Tour de France 2022: Kodaň a ženy sa konečne dočkali

Tour de France
Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/LeTour/status/1448604723939057665/photo/1

Dnes 14. októbra sa v Paríži konala slávnostná prezentácia Tour de France 2022 za prísnych protipandemických opatrení. Hlavný program pozostával z obzretia sa za uplynulým ročníkom, slávnostných príhovorov a samozrejme toho najočakávanejšieho – predstavenia trasy už 109. vydania starej dámy. Tá budúci rok začne v Kodani a skončí už tradične v metropole Francúzska. Cyklisti sa potrápia s mačacími hlavami, nepríjemným vetrom a známymi stúpaniami. Prelomovým bodom programu však bolo predstavenie vôbec prvej ženskej Tour de France, ktorá svetlo svetla uvidí už budúci rok. Na cyklistky čaká 8-dňová púť z Paríža do Vogéz.  

Prezentáciu si nenechalo ujsť viacero kvalitných pretekárov. Úradujúci majster sveta a domáci miláčik Julian Alaphilippe (:dqt:) či víťaz doposiaľ posledných dvoch edícií Tadej Pogačar (UAD) nechýbali. Zástupkyne ženského pelotónu taktiež nechýbali.

Čo doposiaľ vieme o Tour de France 2022?

Začiatok v krajine na dvoch kolesách

Už v roku 2020 mala Tour de France začať v Dánsku, v krajine na dvoch kolesách. Napokon posunutie európskeho futbalového šampionátu o rok urobilo organizátorom škrt cez rozpočet. Budúci rok si však obyvatelia Kodane konečne budú môcť vychutnať najprestížnejší cyklistický pelotón priamo v meste. Bude to 1. júla.

Prvá etapa bude časovka jednotlivcov na 13 kilometrov, po ktorej bude dánske dobrodružstvo pokračovať druhou rovinatou etapou. 3. etapa bude taktiež rovinatá, v ktorej však hlavným režisérom bude nepríjemný vietor.

Prichádzame do klasikárskeho Francúzska

Na francúzsku pôdu cyklisti vstúpia až vo 4. etape. Dejiskom bude okolie mesta Dunkerque známe z jarných klasík. Na druhý deň (5. etapa) klasikársky duch bude naďalej prítomný. Dôvodom bude 11 dláždených sektorov o celkovej dĺžke 20 kilometrov. Tie v šiestej etape vystriedajú klasikárske kopce. Finišovať sa bude v meste Longwy, kde v roku 2017 vyhral Peter Sagan (Total Energies).

Na rade sú kopce a Švajčiarsko

Prvý horský dojazd uvidíme v 7. etape na Planine Krásnych dievčat vo Vogézach. Cyklisti sa však dlho v horách nezdržia, pretože hneď 8. etapa ponúka opäť šancu pre výbušných klasikárov vo Švajčiarskom Lausanne. Prvý týždeň sa zakonči 9. etapou, ktorá bude alpskou horskou skúškou s dlhými stúpaniami.

Druhý týždeň – horské martýrium a zaslúžené „pianko“

Druhá pretekárska časť Tour de France 2022 začne hneď zostra. Na pretekárov v 10., 11. a 12. etape čakajú brutálne stúpania ako Col du Télégraphe (11,9 km; 7,1%), Col du Galibier (17,7 km; 6,9%). Col de la Croix de Fer (29 km; 5,2%) či Alpe d’Huez (13,8 km; 8,1%), na ktorom uvidíme finiš 12. etapy. Bude to teda extrémne náročné horské martýrium.

V druhej polovici druhého týždňa sa profily etáp zjemnia a možnosť získať etapové víťazstvo dostanú šprintéri. Konkrétne v 13. a v 15. etape. 14. etapa by mala vyhovovať klasikárom ardenského typu. Únik by zase mal dostať šancu v 16. etape, ktorá bude profilovo kopcovitá. 

Prichádzajú Pyreneje

Cyklisti prvýkrát vstúpia do Pyrenejí v 17. etape, v ktorej na nich čakajú stúpania ako Col d’Aspin (12km; 6,5%), Hourquette d’Ancizan (8,2 km; 5,1%), Col de Val Louron-Azet (10,7km; 6,8%) a cieľový Peyragudes (8km; 7,8%). O deň neskôr vrchársku drámu zas uvidíme na stúpaní Hautacam (13,6 km; 7,8%).

Vytúženú pauzu od stúpajúcej vozovky cyklisti zažijú v 19. šprintérskej etape. 

Celkové poradie vzíde po 20. etape

Finálnu verziu celkového poradia spoznáme až po 20. etape, ktorá bude 40-kilometrov dlhá časovka jednotlivcov. Slávnostný záver bude na cyklistov čakať v hlavnom meste Francúzska.

 

Image
https://twitter.com/LeTour/status/1448597417234997249/photo/1

Inými slovami na pretekárov čaká 3 328 kilometrov prerozdelených do 21 etáp. Z nich budú 2 časovky jednotlivcov, 6 rovinatých, 6 klasikárskych, 1 kopcovitá a 6 horských etáp (5 z nich bude mať dojazd do kopca).

Ženská Tour de France 2022

Paríž – rovina – prašné cesty – Planina krásnych dievčat

Vôbec prvý ročník ženskej Tour de France začne v Paríži 24. júla a skončí na vrchole stúpania známom Planina krásnych dievčat vo Vogézach 31. júla. Dokopy na cyklistky čaká 8 etáp a 1029 kilometrov. Prvé tri budú mať rovinatý profil a mali by vyhovovať šprintérkam. Vo štvrtej etape, ktorá bude taktiež rovinatá, príde zmena v podobe 4 úsekov prašných ciest, ktoré môžu premiešať celkovým poradím. 5. a 6. etapa bude opäť klasicky rovinatá.

Prvé ozajstné kopce prídu až v samotnom závere pretekov a to v 7. kráľovskej etape, ktorá bude finišovať na stúpaní prvej kategórie Le Markstein. Záverečná 8. etapa bude taktiež klasifikovaná ako horská s ikonickým dojazdom vo Vogézach. Presne tam sa dozvieme meno historicky prvej šampiónky Tour de France.

Pozrite aj:

Už túto nedeľu cyklokrosárov čaká ďalšie kolo svetového pohára. Arkansas tentokrát vystrieda Iowa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár