Okolo Švajčiarska: V šiestej etape dominoval únik a aj Richie Porte, Sagan stále v čiernom

zdroj: twitter.com/tds

Dnes sa konala šiesta etapa pretekov World Tour, Okolo Švajčiarska. Viedla z Fieschu do Gommiswaldu a nastúpalo sa 3450 metrov. Trasa merala 187 kilometrov a obsahovala dve stúpania najvyššej kategórie. Kopce Furkapass a Klausenpass boli dlhé a pomerne prudké, no nachádzali sa ďaleko od cieľa. Záver tvoril ešte menší kopec na Uznacherstrasse, ktorý mal rozhodnúť o víťazovi etapy. Dnes už nepršalo a teplomer ukazoval približne 17 stupňov Celzia.

Na začiatku sa vytvoril únik pozostávajúci z 18 jazdcov. Išlo o silných cyklistov, ktorí mohli zvládnuť náročné stúpania. V úniku dňa sa objavili Haas (:kat:), Kragh Andersen (:sun:), Gautier (:alm:), Cort Nielsen (AST), Gorka Izagirre (:bmt:, Konrad (BOH), Gogl (:tfr:), Monfort (:lts:), Dougall (:ddd:), Vanmarcke (:efd:), Wynants (:lot:), Golas (:sky:), Polanc (:uae:), Christian (Aqua Blue Sport), Taaramäe (Direct Energie), Quémeneur (Direct Energie), Keisse (:qst:) a Declerq (:qst:).
Títo jazdci si vybudovali trojminútový náskok. Tempo pelotónu už tradične udával tím BMC. Líder amerického tímu Richie Porte (:bmc:) je na čele celkového poradia. Jazdcom amerického tímu nikto nepomáhal. V úniku bol Monfort, ktorý bol istý čas na čele virtuálneho poradia. Pred etapou strácal na žltý dres 2:31. Do posledných 15 km vstúpila na čele šetcia jazdcov v zložení: Monfort, Gautier, Izagirre, Gogl, Kragh Andersen a Haas. Tých stíhali jazdci Cort Nielsen, Taaramäe, Vanmarcke a Christian. Ich náskok na druhú skupinu sa pohyboval v rozmedzí jednej minúty. Pelotón strácal približne dve minúty.

zdroj: twitter.com/tds

BMC stiahli potrebný čas na Monforta a o stíhanie skupiny sa postarali iné tímy. Pracovať sa ale začalo príliš neskoro a pred posledným stúpaním bolo jasné, že o víťazstvo si to rozdá únik. 2 km pred páskou zrýchlil Porte a roztiahol hlavný balík. Austrálčan sa dokonca osamostatnil a chcel zvýšiť náskok na ostatných konkurentov v GC. Medzitým vpredu nastúpil Søren Kragh Andersen a došiel si po víťazstvo v šiestej etape. Dánsky cyklista dosiahol prvé víťazstvo v sezóne a tretie v profi-pelotóne. 23-ročný jazdec bol aj súčasťou tímu Sunweb, ktorý vlani ovládol tímovú časovku na Majstrovstvách sveta v Bergene. Druhý došiel Nathan Haas a tretí skončil Gorka Izagirre. Muž v žltom drese, Porte, obsadil šiestu priečku 12 sekúnd pred zvyškom poľa.

Poradie v GC

Tasmánčan Richie Porte ukázal formu. Útok jazdca BMC nenasledovali favoriti ako Quintana (MOV), Oomen (:sun:), Keldermann (:sun:) alebo Spilak (:kat:). Poradie sa nezmenilo, po etape sa iba zvýšila strata Keldermanna na Richieho Porta, ktorý vyzerá pred Tour de France veľmi dobre. Rozdiel medzi nimi činí 32 sekúnd.

Do vrchárskeho dresu sa dnes obliekol Mark Christian (Aqua Blue Sport), ktorý dnes zbieral body na dvoch ťažkých stúpaniach.

Slováci

Na prestížnych pretekoch máme zástupcov z celku BORA – hansgrohe. Peter Sagan (BOH) dnes finišoval na 49. mieste so stratou 2:31 na víťaza. Jeho brat Juraj skončil na 109. mieste so stratou 15:31.

Úradujúci majster sveta je aj po šiestej etape na čele šprintérskej bodovacej súťaže. Slovák má 22 bodov, druhý Calvin Watson (Aqua Blue Sport) má o tri body menej.

Dojazd etapy:

Výsledky 6. etapy

1.Søren Kragh Andersen (Den):sun:4:59:53
2.Nathan Haas (Aus):kat:0:00:10
3.Gorka Izagirre (Spa):bmt:0:00:24
4.Maxime Monfort (Bel):lts:0:00:25
5.Cyril Gautier (Fra)FDJ
6.Richie Porte (Aus):bmc:0:00:27
7.Michael Gogl (Aut):tfr:0:00:29
8.Diego Ulissi (Ita):uae:0:00:39
9.Arthur Vichot (Fra)FDJ
10.Mathias Frank (Swi):alm:

Celkové poradie:

1.Richie Porte (Aus)BMC22:04:13
2.Wilco Keldermann (Ned)SUN0:00:32
3.Sam Oomen (Ned)SUN
4.Enric Mas (Spa)QST0:00:33
5.Jack Haig (Aus)MTS0:00:41
6.Nairo Quintana (ColMOV0:00:45
7.Ion Izagirre (Spa)BMT0:00:48
8.Diego Ulissi (Ita)UAE0:00:52
9.Simon Spilak (Slo)KAT0:00:58
10.Mikel Landa (Spa)MOV0:00:59

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár