Bernal si chcel uctiť ružový dres, Evenepoel očakával svoj pokles

Giro d'Italia 2021
Egan Bernal

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

Aj dnes vám prinášame reakcie najväčších protagonistov 16. etapy Giro d’Italia 2021, ktorá bola skrátená kvôli nepriazni počasia. Víťazom sa stal Egan Bernal (:ins:), ktorý získal ďalšie sekundy na svojich rivalov v celkovom poradí. Remco Evenepoel (:dqt:) definitívne vypadol z top 10, kde ho nahradil kolega João Almeida (:dqt:). Na druhom celkovom mieste sa nachádza Damiano Caruso (TBV), ktorý finišoval za Bernalom s Romainom Bardetom (DSM).

Alexander Vlasov (AST), Simon Yates (:bex:), Giulio Ciccone (:tfr:) i tretí Hugh Carthy (:efn:) si veria na celkové pódium.

Reakcie Giro d’Italia 2021

Egan Bernal (:ins:) – víťaz etapy

Líderstvo a ružový dres si po dnešku upevnil kolumbijský supertalent Bernal. Nezabránil mu v tom ani hustý dážď a zima zachádzajúca až pod nechty, a teda dnes to bolo jednoznačne vydreté víťazstvo. V závere si Bernal dal dole čiernu vetrovku a ukázal aj maglia rosa. Na obhajobu svojho gesta povedal: „Ak vyhráte ružový dres, je to niečo špeciálne. Chcel som ho ukázať a takto si ho ceniť.“

„Myslím, že pôvodná trasa by bola ťažšia na kontrolovanie. Neviem, čo by bola lepšia varianta. Boli sme pripravení na všetko. Nakoniec to dopadlo dobre. Museli sme akceptovať to, že sa išlo v zlom počasí a organizátori sa následne rozhodli etapu skrátiť. Som v dobrej pozícii, ale nemyslím si, že som vyhral. V Grand Tour sa vám môže privodiť hocičo.“

Egan Bernal
Bernal v cieli s priateľkou. © Marco Alpozzi/LaPresse

Teším sa spolu s rodinou, ktorá stojí pri mne. Na Grand Tour nikdy nemáte dostatok času pre tlačové konferencie a ceremoniály, ale našťastie ma mama, otec aj priateľka veľmi dobre podporujú.

Egan Bernal je víťazom Tour de France z roku 2019. Žltý dres získal v etape, ktorá bola v strede zrušená pre zosuv pôdy a krupobitie. 24-ročný Kolumbijčan odmieta, že by sa mala ohľadom etapy v Taliansku viesť podobná polemika. Navyše, sám to ukázal na trati, že v oboch prípadoch bol jednoznačne najsilnejším jazdcom na pretekoch.

„To sú dve rozdielne situácie. Etapu na Tour skrátili, keď už sme jazdili, takže sme ani nepoznali, kde sa končí. Dnes sme naopak vedeli dopredu profil etapy.

Romain Bardet (DSM) – 2. miesto

„Bernal bol jasne najsilnejší, držal som sa Carusa a išiel si vlastné tempo. Počas klesania som urobil najviac, ako som mohol, aby som získal čas. Myslím si, že to bola dobrá jazda a môžeme sa tešiť na tretí týždeň.“

Bardet ako výborný zjazdár dotiahol svoje manko na tretieho Damiana Carusa (TBV), s ktorým došiel na druhom mieste. Na Bernala stratil Francúz 27 sekúnd a posunul sa na celkové siedme miesto s päťminútovou stratou.

Damiano Caruso (TBV) – 3. miesto

Damiano Caruso. @ChrisAuld @TeamBahrainVictorious

“Na poslednom stúpaní som sa cítil dobre. Pozeral som sa po grimasách ostatných jazdcov a mohol som povedať, že až na Bernala som bol najsilnejším jazdcom v hlavnej skupine. Snažil som sa nasledovať útok Bernala, ale nedalo sa. Tak som si išiel vlastné tempo. Ďakujem kolegom aj personálu, ktorí ma počas dňa zásobovali teplým oblečením, čo je v takýchto etapách kľúčové. Teraz si užijeme voľný deň a v stredu pokračujeme v ďalšom boji.“

Giulio Ciccone (:tfr:) – 4. miesto

Talian je na celkovom šiestom mieste a Cicconeho forma je veľmi kolísavá. Čas stratil napríklad na strade bianche etapy, inokedy bol jedným z najlepších vrchárov. Aj napriek slabej časovke si stále verí na pódiovú priečku, ku ktorej sa priblížil štvrtým miestom zo 16. etapy a celkovej strate 4:31.

„Aj napriek tomu, že organizátori museli skrátiť trasu, nebola to jednoduchá etapa, práve naopak, bola veľmi dramatická. Nová trasa zahodila rôzne taktické možnosti a etapa na Passo Giau explodovala. Tím EF najprv nastavil silné tempo, potom to bol len test výdrže. Počas etapy som sa cítil dobre a dokázal som si rozložiť sily,“ uviedol Ciccone.

João Almeida (:dqt:) – 6. miesto

V tíme Deceuninck – Quick Step majú po dnešku zmiešané pocity. Na jednej strane Joao Almeida finišoval na 6. priečke a dostal sa späť do top 10 celkovej klasifikácie, na druhej strane Remco Evenepoel ešte výraznejšie stratil, čím len potvrdil, že je ozajstným nováčikom na Grand Tour.

„Aj napriek chladu a dážďu som sa cítil dobre. Chcel som ísť na etapové víťazstvo, preto som sa dostal do úniku, ale pelotón bol dnes veľmi silný. Snažil som sa čo najviac a som rád, že som sa dostal na desiatu priečku v celkovom porad,“ myslí si Portugalčan Almeida.

Únik v 16. etape. Vpredu Almeida a Nibali
Únik v 16. etape. Vpredu Almeida a Nibali. © Fabio Ferrari/LaPresse

Remco Evenepoel – strata viac ako 25 minút:

Belgičan patril pre niektorých medzi favoritov celého Gira, ale prejavili sa všetky možné nedostatky. 21-ročný Evenepoel definitívne vypadol z top 10. Čas strácal v podstate v každej dôležitej etape druhého týždňa. Stále však podával veľmi kvalitné výkony a má sa kam posunúť.

„Je vidieť, že som nemal dobrý deň a že moje nohy sú po dvoch týždňoch úplne prázdne. Vždy som vravel, že som nemal žiadne očakávanie pred pretekmi, keďže som prišiel po dlhej prestávke a ťažkom zranení. Myslím, že nikto nečakal, že budem v top forme počas celých troch troch týždňov. Napokon, ešte sa len učím a verím, že mi skúsenosti v budúcnosti pomôžu. Som rád za Joãa, v predošlých etapách mi pomáhal. V nasledujúcich etapách mu budeme pomáhať s udržaním sa v top 10,“ povedal Evenepoel v tlačovej správe.

Alexander Vlasov (AST) – 7. miesto

Kúsok smoly mal aj odchovanec ruskej cyklistickej školy, ktorý nebojoval len s počasím ale taktiež aj so svojou bundou, ktorá mu spôsobila nemilé problémy, ktoré ho stáli členstvo v čelnej skupine. Situáciu opísal nasledovne:

„Keď som si začal vyzliekať svoju bundu, rukáv sa zavadil o koleso, ktoré hneď zablokoval. S podporou mojich tímových kolegov som sa snažil dostať späť do skupiny, ale neúspešne. Stratil som čas na mojich rivalov. Ale určite sa nevzdám a v treťom týždni budem bojovať,“ znie reakcia 25-ročného Rusa.

Simon Yates (:bex:) – 11. miesto

Ďalší z veľkých favoritov Giro d’Italia stratil na Bernala, podobne ako Vlasov, viac ako dve minúty. Brit Simon Yates je na celkovej piatej priečke s mankom 4:20.

„Bola to ťažká etapa, nie tá, na ktorú som sa tešil, ale dal som do toho všetko. Víťazstvo na Gire je už veľmi vzdialené, ale pódium je určite ešte možné. Takže hlavy máme hore,“ povedal Yates.

Toto boli reakcie najväčších protagonistov 16. kráľovskej etapy Giro d’Italia 2021. Zajtra na cyklistov čaká druhý deň voľna.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár