Sagan po 4. etape Giro d’Italia cyklámenový, Démare mal šťastie

Giro d'Italia 2020
Peter Sagan po 4. etape Giro d'Italia

zdroj: Foto Fabio Ferrari/LaPresse

Peter Sagan po 4. etape Giro d’Italia 2020 bude nosiť cyklámenový dres. Arnaud Démare (FDJ) vyhral 4. etapu Giro d’Italia 2020 po neskutočne tesnom šprinte. V posledných metroch francúzsky majster dokázal o kúsok zrýchliť a o menej ako centimeter porazil druhého Petra Sagana. Tretí skončil Davide Ballerini (:dqt:).

Peter Sagan po 4. etape Giro d’Italia 2020:

„Dnes som išiel na víťazstvo. Bol to veľmi tesný tesný finiš, nevedel som, kto je prvý, druhý, alebo tretí, všetci sme prišli na čiaru spolu a museli sme počkať na fotofiniš. Dal som zo seba všetko a tak to chodí v šprintoch. Niekedy zvíťazím o pár centimetrov, a niekedy to je ako dnes. Naším plánom bolo dnes ísť tvrdo na stúpaní, aby sme uvideli, čo sa stane. Som veľmi spokojný s prácou tímu, robili skvelú robotu a v malej skupine na konci sme boli len s Vivianim, Démarom a ďalšími. Budem nosiť cyklámenový dres, vediem iba o pár bodov a budem si ho chcieť udržať,“ vyhlásil po etape podľa stránky tímu.

Tím BORA – hansgrohe na jedinom stúpaní dńa utrhol Gavíriu a Hodega. foto Fabio Ferrari/LaPresse

Ide o druhé druhé miesto na pretekoch, na ktorých zažíva svoju premiéru. S 57 bodmi vedie bodovaciu súťaž o cyklámenový dres. O päť bodov zaostáva Démare. Sagan má jednoznačne pri konkurencii Démara, Matthewsa či Balleriniho šancu vyhrať aspoň jednu etapu, navyše má aj dobrú formu na krátkych kopcoch. Ďalšia šanca by pre neho mala prísť v kopcovitej 6. etape a následnej 7.

Ján Valach – športový riaditeľ BORA – hansgrohe:

„Dnes sme chceli získať Petrovi víťazstvo. Nechali sme odísť iba malú skupinu, troch jazdcov, a potom na veľkom stúpaní dňa sme podali veľký výkon, aby sme sa striasli šprintérov, alebo aspoň sťažili preteky. Skoro všetci šprintéri odpadli, okrem Démara a Matthewsa. Vo finále chalpci urobili skvelú robotu, ťahali a znemožnili Gavíriovi návrat do skupiny. Nakoniec sme prehrali o chlp, ale nič sme nemohli urobiť lepšie. Peter má teraz cyklámenový dres, je v dobrej forme a v skutočnosti chcel ísť na stúpaní rýchlejšie, v šprintoch je čoraz bližšie, takže môžeme očakávať víťazstvo.“

Arnaud Démare:

„Je to neuveriteľné. Vtedy som nevedel, či som vyhral! Mám rovnaký pocit ako na Paríž – Nice pred pár rokmi, kde som si myslel, že som druhý alebo tretí, a potom mi povedali, že som prvý. Šťastie bolo na mojej strane,“ povedal v rozhovore po pretekoch podľa cyclismactu.net.

„Trénoval som s otcom za motorkou, aby som sa na poslednú chvíľu zlepšil a asi to pomohlo, je to niečo neskutočné. Útok Milesa Scotsona vo finále? Uvažovali sme o tom, ale veľmi sme sa na konci nerozumeli. Nepovedali sme mu, aby ušiel, ale napokon to pomohlo, lebo ostatné tímy museli ťahať  a v posledných 400 metroch sme dokázali využiť Jacopa Guarnieriho. Dnes som vydržal celý čas s pelotónom, čo ukazuje, že moje nohy sú dobré.

Démare na pódiu. foto Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Francúzsky majster získal druhú etapu na Gire v kariére. Vlani sa radoval v 11. dni. Na preteky prišiel odhodlaný vyhrať. Prežil tvrdé tempo Bory na jedinom kopci dňa a v samom závere sa držal v dobrej pozícii. Bol vo vzduchovej clone, pričom Sagan sa držal na pravej strane, smerom ku pobrežiu. Pred páskou 28-ročný jazdec dokázal pár šliapnutiami do pedálov vyprodukovať o čosi väčšiu rýchlosť. Zároveň sa mohol spoľahnúť na dobrý šprintérsky vlak.

Zaujímavý, a zjavne neplánovaný ťah predviedol Scotson (FDJ). Videl za sebou medzeru a na pár sekúnd sa vzdialil od pelotónu a tak spôsobil chaos. Démare napokon z toho ťažil.

Davide Ballerini (:dqt:):

„Šprint bol neskutočný, bolo to veľmi tesné. Nemohol som uveriť, aká malá medzera tam bola. Cítil som sa dobre, nanešťastie, moja vybudovaná pozícia bola preč s dvomi kilometrami do konca, keď som sa musel vyhnúť psovi. To ma stálo niekoľko miest a musel som na to vynaložiť nemalé sily. Napriek všetkému som nabral sebavedomie do ďalších etáp,“ stojí v tlačovej správe tímu Deceuninck – Quick Step.

Odolný šprintér ukázal skvelú rýchlosť aj to, že s Talianom musíme v niektorých chaotických etapách počítať. Jeho kolega Almeida si zajtra užije druhý deň na poste lídra pretekov.

Almeida a Ballerini. Foto Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Joaõ Almeida:

„Som veľmi rád, že si ružový dres oblečiem aj zajtra. Bola to stresujúca etapa, snažil som sa držať vpredu. Budeme sa snažiť, aby sme aj zajtra udržali dres, bude to náročný výstup,“ uviedol pre La Gazetta dello Sport.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár