Quintana stále túži po výhre na Tour de France

zdroj: twitter.com/nairoquinco

Nairo Quintana sa snov o úspechu na Tour de France nevzdáva. Hoci o sebe tvrdí, že už nie je najmladší, stále podľa vlastných slov nepatrí do minulosti. Kolumbijčan len nedávno oslávil svoje 29-te narodeniny a to mu pravdepodobne poskytlo priestor na reflexiu svojej doterajšej kariéry. Vstupuje pritom do svojej najdôležitejšej sezóny. Napriek nedostatku šťastia, ktoré cyklista na posledných Grand Tour pretekoch mal, zostáva Quintana idolom Kolumbie. Tímového lídra Movistar o tento titul nepripravili dokonca ani ďalší kolumbijskí účastníci Grand Tour ako napríklad Rigoberto Uran, Esteban Chaves, Miguel Angel Lopez či Egan Bernal.

Traja lídri v tíme?

Už o niekoľko mesiacov si fanúšikovia budú môcť podať stávky na cyklistiku a Quintanov výkon na TdF. Sľubné je to, že Quintana má za sebou mnoho úspechov – v roku 2014 sa stal víťazom Giro d’Italia, v roku 2016 získal víťazný titul na Vuelta a Espana a na Tour de France sa mu trikrát podarilo získať pódiové umiestnenia. Vyzeralo to, že 29-ročný jazdec mohol byť prvým Kolumbijčanom odchádzajúcim z Tour de France s titulom víťaza. V posledných rokoch však čelil dominancii tímu Sky a dokonca sa stretol aj s internou rivalitou v jeho vlastnom Movistar. Minulý rok Quintana v celkovom poradí Tour de France skončil desiaty po tom, ako Movistar zvolil taktiku nasadiť troch lídrov. V rámci tímu tak dominovali tri mená: Quintana, Alejandro Valverde a Mikel Landa. Valverde vtedy skončil na štrnástom mieste a Landa siedmy. Nedostatok vodcovstva však donútil Quintanu zvažovať svoje ďalšie pôsobenie v Movistar. 

Kontrakt sa blíži ku koncu

Kontrakt s Movistar Kolumbijčanovi končí na sklonku tohto roka a už sa začalo aj debatovať o tom, aké ponuky by rok 2020 mohol priniesť. Leto, špeciálne Tour de France, bude rozhodujúcim míľnikom, nakoľko sa ukáže, či sa jazdec dokáže dostať späť na vrchol. Ak sa mu to nepodarí, možno prídu úvahy o tom, že najlepšia časť kariéry je už za ním. Sám však tvrdí, že ešte nič nie je stratené, stále má dobré čísla a nie je unavený. Neplánuje tak odísť do športového dôchodku. Dodáva, že minulý rok pred Tour boli jeho čísla jednými z jeho najlepších a etapa, ktorú vyhral na Tour de Suisse, bola v podstate dokonalým výkonom. Pokazilo sa to až na Tour – mal nehodu, no napriek tomu vyhral jednu etapu. Podľa neho mal dostatok sebavedomia a veril svojim schopnostiam, no to nestačilo.

Sen o Tour de France stále žije

Quintana stále verí, že jeho sen zvíťaziť na Tour de France by sa mohol stať skutočnosťou. Vraj spraví všetko preto, aby vyhral. Stal by sa tak jedným z mála športovcov, ktorým sa podarilo získať všetky tri Grand Tour tituly. Dnes je to však podľa neho ešte o niečo náročnejšie. Tvrdí, že pred pár rokmi to bol len on proti britskému Sky. Teraz ale súťaží mnoho mladých jazdcov, ktorí majú vysoké ambície i šance. Napríklad taký Roglič, Dumoulin, Bernal, bratia Yatesovci, Bardet alebo Pinot. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár