Okolo Švajčiarska: Kráľovskú etapu vyhral Quintana, Porte stále vo vedení

zdroj: twitter.com/CamiloSeTrina

Siedma etapa pretekov Okolo Švajčiarska sľubovala ďalší boj vrchárov a jazdcov na celkové poradie. Trasa bola dlhá 170 kilometrov a viedla Eschenbachu do Arosy. Hlavne záver bol vrchársky, cieľ sa nachádzal na stúpaní dlhom 27 kilometrov.

Únik dňa vytvorilo 29 jazdcov. Medzi nimi sa nachádzal aj Michael Matthews (:sun:). 27-ročný Austrálčan ovládol obidve šprintérske prémie a prevzal čierny dres pre lídra bodovacej súťaže. Do tejto etapy ho nosil Peter Sagan (BOH). Jazdec tímu Sunweb vedie klasifikáciu s 24 bodmi, Slovák má o dva body menej. Tento stav bude možné napraviť v zajtrajšej šprintérskej etape, kde sa väčšina bodov rozdá v cieli. Únik bol dostihnutý na dlhom tiahlom záverečnom stúpaní Arosa. Začala sa vrchárska bitka.

Nairo Quintana (MOV) ovládol najťažší záver 82. ročníka pretekov Okolo Švajčiarska. Kolumbijský jazdec zaútočil v prvých kilometroch stúpania. Jeho strata na priebežného lídra Richieho Porta (:bmc:) sa zmenšila z pôvodných 45 sekúnd na 17-sekundový rozdiel. Pre jazdca Movistaru to bola dobrá príležitosť na získanie žltého dresu. Nestalo sa tak a pred nedeľnajšou časovkou má najväčšie šance Richie Porte.

28-ročný Kolumbijčan si dlho držal náskok 40 sekúnd pred skupinou favoritov. Tam pomáhali priebežnému lídrovi Greg Van Avermaet (:bmc:) a Tejay van Garderen (:bmc:). Potom sa o skracovanie času staral samotný Porte. Na istý čas mal Austrálčan Quintanu na 10 sekundách, no stálo ho to veľa síl. 33-ročného jazdca BMC dostihol Fuglsang (AST) a vedúci pretekár bol opäť pod menším tlakom. Nairo Quintana vyhral etapu s 22-sekundovým náskokom na stíhaciu dvojicu.

Poradie v klasifikácii

Richie Porte stále vedie v súťaži o celkové víťazstvo. Nairo Quintana sa posunul na druhé miesto. Tretí je Wilco Keldermann (:sun:), ktorý do cieľa došiel spoločne s Mühlbergerom (BOH), Masom (:qst:) a Antonom (:ddd:). Tí stratili 38 sekúnd na víťaza.

Posledná etapa bude zároveň posledná príležitosť pre jazdcov na GC, aby niečo s pretekmi urobili. Nepredpokladá sa, že by Quintana mohol potrápiť Porta v individuálnej časovke. Táto disciplína nepatrí medzi jeho silné stránky.

Slováci

Na prestížnych pretekoch máme zástupcov z celku BORA – hansgrohe. Peter Sagan (BOH) dnes finišoval na 112. mieste so stratou 29:53 na víťaza. Jeho brat Juraj (BOH) skončil na 114. mieste s rovnakou stratou.

Peter Sagan (BOH) dnes opäť šetril sily. Zajtrajšia etapa má rovinatý profil, čo znamená, že majster sveta patrí medzi favoritov na etapový triumf. Jeho najväčšími konkurentmi budú šprintéri ako Gaviria (:qst:), Matthews (:sun:), Colbrelli (:bmt:) alebo Kristoff (:uae:). Slovák už nedrží čierny dres, no stále je šanca ho získať.

Rozhodujúci útok

Výsledky 7. etapy

1.Nairo Quintana (Col)MOV4:01:39
2.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:22
3.Richie Porte (Aus):bmc:
4.Gregor Mühlberger (Aut)BOH0:00:38
5.Wilco Kelderman (Ned):sun:
6.Enric Mas (Spa):qst:
7.Igor Anton (Spa):ddd:
8.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:00:50
9.Mikel Landa (Spa)MOV
10.Sam Oomen (Ned):sun:0:00:59

Celkové poradie:

1.Richie Porte (Aus)BMC26:06:10
2.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:17
3.Wilco Kelderman (Ned)SUN0:00:52
4.Enric Mas (Spa)QST0:00:53
5.Sam Oomen (Ned):sun:0:01:13
6.Jakob Fuglsang (DenAST0:01:28
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:01:31
8.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:37
9.Simon Spilak (Slo):kat:0:01:48
10.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:02:26
Zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár