Preview: Sviatok cyklistiky klope na dvere. Tour de France a jej favoriti

Tour de France

zdroj: twitter.com/letour

Už len niekoľko dní nás delí od vyvrcholenia sezóny. Stará dáma otvorí už svoj 104. ročník. Grand Départ sa tento rok uskutoční v nemeckom Düsseldorfe. Tour de France naposledy zavítala do Nemecka v roku 1987. V sobotu nemeckí diváci uvidia 14-kilometrový prológ a začiatok druhej etapy, ktorá konči v belgickom Liége. Na jazdcov čaká neuveriteľných 3 540 kilometrov, ktoré zvládnu v 21 etapách. Po 25 rokoch pelotón navštívi 5 horských oblastí vo Francúzsku. Na úvod to bude oblasť Vosges, neskôr Jura. Jazdci okúsia i francúzske stredohorie (Massif Central), Pyreneje a nakoniec Alpy. V itinerári znova chýba tímová časovka. Jazdci budú bojovať proti chronometru iba v dvoch etapách a celkovo ich čaká 36,5 km.

Kto si oblečie maillot jaune ako prvý?

Najlepší časovkár súčasnosti Rohan Dennis (:bmc:) na Tour de France neštartuje a to otvára dvere pre viacero jazdcov. Svoju šancu určite má bývalý svetový šampión v časovke Tony Martin (:kat:), ktorý počas minulého víkendu ovládol nemecký šampionát. Do bojov o žltý dres prehovorí určite i Američan Taylor Phinney (:cdt:), Alex Dowsett (:alm:) či Stephan Cummings (:ddd:), ktorý prvého menovaného Brita prekonal na britskom šampionáte. Nesmieme zabudnúť ani na skvelých časovkárov vo farbách BMCStefan Küng ci Damiano Caruso určite budú vysoko. Primož Roglič (:lot:) taktiež nebude bez šance.

Žltý dres

V tejto kategórii sa veľmi ťažko hľadá konkurent Chrisovi Froomovi (:sky:) a jeho tímu. Briti poslali do Francúzska neskutočnú zostavu, ktorá nemá konkurenciu. Azda najväčší konkurent bude Richie Porte (:bmc:), ktorý na Gire veľmi skoro odstúpil a aspoň ušetril nejaké sily. Tesne pred Tour podpísal s BMC novú zmluvu a tak ho nemusí zaťažovať nejasná budúcnosť. Veľa síl naopak neušetril Nairo Quintana (MOV), ktorý si dal za cieľ vyhrať Giro a Tour. Ztroskotal hneď na úvodnej prekážke. V Taliansku jazdil prevažne na čele, no dominancia z minulých rokov bola preč. Zázraky nečakáme ani od Alberta Contadora (:tfr:), ten má k dispozícii už tradične iba Bauke Mollemu (:tfr:), ktorý by mohol pomôcť v najťažších chvíľach. Do súboja o pódium by mohol prehovoriť Romain Bardet (:alm:), Dan Martin (:qst:), Thibault Pinot (FDJ) či Esteban Chaves (:ors:).

Zelený dres

Táto kategória bude obzvlášť sledovaná. Peter Sagan (BOH) má na dosah vyrovanie rekordu legendárneho Erika Zabela. Ten sa tešil zo zeleného dresu 6x za sebou. Tourminátorovi budú v ceste stáť Marcel Kittel (:qst:), Nacer Bouhanni z Cofidisu, Arnaud Demare (FDJ), André Greipel (:lts:), Alexander Kristoff (:kat:), Michael Matthews (:sun:) či John Degenkolb (:tfr:). Po ťažkej chorobe sa vracia Mark Cavendish (:ddd:) a bolo by určite chybou ho odpísať.

Bodkovaný dres

Táto kategória je najmenej predikovateľná. Hlavným adeptom je Rafal Majka (BOH). Ten si bodkovaný dres vybojoval v roku 2014 a 2016. Jeho cesta za hetrikom však nebude jednoduchá. Jazdcov na celkové poradie je veľa. Poliak nebude mať k dispozícii ani toľko domestikov, keďže v Bore sa ide i na Petra Sagana (BOH) a tímové role sú rozdelené. Rovnica je v celku jednoduchá. Kto bude aktívny a v únikoch, tak má najvačšiu šancu na bodkovaný dres.

Biely dres

Úspech brata z minulého roku bude chcieť zopakovať Simon Yates (:ors:). Pre austrálskeho mladíka je to už tretia Tour, takže skúseností má viac než dosť. Už minulý rok na druhého z bratov Yatesových tlačil Louis Meintjes (:uae:). Tento Juhoafričan prestúpil z Dimension Data do väčšej stajne, aby zbieral úspechy a jazdil na celkové triumfy. Emanuel Buchmann (BOH) bol v minulej sezóne tretím mladíkom Tour de France, no vlastne nikdy neohrozil vedúcu dvojku. Stratil na nich približne 40 minút. Mladý Nemec však na Critérium Du Dauphiné ukázal veľký potenciál a dobrú formu, keď ovládol súťaž mladíkov. Ďalšími adeptami sú Pierre Latour (:alm:) či Tiesj Benoot (:lts:).

Trasa Tour de France 2017


Promo video

zdroj: letour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár