý sa tak po roku 2019 opäť rozpamätal, ako chutí vyhrávať v krajine nasnúbenej cyklistike. Stal sa tak iba šiestym pretekárom, ktorý dokázal vyhrať najprestížnejšiu klasiku na Pyrenejskom polostrove dvakrát. Na druhom mieste finišoval Pavel Sivakov (:ins:). Tretie miesto berie prekvapivo klasikár Tiesj Benoot (:tjb:). 

Bol to práve 19-ročný Remco, ktorý ako debutant medzi mužmi v roku 2019 svojím sólo triumfom totálne prekvapil cyklistický svet. Od toho času sa z Remca vyprofilizoval pretekár s bohatým palmarés, ktorý sa nikdy nevzdáva. Či už svoju nezdolnosť predviedol počas svojej rekonvalescencie po nebezpečnom páde na Lombardii, či na monumente Liege – Bastogne – Liege tento rok…či dnes… Niekdajší futbalista vedel a stále vie vyhrávať vo veľkom pompéznom štýle.

San Sebastian 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/san-sebastian/2022/result/today/profiles

Slávnostný štart:

Pelotón sa do 223 kilometrov dlhého baskického martýria vydal krátko popoludní. Celodenný únik sa vytvoril prakticky ihneď. Po úvodných 50 kilometroch (ešte pred prvým klasifikovaným stúpaním) sme mohli na čele pretekov sledovať 9-člennú skupinku cyklistov v zložení T. Delacroix (:iwg:), M. Boaro (AST), C. Pedersen, M. Tusveld (obaja DSM), E. Sanchez (Equipo Kern Pharma), I. Azurmendi (Euskaltel Euskadi), O. Cabedo (Burgos – BH), Jon Barrenetxea (Caja Rural) a F. Grellier (TotalEnergies). Spoločnými silami si dokázali vybudovať aj viac ako dvojminútový náskok na hlavné pole. 

Azkarate – Urraki – Tolosa

Prvé tri stúpania na trase ovládol Jon Barrenetxea, ktorý tak útočil na víťazstvo vo vrchárskej súťaži. Na to celkové však útočil rozbehnutý pelotón, ktorý na méte 70 kilometrov pred cieľovou páskou už dýchal jazdcom z úniku na chrbát. Hlavnými režisérmi diania boli jazdci tímu Quick-Step Alpha Vinyl. Tí nič nenechávali na náhodu a vytvárali tak perfektnú pozíciu pre svojho lídra Remca Evenepoela.  

Napokon k eliminácii vtedy už len kvarteta najodolnejších vpredu došlo v priebehu stúpania na Jaizkibel. K následným útokom ale ešte nedošlo. Favoriti si to najlepšie nechávali na samotný záver. Do problémov sa však počas stúpania dostal Tadej Pogačar (UAD), ktorý ale kontakt s hlavným poľom nestratil. Rozhodne ale nejazdil svojským štýlom plným ľahkosti a odhodlania. 

Evenepoelov prvý útok a…

K prvému razantnému útoku od mladého Belgičana Remca Evenepoela došlo 45 kilometrov pred cieľom. Stúpanie na Erlaitz vďaka svojim strmým pasážam vytváralo perfektné podmienky na predčasné rozhodnutie pretekov. Jediný, kto sa dokázal belgického talentu držať, bol Simon Yates (:bex:), no len na pár desiatok metrov, keďže Remco Evenepoel sa do záverečných 44 kilometrov vydal rozhodne a osamote. Simon Yates podobne ako mnoho ďalších vrchárov, ktorí mali v nohách celú Tour de France, začali zaostávať. Tempo bolo extrémne vysoké.

Postupom času sa preteková situácia vykryštalizovala. Na vrchole stúpania Erlaitz sa ako prvý ocitol Remco Evenepoel. 40 sekúnd za ním sa pohyboval Simon Yates a ďalších 15 sekúnd za ním štvorica, v ktorej sa nachádzali Bauke Mollema (:tfr:), Tiesj Benoot (:tjb:) a duo tímu INEOS-Grenadiers Carlos Rodriguez a Pavel Sivakov.

Evenepoel vs. duo INEOS-u

30 kilometrov pred cieľom si Remco Evenepoel dokázal sólo jazdou vypracovať už viac ako minútový náskok na Simona Yatesa, ktorý sa pridružil ku kvartetu ostatných prenasledovateľov. Časové manko však neklesalo, čo motivovalo Carlosa Rodrigueza a Pavla Sivakova k útokom – k možnej zmene scenára.

Je rozhodnuté

V priebehu posledného stúpania dňa (Murgil – Tontorra) bolo prakticky rozhodnuté. Scenár sa nemenil. Remco Evenepoel jasne predvádzal one-man show a jazdil tak v ústrety svojmu ďalšiemu veľkému víťazstvu, v poradí už 33. Zlomok štartového poľa strácal dlhých 80 sekúnd, a preto sa bojovalo len o druhé miesto medzi Tiesjom Benootom, Baukem Mollemom a Pavlom Sivakovom. Po to si napokon prišiel Pavel Sivakov, francúzsky cyklista s ruským menom. Bronz bral prekvapivo Tiesj Benoot.

San Sebastian 2022 – výsledky

1EVENEPOEL RemcoQuick-Step Alpha Vinyl Team40005:31:44
2SIVAKOV PavelINEOS Grenadiers320+ 01:55
3BENOOT TiesjJumbo-Visma260+ 02:30
4MOLLEMA BaukeTrek-Segafredo220+ 03:10
5RODRIGUEZ CarlosINEOS Grenadiers180+ 03:10
6YATES SimonTeam BikeExchange-Jayco140+ 03:28
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár