Remco Evenepoel obhájil titul na Liege-Bastogne-Liege 2023

Liege-Bastogne-Liege 2023

zdroj: https://twitter.com/LiegeBastogneL/status/photo/1

109. ročník monumentu Liege-Bastogne-Liege 2023 uzavrel jarnú klasikársku sezónu. Z víťazstva sa na „La Doyenne“ po druhýkrát v rade tešil úradujúci majster sveta Remco Evenepoel (SOQ). Do cieľa prišiel po viac ako 30 kilometrovom sólo úniku o minútu pred druhým Thomasom Pidcockom (IGD). Tretí finišoval Santiago Buitrago (TBV). 

109. ročník mal pred štartom jeden základný motív a to súboj Evenepoela s Pogačarom, ktorý útočil na zisk ardenského triptychu. Napokon však Slovinec v službách tímu Spojených arabských emirátov musel z pretekov ešte pred začiatkom priameho prenosu odstúpiť kvôli zlomeninám v zápästí. Momentálne je Tadej Pogačar u seba doma a v najbližších dňoch sa bude zotavovať. Jeho účasť na Tour de France ohrozená nie je.

Liege-Bastogne-Liege 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/liege-bastogne-liege/2023/result/today

Štart:

Jedenástka na čele

Hneď od úvodu sa do čela pretekov prepracovala skupina 11 cyklistov v zložení Jason Osborne (ADC), Mathis Le Berre (ARK), Lars Van der Berg (FDJ), Paul Ourselin (TotalEnergies), Georg Zimmermann (ICW), Fredrik Dversnes (Uno-X), Simone Velasco (AST), Johan Meens (Bingoal WB), Alexandre Balmer (JAY), Ruben Apers (Team Flanders-Baloise) a Hector Carretero (Kern Pharma). Na pelotón si dokázali vypracovať náskok 3 minút.

Jan Tratnik všetko mení

84 kilometrov pred cieľom z hlavného poľa, v ktorom sa už nenachádzal napríklad Benoit Cosnefroy (ACT), zaútočil Slovinec Jan Tratnik (TJV), ktorý svoju snahu napokon dotiahol až do samého čela. Od tohto momentu sa začalo naozaj pretekať, mnoho ďalších favoritov strácalo kontakt s najsilnejšími. Hlavnú skupinu viedol Julian Alaphilippe (SOQ) v prospech svojho lídra Remca Evenepoela.

La Redoute patrí Evenepoelovi

Akonáhle Jan Tratnik dostihol čelnú jedenástku, pokračoval v útočení naďalej. Najdlhšie v úniku s ním vydržal Simone Velasco. Napokon snaha oboch pretekárov v čele vyšla nazmar, nakoľko v priebehu strmého stúpania La Redoute z vyselektovanej hlavnej skupiny rezko zaútočil Remco Evenepoel. Za pár sekúnd sa úradujúci majster sveta prehnal popri vyčerpanej uniknutej dvojici a pokračoval ďalej na svojej ceste za druhým víťazstvom na najstaršom monumente sezóny.

Chvíľočku sa v závetrí majstra sveta držala dvojica tímu Trek Segafredo (Giulio Ciccone a Mattias Skjelmose), no 30 kilometrov pred cieľom jazdil Evenepoel úplne osamote. Do cieľového Liege prišiel ako jasný víťaz.

Zvyšok štartového poľa však bojoval o ďalšie cenné umiestnenia, preto sa neprestávalo útočiť. Svoju snahu prejavil Ben Healy (EFE), Santiago Buitrago (TBV) či Francúz Pavel Sivakov (IGD), no bol to Thomas Pidcock, ktorý dokázal pretať cieľovú čiaru na druhom mieste.

Liege-Bastogne-Liege 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Už zajtra, utorok 25. apríla, štartuje etapák Okolo Romandie 2023.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár