Roglič odolal Evenepoelovi a ovládol Okolo Katalánska 2023

Okolo Katalánska 2023

zdroj: https://twitter.com/VoltaCatalunya/status78/photo/1

V nedeľu 26. marca sa skončil 102. ročník etapových pretekov Okolo Katalánska 2023, ktoré tradične tvoria prípravu na prvú grandtour sezóny, talianske Giro. Najväčším diváckym lákadlom v každej etape boli sekundové súboje medzi Primožom Rogličom a mladým Remcom Evenepoelom. Napokon celkový triumf len o 6 sekúnd strhol na svoju stranu rodák zo Slovinska, čím sa zaradil medzi najlepších pretekárov na krátke etapáky.   

Pre oboch rivalov išlo o prvú priamu konfrontáciu pred májovým Girom, kde obaja budú chcieť získať vysnívaný ružový dres. Zároveň podujatie Okolo Katalánska 2023 bolo ich poslednou spoločnou prípravou pred talianskou grandtour, ktorá sa začne o šesť týždňov.

Reakcia víťaza 102. ročníka:

„Som veľmi šťastný. Preteky Okolo Katalánska stále chýbali v mojom zozname víťazstiev. To, že som ich teraz vyhral, ​​pre mňa veľa znamená. Cítim sa poctený a šťastný, že mám za sebou jedny z najdlhšie existujúcich pretekov. Tím mi ohromne pomohol.“

Ďalej pokračoval v rekapitulácii predchádzajúcich dní. „Všetci sme spolu prežili skvelý týždeň. Urobil som opäť niekoľko pekných krokov a dúfam, že v tejto forme budem pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch.“

Sekundové súboje od prvej etapy

Už prvá etapa sa stala korisťou Primoža Rogliča (TJV), ktorý tak vypálil rybník komplexným šprintérom. Remco Evenepoel (SOQ) vtedy finišoval v tesnom závese za Slovincom. Karty v celkovom poradí tak boli tesne rozdané.

V druhej etape svoju silu ukázal Giulio Ciccone (TFS). Na konci cieľového stúpania Vallter odsunul na druhé miesto Rogliča a na tretie Evenepoela. Sekundová dráma v celkovej klasifikácii pokračovala a vystupňovala sa na konci tretej etapy. Tá finišovala na kopci La Molina, ktorý dobyl Evenepoel. O dve sekundy porazil druhého Rogliča, ktorému sa vďaka bonifikačným sekundám v celkovom poradí vyrovnal.

Štvrtá etapa patrila šprintérom, čo si najviac k srdcu zobral Kaden Groves (JAY). V závere bol Austrálčan jednoducho nechytateľný. No dlho od súbojov v horách sme si neoddýchli, hneď piata etapa opäť končila na vrchole stúpania. Tento raz pretekárov potrápila Tortosa, ktorá etapový vavrín udelila Rogličovi. Ten už výraznejšie porazil svojho rovala z Belgicka, a síce len o 6 sekúnd. Priebežné líderstvo si teda niekdajší skokan na lyžiach držal i naďalej.

Záverečné dve etapy si medzi sebou podelili muži, ktorí už raz vyhrali, a teda 6. etapu ovládol Kaden Groves a siedmu v Barcelone Remco Evenepoel. Primož Roglič v týchto etapách aktívne kontroloval svoj malý náskok. Preteky Okolo Katalánska teda spoznali iba štyroch etapových víťazov.

Okolo Katalánska 2023 – celkové poradie

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár