Roman Kreuziger zavesil bicykel na klinec

Roman Kreuziger

zdroj: https://twitter.com/RusveloTeam

Svet cestnej cyklistiky nie je na správy chudobný ani po skončení sezóny World Tour. Včera sme sa dozvedeli trasu Tour de France 2022, dnes zas to, že český cyklista Roman Kreuziger (Gazprom RusVelo) vo veku 35 rokov ukončil svoju bohatú profesionálnu kariéru. Na cyklistickom dôchodku si však neoddýchne. Už od novembra by mal pôsobiť ako športový riaditeľ tímu Bahrain – Victorious.

Kariéra Romana Kreuzigera

Jeden z najlepších českých cyklistov začal ako profesionál v talianskom tíme Liquigas, z ktorého neskôr prestúpil na dva roky do tímu Astana. Nasledujúce 4 roky strávil v tíme ruského miliardára Olega Tinkova spoločne s Petrom Saganom. Druhá polovica kariéry víťaza ardenskej klasiky Amstel Gold Race sa niesla v znamení pravidelného striedania tímov, až v aktuálnej sezóne zakotvil v ruskom protíme Gazprom RusVelo, ktorý bude jeho posledným zamestnávateľom z pohľadu profesionálnej kariéry. Tá dokopy trvala 16 rokov, počas ktorých sa stal víťazom viacerých pretekov.

Medzi najväčšie úspechy patria triumfy na etapových pretekoch Okolo Švajčiarska (2008), Okolo Sardínie (2010) a Okolo Romandie (2009). Z klasík sa mu zas darilo na Amstel Gold Race či klasike San Sebastian, ktorú vyhral v roku 2009. Opomenúť nesmieme ani celkovo piate miesto na Tour de France v roku 2013. O dva roky neskôr si zas z najprestížnejších pretekov sveta odniesol 10. miesto.

Ku sklonku kariéry sa Roman Kreuziger zameral na športovú generativitu v zmysle predávania skúsenosti mladším pretekárom. V takom duchu jazdil aj na pretekoch Okolo Slovenska 2021, kde skončil celkovo 42. Jeho poslednými pretekmi bol „etapák“ Okolo Sicílie.

Roman Kreuziger – vyjadrenie

„Telo mi povedalo, že už toho bolo dosť. Navyše, tým, ako ma nevzali na olympiádu, na ktorú som sa chystal, sa oslabila moja motivácia. Síce som mal možnosť ešte jazdiť na bicykli, ale zobral som to tak, že už by som chcel niečo dokázať v inej úlohe. Boli tam (v kariére) nejaké jednodňové preteky alebo aj úspechy na Grand Tour. S odstupom času je to treba brať tak, že som každý rok mal nejaký úspech a moja kariéra bola úspešná pomerne dlhú dobu.“

Jeho nasledujúce kroky…

Ako už bolo spomenuté, v novembri sa Roman Kreuziger stane oficiálnym športovým riaditeľom tímu Bahrain – Victorious, v ktorom sa bude chcieť podeliť o svoje bohaté skúsenosti. Taktiež sa chce venovať zlepšovaniu bezpečnosti cyklistov na cestách v rámci projektu „Ukáž rešpekt“.

Nuž, do ďalšej etapy života prajeme len to najlepšie a ďakujeme za strhujúce chvíle pri televíznych obrazovkách.

 

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár