RideLondon preview: Ewana a Vivianiho vyzve Bennett

Caleb Ewan

zdroj: twitter.com/thefield_in

V nedeľu 4. augusta sa v anglickom Londýne uskutoční ďalšie jednodňové podujatie kategórie World Tour s názvom Prudential RideLondon-Surrey Classic.

To má počiatok v roku 2011, o sezónu neskôr v kalendári chýbalo. Od roku 2013 sa však pravidelné koná hlavne ako spomienka a udržanie športového dedičstva, ktoré v Londýne v roku 2012 zanechali olympijské hry. K tomu vedenie mesta a rôzne inštitúcie pridali aj charakter, ktorý má zaujať hlavne verejnosť. Preto sa tu okrem ženských a mužských World Tour pretekov konajú aj rôzne sprievodné podujatia, pre ktoré sa na víkend uzavrú cesty. Amatéri si tak môžu vyskúšať jazdu po okolí na 100, 46 a 19 míľ, ale aj neobyčajné kritérium na skladacích bicykloch.

Tzv. prvý ročník sa konal v roku 2013, ešte v nižšej UCI kategórii 1.1. O rok podujatie dostalo po kvalitnom obsadení povýšenie do 1.HC, v roku 2017 tu jazdci získavali body v kategórii World Tour. Ide o jednu z jednodňoviek vhodných pre šprintérov.

Predošlí víťazi:

2018  Pascal Ackermann
2017  Alexander Kristoff
2016 
Tom Boonen
2015  Jempy Drucker
2014  
Adam Blythe
2013  Arnaud Démare
2011  Mark Cavendish

zdroj: twitter.com/VelonCC

Trasa Prudential RideLondon-Surrey Classic

Jej celková dĺžka je 169,3 km, nastúpa sa 1668 výškových metrov.

zdroj: prudentialridelondon.co.uk

Štartuje sa v Bushy Park a potom sa smeruje na juh, mimo Londýn. Tam ich v oblasti Surrey čaká zvlnená trasa, ktorá začne 1,4-kilometrovým kopcom Newlands Corner. Od 52. kilometra sa po zmene smeru prichádza na okruh práve v tomto grófstve, v menšom pohorí Surrey. Tam sa päťkrát prejde okruhom, ktorého dominanta je stúpanie Box Hill (3,2 km, 4,2%). Nejde o nič zložité, síce sa tam istú chvíľu bude držať únik, no preteky na tomto kopci nevybuchnú.

Posledný prejazd Box Hill je naplánovaný 52 km pred cieľom, potom už bude všetko smerovať k centru Londýna. Po prejdení Kingston-upon-Thames a Wimbledonu sa pretne trasa s riekou Temža a pretekať sa bude popri nej. Pri Westminsterkom paláci a Big Ben odbočí doľava k St James’s Park k Buckinghamskému palácu. Finišovať sa bude po kruhovom objazde pred ním na slávnej ulici The Mall. Záverečné kilometre obsahujú niekoľko zatáčok, no nepôjde o nič technické, keďže cesty v centre hlavného mesta sú pomerne široké. Posledných 20 km je úplne rovinatých, čiže aj nejaké predošlé pokusy o únik pravdepodobne budú zrušené ambícioznými šprintérskymi celkami.

zdroj: prudentialridelondon.co.uk

Tímy Prudential RideLondon-Surrey Classic

Na štart sa postaví 16 World Tour tímov, chýbať budú len Astana Pro Team a Movistar Team. K nim sa pridajú pro-kontinentálne tímy Delko Marseille Provence, Team Total Direct Energie a Israel Cycling Academy. Dvadsiatku tímov po siedmich jazdov uzavrie výber Veľkej Británie, za ktorý bude pretekať napríklad minuloročný šampión Connor Swift.

Slovensko má zastúpenie v podobe Erika Bašku (BOH) a Juraja Sagana (BOH), ktorí majú jednoznačného lídra, ktorému budú pomáhať. Z Českej republiky je v zostave Quick Stepu klasikár Zdeněk Štybar (:qst:).

Preteky bude v nedeľu 4. augusta vysielať televízna stanica Eurosport 2 od 15:00.

Favoriti

Zatiaľ sa radovali iba šprintéri a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo meniť. Organizátori síce avizujú o čosi ťažšiu trasu, no šprintérske pole je silné a určite by si nechcelo nechať ujsť túto príležitosť.

Najväčším favoritom je Caleb Ewan (:lts:), ktorý by ani s páru kopcami nemal mať problém. Je trojnásobný etapový víťaz na poslednej Tour, čiže najlepší šprintér v ťažkej konkurencii. Naposledy ukázal svoje excelentné zrýchlenie v posledných 50 metroch etapy v Paríži. Podarí sa malému Austrálčanovi zvíťaziť aj na druhej strane Lamanšského prielivu? Pomôže mu k tomu tím, v ktorom využije napríklad Adama Blytha (:lts:) alebo Stana Dewulfa (:lts:).

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Talian Elia Viviani (:qst:) v poslednej etape Tour de France nevyzeral vôbec dobre, bude otázne, čo si u neho vypýtali tri týždne, v ktorých aj pracoval v kopcoch pre kolegu Alaphilippa. Otázka rozloženia síl je na mieste aj u Ewana, no ten narozdiel od Vivianiho prichádza vo vynikajúcej forme. Deceuninck – Quick Step prichádza aj s náhradou v podobe Álvara Hodega (:qst:), ktorý môže popri Michaelovi Mørkøvovi (:qst:) či Zdeněkovi Štybarovi (:qst:) zapadnúť do silného šprintérskeho vlaku.

zdroj: twitter.com/Sportschau_News

Sam Bennett (BOH) je novopečený írsky šampión a momentálne jeden z najlepších šprintérov sezóny, len to kvôli tímovej stratégii nemal možnosť ukázať na leveli Grand Tours. Do poslednej časti sezóny vstupuje regenerovaný, teoreticky by mal mať najviac síl. Zdá sa, že BORA – hansgrohe verí práve 28-ročnému špurtérovi, keďže Jempy Drucker (BOH), Shane Archbold (BOH) či Erik Baška (BOH) sú veľmi platní borci do šprintérskeho vlaku.

zdroj: twitter.com/MaillotjauneLCL

Michael Matthews (:sun:) prichádza do Anglicka po nevydarenej Grand Tour a chcel by si napraviť chuť, no po jeho výkonoch a oveľa rýchlejšej konkurencii to bude veľmi ťažká úloha. To isté platí aj o Alexandrovi Kristoffovi (:uae:), ktorý je jediným jazdcom krátkej histórie pretekov, čo vyhral po účasti na Tour de France.

Do kolotoča sa vracia aj rýchly Arnaud Démare (:fjd:).

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Ďalšími šprintérmi, ktorí budú chcieť zabojovať, sú: Giacomo Nizzolo (:ddd:), Jens Debusschere (:kat:), Daniel McLay (:efd:), Phil Bauhaus (:bmt:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Jonas Koch (:ccc:), Nicolò Bonifazio (Total Direct Energie), Kristoffer Halvorsen (:ins:), Matteo Moschetti (:tfr:) alebo Davide Cimolai (Israel Cycling Academy).

zdroj: twitter.com/paris_roubaix

Pri nejakom nepredvídateľnom scenári sa môže vyhrať aj z prekvapivého útoku v posledných kilometroch. Na to sa špecializujú klasikári, medzi nich na týchto pretekoch patria napríklad Philippe Gilbert (:qst:), Daryl Impey (:mts:), Oliver Naesen (:alm:), Nils Politt (:kat:), Sep Vanmarcke (:efd:), Łukasz Wiśniowski (:ccc:), Mike Teunissen (:tjb:), Zdeněk Štybar (:qst:), Daryl Impey (:mts:) alebo Jasper Stuyven (:tfr:).

Zdroj: prudentialridelondon.co.uk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár