Okolo Švajčiarska: Saganovi ušlo víťazstvo, má však naspäť čierny dres

zdroj: twitter.com/pariswheels

Ôsma etapa pretekov Okolo Švajčiarska priviedla jazdcov z hôr do mesta Bellinzona na juhu Švajčiarska. Jazdci prešli rovinatým mestským okruhom celkovo šesťkrát. V etape dlhej 123 kilometrov sa nachádzali 3 šprintérske prémie, ale žiadne vrchárske. Po včerajšku vrchársky dres drží Mark Christian z tímu Aqua Blue Sport. Brit má tak už istú výhru v tejto súťaži, keďže zajtra je na programe individuálna časovka.

Napokon došlo na hromadný šprint. Únik v zložení Smit (:kat:), Dunbar (Aqua Blue Sport), Ourselin (Direct Energie) a Brown (:efd:) bol dostihnutý v posledných desiatich kilometroch. Najviac odolával Eddie Dunbar, no šprintérske celky mu nedarovali priestor. Pelotón ťahali počas väčšiny etapy tímy Quick-Step Floors a Bora – hansgrohe. Tí sa spoliehali na šprintérov Fernarda Gaviriu (:qst:) a Petra Sagana (BOH). Následne sa pridali tímy FDJ a Bahrain-Merida. Pre Sagana pracoval Daniel Oss (BOH), ktorý ho dostal do prednej pozície. Vpredu sa nachádzali všetci favoriti na etapový triumf. Sagan sa držal za kolesom Kristoffa.

Etapu ovldádol Francúz Arnaud Démare (FDJ) pred Fernardom Gaviriom Alexandrom Kristoffom (:uae:). Peter Sagan skončil na štvrtom mieste. Slovák začal šprintovať až za prednou dvojicou. Tam to bolo tesné medzi Kolumbijčanom a úradujúcim francúzskym majstrom.

Peter Sagan včera stratil čierny dres pre lídra bodovacej súťaže. Dočasný držiteľ dresu Matthews (:sun:) dnes skončil na 10. priečke a Slovák prebral líderstvo v tejto klasifikácii. O všetkom rozhodne zajtrajšia časovka, kde Matthews môže prekvapiť. Austrálčan by však musel skončiť minimálne na piatom mieste. Sagan má 26 bodov, Matthews 24.

zdroj: twitter.com/tds

V GC nenastali žiadne zmeny. Porte by mal zajtra rozhodnúť o svojom víťazstve. Druhý Quintana nemá úplne najlepšiu časovku, čo sa austrálskemu cyklistovi hodí.

Slováci

Na pretekoch máme dvoch zástupcov z tímu Bora – hansgrohe. Petrov brat Juraj dnes obsadil 132. miesto so stratou 4:57. Ten však pomáhal na čele pelotónu v skoršej fáze etapy.

Záverečný šprint

Profil dnešnej etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 8. etapy

1.Arnaud Demare (Fra)FDJ2:41:07
2.Fernardo Gaviria (Col):qst:
3.Alexander Kristoff (Nor):uae:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
6.John Degenkolb (Ger):tfr:
7.Reinardt Janse Van Rensburg (Rsa):ddd:
8.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
9.Andre Greipel (Ger):lts:
10.Michael Matthews (Aus):sun:

Celkové poradie:

1.Richie Porte (Aus)BMC28:47:17
2.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:17
3.Wilco Kelderman (Ned)SUN0:00:52
4.Enric Mas (Spa)QST0:00:53
5.Sam Oomen (Ned):sun:0:01:13
6.Jakob Fuglsang (DenAST0:01:28
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:01:31
8.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:37
9.Simon Spilak (Slo):kat:0:01:48
10.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:02:26
Zdroj: cyclingnews

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár