Reakcie po Paríž – Roubaix 2022: Sklamanie je obrovské (Lampaert)

Paríž - Roubaix 2022

zdroj: @A.S.O./Pauline Ballet

119. ročník monumentálnej klasiky Paríž – Roubaix 2022 priniesol doposiaľ najrýchlejší boj o neprehliadnuteľnú trofej vo svete cestnej cyklistiky – dlažobnú kocku z pekla severu. Víťaz Dylan van Baarle (:ins:) do cieľa dorazil s neuveriteľným časom 5 hodín a 37 minút. Druhému Woutu van Aertovi (:tjb:) nadelil takmer dve minúty. Čo však povedali pretekári na historickom velodróme v mestečku Roubaix?     

Reakcie po Paríž – Roubaix 2022

Dylan van Baarle (:ins:) – víťaz

„Je to neuveriteľné. Keď som išiel na velodróm, nemohol som tomu uveriť. Pozrel som sa na druhú stranu, či tam nie sú nejakí ďalší chalani, ale bol som úplne sám. Keď vedľa mňa prišlo auto DS so mechanikom, začal som tomu naozaj veriť. Bolo to šialené.“

Image
https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1515745627359096833/photo/1

Ďalej porozprával o tom, čo pre neho tento triumf znamená. „Je to monument, takže samozrejme chcem vyhrať monument. Byť druhý vo Flámsku a vyhrať Roubaix – nemám slová. [Včasné rozdelenie pretekov] nebolo vôbec plánované, ale dopadlo to takto. Boli sme super sústredení. A to sme chceli, nechceli sme prenasledovať. Chceli sme byť vpredu a to sme urobili. Od tej chvíle som vedel, že budeme mať dobrú šancu, pretože sme minuli menej energie ako všetci ostatní. Mali sme aj trochu smolu – ja som mal defekt, Pippo mal defekt, myslím, že každý niečo mal. Ale chceli sme, aby boli preteky ťažké pred druhou zónou. To sa nám aj podarilo. Potom Kwiato povedal, že som super silný a chcel jazdiť na mňa. Dodalo mi to toľko sebavedomia a nemôžem dostatočne poďakovať tímu.“

„Zatiaľ to bola skvelá jarná klasická sezóna. Toto si užijeme. Tvrdo sme na tom pracovali. V posledných rokoch sme mali smolu, ale teraz sa všetko uberá správnym smerom. Celý tím sa z toho dvíha a je to úžasné,“ zakončil v eufórii vôbec prvý jazdec tímu INEOS-Grenadiers, ktorý dokázal ovládnuť peklo severu. 

Wout van Aert (:tjb:) – 2. miesto

„Som veľmi prekvapený týmto druhým miestom,“ povedal víťaz „Etrojky“ z tohtoročnej sezóny. „Som veľmi spokojný. Toto druhé miesto sa dokonca javí ako odmena. Samozrejme, chcem vyhrať tieto preteky, ale po udalostiach z posledných týždňov môžem byť s týmto len spokojný.“ Pod pojmom udalosti z posledných týždňov mal na mysli Covid-19 a výpadok tréningových jednotiek. 

Stefan Küng (FDJ) – 3. miesto

Svoju derniéru v klasikárskej sezóne zažil na Paríž – Roubaix 2022 Švajčiar Stefan Küng, pričom prvýkrát skončil na pódiu. Rozlúčka ako sa patrí.

Stajňa Intermarché-Wanty-Gobert na Paríž – Roubaix 2022

Tím Intermarché-Wanty-Gobert je po 119. ročníku kráľovnej klasík naozaj spokojný. Tom Devriendt obsadil 4. miesto, Adrien Petit zas šieste a Alexander Kristoff to dvanáste. Síce bez pódiového umiestnenia, ale každé umiestnenie vo vyšších radoch výsledkovej listiny sa rátajú. Najmä na Paríž – Roubaix.

Tom Devriendt sa nechal počuť: Toto je DEŇ môjho života. Chcel som sa vyhnúť zrážkam tým, že som sa pripojil k prednej skupine. Nikdy som nečakal, že skončím štvrtý.“

Matej Mohorič (TBV) – 5. miesto

Dva defekty, dvojnásobná participácia v úniku, boj o pódium do poslednej chvíle… Víťaz monumentu Miláno – San Remo, jazdiac symbolicky pre Sonnyho Colbrelliho, môže byť po dnešku taktiež spokojný.

Jasper Stuyven (:tfr:) – 7. miesto

Dnešný (už 30-ročný) oslávenec Stuyven sa po pretekoch vyjadril, že od začiatku sa snažil byť vpredu, nakoľko sa cítil dobre. Celkovo svoje účinkovanie hodnotí pozitívne.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) – 9. miesto

Spokojnosť vládne aj v najlepšom prokontinentálnom tíme Alpecin-Fenix. Mathieu van der Poel si po predchádzajúcich dvoch tretích miestach pripísal ďalšie umiestnenie v top 10 (konkrétne 9. miesto). Síce ako sám v cieli rečou tela vyjadril, nie je to výsledok, po ktorý si na sever Francúzska prišiel, ale dnes vydal zo seba maximum.

Yves Lampaert (:dqt:) katapultovaný na Paríž – Roubaix 2022 na 10. miesto

Nahnevaný (a právom) môže byť po dnešku Yves Lampaert, ktorý na predposlednom úseku pavé pocítil hrboľatý a najmä tvrdý povrch mačacích hláv na vlastnom tele. Dôvodom bola ruka jedného povzbudzujúceho diváka, ktorou vyrušil práve Lampaerta. Yves sa sprvu snažil skorigovať a zabrániť pádu no priečne zaklinenie bicykla do škár medzi hlavy ho katapultovalo zo sedla.

V cieli celé preteky zhodnotil takto: „Odjazdil som perfektné preteky. Od začiatku to bolo tvrdé a na plný plyn, ale bojoval som a robil som všetko, čo bolo v mojich silách. Podarilo sa mi byť súčasťou tej silnej skupiny s 50 kilometrami do cieľa. Potom, keď som zacítil príležitosť, zrýchlil som a po vytvorení skupiny to išlo naozaj dobre. Začal som dúfať a premýšľať o pódiu. Napriek tomu, že som bol na Carrefour de l’Arbre trochu na hranici svojich možností, bol som si istý a cítil som, že top 3 je dosiahnuteľné, skutočne na dosah.“

„Čo ešte môžem povedať? Keď došlo k nárazu, snažil som sa to zachrániť, ale nedalo sa nič robiť a padol som na zem. Nasadol som a pokračoval v pretekoch, no napriek tomu, že som sa vrátil domov z desiateho miesta, sklamanie je obrovské, najmä ak si pomyslím, čo mohlo byť.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár