Paríž – Roubaix 2022: Najrýchlejšiu edíciu histórie ovládol Van Baarle

zdroj: @A.S.O./Pauline Ballet

Paríž – Roubaix 2022 pripravila pre jazdcov pekné a slnečné počasie. Na štarte však chýbal obhajca prvenstva Sonny Colbrelli (TBV), Talian sa zotavuje po operácii srdca. Najrýchlejšiu edíciu (45,8 km/h) histórie ovládol Van Baarle (:ins:). Holanďan bol pozične vždy na pravom mieste a v závere zaútočil. Odpáral súperov a 25 kilometrovým sólom zaknihoval životné víťazstvo.


Dylan Van Baarle (:ins:)

„Je to neuveriteľné. Neveril som, keď som dorazil na velodróm. Keď som však za sebou nikoho nevidel, tak som začal veriť. Je to šialené. Vyhrať monument – nemám slov. Rozdelenie pelotónu nebol plán, jednoducho sa to tak vyvinulo. Od toho momentu sme však vedeli, že máme dobrú šancu. Nemuseli sme doťahovať ale naopak. I napriek defektom to dopadlo neskutočne. V závere som povedal tímu, že sa cítim dobre. Mal som dobré nohy a išli sme to na mňa. Celá klasikárska sezóna mi šla veľmi dobre. Posledné roky sme mali smolu, no dnes všetko klaplo. Je to neskutočné.“

Profil Paríž – Roubaix 2022

zdroj: procyclingstats.com/race/paris-roubaix/2022

Štart Paríž – Roubaix 2022

Priebeh Paríž – Roubaix 2022

Dlhá tvorba úniku

Únik dňa sa nedarilo vyformovať ani po dvadsiatich kilometroch pretekania. V tento moment prišiel nepríjemný moment pre Clémenta Davyho (FDJ). Francúz spadol a privodil si odreniny na ľavej strane tela. Heroicky však nasadol späť na bicykel a pokračoval v pretekoch.


Ani po tridsiatich kilometroch nebolo rozhodnuté o úniku dňa. Jazdci sa striedali v útokoch, no neúspešne. Prvý náznak prišiel 35 kilometrov po štarte. Trojica Riabushenko (AST), Pichon (Arkéa-Samsic) a Doull (:efd:) odskočili. Vypracovali si náskok 30 sekúnd, no pelotón nebol spokojný so situáciou a držal trojku na dostrel. Silný vietor nehral jazdcom v úniku do karát, náskok stále osciloval okolo rovnakej hodnoty. Prišiel však šikovný ťah Ineosu, na vetre roztrhali pelotón. V druhej skupine ostali favoriti ako Van Aert (:tjb:) či Van der Poel (Alpecin-Fenix). Rozdiel medzi skupinami bol 45 sekúnd, no do cieľa ostávalo veľa kilometrov. Trojica v úniku bola okamžite pohltená.

Nalini - procycling

V čelnej skupine bola celá zostava Ineosu. Filippo Ganna (:ins:) diktoval tempo a náskok poskočil na celú minútu. Cieľ bol jasný – čo najviac unaviť tímy favoritov v druhej skupine. Kapitán Ineosu Luke Rowe (:ins:) výborne organizoval skupinu, kde bolo približne 75 jazdcov. Druhá skupina o stovke jazdcov strácala 75 sekúnd. Osemdesiat kilometrov po štarte sa išlo rekordnou rýchlosťou – priemer bol 48,6 kilometrov za hodinu.



Pred prvým dláždeným úsekom bol rozostup medzi skupinami približne 80 sekúnd. V druhej skupine prišiel pád favoritov, Asgreen (:dqt:) a Pedersen (:tfr:) sa zbierali zo zeme. Jazdci tímu Trek-Segafredo zažívali nočnú moru, každú chvíľu bol na zemi ich jazdec. Problémy mal i Ganna (:ins:), Talian dostal defekt a čakala ho stíhačka vedúcej skupiny. Druhá skupina bola už len pol minúty za vedúcou, následne prišiel ďalší pád vo vedúcej skupine. Po štvrtom úseku pavé vyplával na čele Niki Terpstra (TotalEnergies) a viedol preteky.


Časové rozdiely medzi skupinami sa znova natiahli a frenetické preteky pokračovali. Víťaz z roku 2014 sa v čele pretekov dlho neohrial, v tretej skupine začal tempo diktovať Stefan Küng (FDJ). V polovici pretekov sa už začínalo bojovať na plný plyn. V čele to skúsil Jens Reynders (Sport Vlaanderen – Baloise), vypracoval si dokonca náskok 30 sekúnd. Pippo Ganna (:ins:) riešil ďalšie technické problémy a čakala ho znova stíhačka. Vedúci muž pretekov sa zahral na kaskadéra, dostal defekt a menil koleso v strede dláždeného sektoru. Jazdci v stíhacej skupine ho len tesne minuli.



Snaha tímu Alpecin-Fenix v druhej skupine priniesla ovocie. Náskok prvej skupiny bol už pod jednu minútu. Ruku k dielu pridal i tím FDJ, rozdiel bol razom 30 sekúnd. Z čelnej skupiny nastúpila pätica jazdcov, ktorá si ihneď vypracovala pekný náskok. V skupinke bol aj víťaz Miláno – San Remo.

Nový únik dňa

Les Arenberg sa blížil, tento ikonický úsek bol prvým 5-hviezdičkovým dnešného dňa. Päťka na čele si medzičasom vypracovala náskok takmer jednu minútu. Arenberg však pochoval nádeje Davide Balleriniho (:dqt:), Talian dostal defekt v najmenej vhodný moment. Taktika tímu Quick-Step okamžite dostala trhliny. Po Arenbergu bolo pole jazdcov roztrhané na niekoľko skupín. V čele sa však držala už len trojica s minútovým náskokom. Problémy sa nevyhli ani Van Aertovi (:tjb:), musel meniť bicykel.

Procycling

Mohorič (TBV), Pichon (Arkéa-Samsic) a Devriendt (:iwg:) pokračovali na najdlhší úsek dňa, náskok bol tesne pod dve minúty. Za nimi sa však spojili dve veľké skupiny a to nebolo dobré znamenie. V novom pelotóne bolo približne 80 jazdcov. Stefan Küng (FDJ) riešil mechanické problémy 75 kilometrov pred cieľom, FDJ dnes nemalo svoj deň. V čele pretekov vyzeral výborne Matej Mohorič (TBV), na úsekoch pavé bol nezastaviteľný. Pichon v čelnej skupine visel už len za oči, Slovinec mal neskutočné tempo. V pelotóne bol v problémoch Laporte (:tjb:), precedil sa až na samotný koniec.


60 kilometrov pred cieľom viedla stále trojica o dve minúty. Zatiaľ najrýchlejšie preteky histórie ešte zvýraznil Van Aert (:tjb:). Belgičan na úseku Orchies zabral a 30 sekúnd z náskoku bolo preč. Okolo Van Aerta sa utvorila 12-členná skupina, kde nechýbal Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix). Dylan Van Baarle (:ins:) sa rozhodol prekonať medzeru a doskočiť do vedúcej trojice. Prekvapivo ho nikto nenasledoval a tak sa snažil sám, približoval sa len veľmi pomaly. Van der Poel (Alpecin-Fenix) taktiež pomáhal v skupine a náskok znova klesol. V čele sa Pichon (Arkéa-Samsic) zlomil a 50 kilometrov pred cieľom bolo jeho dobrodružstvo na konci.

Útoky

45 kilometrov pred cieľom zaútočil Van Aert (:tjb:), doplnili ho Van der Poel (Alpecin-Fenix) a Stefan Küng (FDJ). Trojica mala manko na čelo pretekov iba 30 sekúnd. Čoskoro sa skupinka rozrástla na 10 ľudí, následne Van Aert dostal defekt a znova musel doťahovať. Rovnaký osud postihol i Mohoriča (TBV), preteky tak dostali znova nový náboj. Belgický šampión sa docvakol do skupiny, medzičasom vedúci Devriendt (:iwg:) mal 30 sekúnd náskok. Lampaert (:dqt:) a Mohorič (TBV) zaútočili a vypracovali si drobný náskok. Čoskoro dostihli Devriendta (:iwg:), no ten sa držal zubami – nechtami. Van Baarle (:ins:) sa taktiež dotiahol, štvorica mala náskok 35 sekúnd.

Koniec Van der Poela

Belgičania Van Aert a Stuyven rozobrali Van der Poela útokmi a Holanďan odpískal snahu o prvenstvo. Stuyven však dostal defekt a snaha o dostihnutie čelnej skupiny už nemala šancu. Van Aert a Küng sa snažili dostiahnúť do čela, no mali manko 30 sekúnd. Medzičasom bol na čele osamotený Dylan Van Baarle (:ins:), odpútal sa od súperov a vypracoval si menší náskok. Holanďan mal čoskoro 20 sekúnd a bol blízko životnému víťazstvu.

Finále

Osem kilometrov pred cieľom bolo o víťazovi rozhodnuté. Reč tela prenásledovateľov nehovorila o opaku. Ďalšia rana prišla pre Lampaerta (:dqt:). Nepozorný divák bol veľmi blízko a zavadil o Belgičanove riadidlá. 31-ročný cyklista tak prišiel o možné pódium. Van Baarle si vychutnal víťazný okruh na velodróme v Roubaix a dokonal tak sladké víťazstvo. Na druhom mieste napokon dorazil Wout Van Aert (:tjb:).

Paríž – Roubaix 2022 výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár