Paríž-Roubaix 2022 Preview: Pelotón preverí Peklo severu

zdroj: ©ASO 03/10/2021 - Paris-Roubaix - Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix), Sonny COLBRELLI (Bahrain Victorious)

Na veľkonočnú nedeľu sa vo Francúzsku odohrá Peklo severu. Tretí z jarných monumentov prinesie známu trasu s náročnými dláždenými úsekmi. Cyklisti ich budú musieť na 257 kilometrov merajúcej trati pokoriť celkovo 30. Po minuloročnom presune termínu sa do kalendára vrátila na svoje pôvodné miesto. Vo Francúzsku sa napokon nepredstaví Peter Sagan (TotalEnergies), u ktorého stále pretrvávajú zdravotné problémy.

História monumentu Paríž-Roubaix

Jeden z najstarších cyklistických pretekov sa po prvýkrát konal v roku 1896, keď zvíťazil Nemec Josef Fischer. Od prvého ročníka trať neprešla veľkou zmenou. Štartuje sa na severe Francúzska a cieľ je umiestnený na hraniciach s Belgickom – v Roubaix. Na známom velodróme však preteky prvýkrát vyvrcholili až v roku 1943.

Francúzsky monument sa od svojho vzniku konal takmer každý rok. Zastavili ho len prvá, druhá svetová vojna i pandemická situácia spojená z Covidom-19 v roku 2020. Víťazi Paríž-Roubaix si domov odnášajú jednu z mačacích hláv od roku 1977.

V roku 2018 sa na náročnej trati tešil z víťazstva aj Slovák Peter Sagan (TotalEnergies). Trojnásobný majster sveta ovládol Peklo severu, keď zaskočil favoritov dlhým 50 kilometrovým únikom. Na velodróme si to v špurte rozdal so Švajčiarom Silvanom Dillierom (:alm:). Posledný ročník pretekov bol presunutý na október. Na jeseň triumfoval pri svojej premiére na kockách Talian Sonny Colbrelli (TBV).

Dúhový dres
Sagan vyhral Paríž – Roubaix 2018. zdroj: twitter.com/cyclist

Víťazi monumentu Paríž-Roubaix

Paríž-Roubaix 2022 – parametre

  • typ: severská monumentálna klasika s úsekmi pavé
  • dátum: 17. apríla (nedeľa)
  • ročník: 119. ročník
  • dĺžka: 257.5 kilometrov
  • profil: rovinatý
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • štart: 11:00 hod.
  • predpokladaný cieľ: 17:40 hod.
  • vysielanie: Eurosport

Paríž-Roubaix 2022 – trasa

Mapa pretekov

Ako bolo spomenuté, kráľovná klasík sa uskutoční na tradičnej trase. Štart 257 kilometrovej jednorázovky je naplánovaný v Compiègne. Nezmenená trasa bude zahŕňať 30 úsekov pavé, ktoré uberú z celkovej dĺžky 54,8 kilometra. Úvodných takmer 100 kilometrov bude zahrievacích. Cyklisti si vychutnajú jazdu na rovnom asfalte. Prvý dláždený úsek príde 161 kilometrov pred cieľom. Bude však len predzvesťou toho, čo na pelotón čaká.

Náročnosť sa bude postupne zvyšovať. Objavia sa úseky s tromi či štyrmi hviezdičkami. Dôležité momenty pretekov sa odohrajú na úseku číslo 19. Balík bude prechádzať cez povestný Arenbergský les a do cieľa bude zostávať 95 kilometrov. Prvý z päťhviezdičkových sektorov môže nadeliť štartové pole. O 13 kilometrov bude nasledovať najdlhší z úsekov Hornaing to Wandignies, ktorý meria 3 700 metrov.

Profil pretekov

zdroj: www.procyclingstats.com/race/paris-roubaix/2022/result/today/profiles

Ďalší päťhviezdičkový úsek bude čakať necelých 50 kilometrov pred páskou. Trojkilometrový Mons-en-Pévèle môžu pretekári využiť na ataky z oklieštenej hlavnej skupiny. Po 200 kilometroch na bicykli bude pre pelotón náročným každý zostávajúci dláždený úsek. Posledných 20 kilometrov prinesie dva tvrdé úseky. Štvorhviezdičkový Camphin-en-Pévèle i päťhviezdičkový Carrefour de l’Arbre.

Po ich pokorení to stále bude do cieľa 17 kilometrov. Zostávajúce tri úseky by už nemali narobiť väčšie problémy. Záver tradične prebehne na velodróme, kde budeme sledovať osamoteného víťaza po úniku alebo šprint ašpirantov na triumf. Cyklistom by malo v nedeľu priať aj počasie. Predpoveď hovorí, že bude slnečno a pretekať sa tak bude na suchých cestách.

Favoriti

Na Paríž-Roubaix nebude chýbať ani jeden z najväčších favoritov tohtoročnej jari Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fénix). Holanďan ukazuje skvelú formu. Ovládol jeden z monumentov Okolo Flámska a na pretekoch Amstel Gold Race figuroval v skupine favoritov do posledných kilometrov. 27-ročný pretekár môže staviť na sólo únik, ale aj na záverečný špurt.

V štartovej listine bude i Wout Van Aert (:tjb:). Belgičan pre ochorenie na Covid-19 nemohol štartovať na domácom monumente Okolo Flámska. Na francúzskej klasike si bude chcieť spraviť chuť. Otázkou zostáva akou formou disponuje.

Greg van Avermaet. ©ASO

Tím Quick-Step Alpha Vinyl stavil na klasikársku dvojicu Kaspera Asgreena a Zdeňka Štybara (obaja :dqt:). Zaskočiť favoritov môže atakom niekoľko kilometrov pred cieľom aj Michal Kwiatkowski (:ins:). Poliak ukázal svoje schopnosti, keď zvíťazil v taktickom boji na pretekoch Amstel Gold Race.

Spomedzi minuloročných víťazov si opäť vyskúšajú trať  Greg Van Avermaet (ACT), Niki Terpstra (TotalEnergies) a John Dekenkolb (DSM). Táto trojica môže len prekvapiť. V nevyspytateľných pretekoch, ku ktorým sa Paríž – Roubaix jednoznačne radí, však môže zvíťaziť ktokoľvek.

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “Paríž-Roubaix 2022 Preview: Pelotón preverí Peklo severu

  1. MvDP je velkym favoritom, myslim si, ze uvidime double a MvDP sa prida k takym borcom ako Boonen a Cancellara.
    Hoci preteky bez jasneho favorita by boli tiez velmi zaujimave.

  2. Pre MvDP idealna sanca ziskat double. Ukazal, ze dokaze vyhrat aj ked je top favorit a nepodlahol tlaku. Zaujimave by boli aj preteky, keby tam nebol on ani WvA.

Pridaj komentár