Prvé kritérium Giro d’Italia v Dubaji ovládol Peter Sagan

Peter Sagan

zdroj: https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1457000825927127040/photo/1

Dubaj aktuálne nie je len dejiskom svetovej výstavy Expo 2020. Dnes sa vo vstupnej bráne do stredovýchodu konalo historicky prvé kritérium pod značkou Giro d’Italia, a teda najlepší cyklisti z tohtoročného súboja o rúžový dres, ktorý budúci rok začne v Budapešti, nemohli chýbať. Peter Sagan (od budúceho roka za tím Total Energies), víťaz bodovacej súťaže, nebol výnimkou, čo sa napokon ukázalo ako dobré rozhodnutie. Dva okruhy pred cieľom totiž s víťazom Gira Eganom Bernalom (:ins:) zaútočil, čím sa mu otvorila cesta pre ďalšie zaujímavé víťazstvo.       

Dotout- procycling

Parametre kritéria

Kritérium, ako býva zvykom, sa jazdí na krátkych okruhoch, ktorých najtechnickejšími pasážami sú zákruty. Presne tie veľakrát rozhodujú o víťazovi kritérií, ktoré sa nezapočítavajú do štatistík. Inak tomu nebolo ani dnes na okruhu dlhom (respektíve krátkom) málo čo viac ako 2 kilometre. Cyklisti okruh dokopy obišli 30 krát. Okrem víťazstva v závere sa bojovalo aj na viacerých šprintoch, kde dobrú formu ukázal Talian Elia Viviani (COF), ktorý po sezóne prestupuje do tímu INEOS Grenadiers. Keď Peter Sagan videl, že dnes na svojho rivala z Talianska nemá, zmenil taktiku a všetko vsadil na záverečný šprint.

Image
https://twitter.com/giroditalia/status/1456913444934914049/photo/3

Ako Peter Sagan vyhral?

Kritérium spočiatku bolo nezáživné. Síce od úvodu sa do krátkeho brejku dostala trojica aj s Jurajom Saganom (BOH) či maďarskou hviezdou Attilom Valterom (FDJ). Ich snaha na čele však nenašla pochopenia v pelotóne, ktorý pozostával približne z 30 jazdcov. Po piatich kolách bolo všetci pohromade. Tempo skôr výletnícke.

Jemným oživením boli šprinty, ktoré sa započítavali do šprintérskej súťaže. Po nich sa veľakrát vytvorila mnohopočetnejšia skupinka cyklistov, ktorí to skúsili v úniku. Chlieb sa však začal lámať až v samotnom závere, kedy dve kolá pred cieľom zaútočil víťaz tohtoročného Gira a Tour de France z roku 2019 Kolumbijčan Egan Bernal (:ins:). Jeho nástup tieňoval Marc Hirschi (UAD), Geoffrey Bouchard (ACT) a taktiež Peter Sagan.

Image
https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1457000825927127040/photo/2

Najväčším rivalom trojnásobného majstra sveta bol Marc Hirschi, ktorý však napokon bojoval iba o tretie miesto. Inými slovami, rodák zo Žiliny sa o divácky populárne víťazstvo pobil so spomínaným Kolumbijčanom. Keďže išlo o súboj šprintéra s vrchárom, nie je potrebné dodať, kto vyhral a akým spôsobom.

Peter Sagan vyjadrenie:

„Toto boli veľmi výnimočné preteky, úžasné byť tu a mať možnosť jazdiť na Giro d’Italia kritériu na Expo 2020 Dubai. Som veľmi šťastný, že som získal víťazstvo na tomto jedinečnom mieste.“

Kritérium výsledky

1. Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe
2. Egan Bernal (Col) Ineos Grenadiers
3. Marc Hirschi (Sui) UAE Team Emirates
4. Geoffrey Bouchard (Fra), Ag2r Citroën
5. Elia Viviani (Ita) Cofidis
6. Grega Bole (Slo)
7. Filippo Fiorelli (Ita) Bardiani CSF
8. Leonardo Marchiori (Ita) Androni Giocattoli – Sidermec
9. Yousis Mirza (UAE) UAE Team Emirates
10. Mattia Bevilacqua (Ita) Vini Zabù

Image
https://twitter.com/giroditalia/status/1456997024050581505/photo/3

Najbližšie by sa mal Peter Sagan ukázať na ďalšom kritériu a to u seba doma v Monaku. Potom bude nasledovať príprava na ďalšiu sezónu.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár