Saganovci sú veľmi otvorení a dali mi dobré rady, hovorí talent Cian Uijtdebroeks

Cian Uijtdebroeks

zdroj: twitter.com/sportwereld_be

Cian Uijtdebroeks je ďalší z Belgičanov, o ktorých mali záujem azda všetky tímy World Tour. Má iba 17 rokov, ale už vie, že v roku 2022 bude jazdiť na najvyššej úrovni za tím BORA – hansgrohe. Ešte stále chodí na strednú školu, ale nové vedomosti určite nabral aj na tréningovom kempe Bory pri Gardskom jazere. V sezóne bude pokračovať v juniorskom tíme nemeckého top celku.

„Bol som na tréningu so šprintérmi, ale aj vrchármi. Ešte nerobím tréning ako profesionáli, oni trénujú vo väčšom množstve,“ povedal Uijtdebroeks pre Sporza.

Spoločný tréning s profesionálmi musí byť určite veľmi cenná skúsenosť. Mladý jazdec trénoval aj s Wilcom Keldermanom alebo Emanuelom Buchmannom, ktorí mu poradili, aby sa ešte nestaral špecificky o svoju výživu. Isté rady mu pri stretnutí dal aj Peter Sagan.

„Stretnutie so Saganom bolo naozaj super. Ráno som išiel na raňajky s Petrom a jeho bratom Jurajom. Sú to veľké hviezdy, takže neviete, ako sa k nim najprv správať. Ale v skutočnosti sú to normálni ľudia. Saganovci sú veľmi otvorení a už mi dali dobré tipy. Môj šprint vôbec nie je na dobrej úrovni. Keď ma videli šprintovať, ihneď mi ukázali, ako sa zlepšiť v aerodynamike a postoji.“

Uijtdebroeks vyhral juniorské Kurrne – Bursel – Kurrne. Vybral si tím BORA – hansgrohe, keď osobne rozprával so zástupcami skoro všetkých veľkých tímov. Minulý rok ho preslávili správy o tom, že na reprezentačnom zjazde v Belgicku jazdil mimoriadne dobré výkony. Podobné jazdil ďalší veľký talent, ktorý sa už presadil na najvyššej úrovni, Remco Evenepoel.

„Je to pekné, že ma s Remcom porovnávajú, ale nechcel by som robiť to isté, čo Remco. Chcem si ísť vlastnou cestou. Mojím snom je však bodovať na Grand Tours. Vidím sa ako vrchár, pričom časovka je tiež mojou prednosťou. Ale momentálne netrénujem na špecifickú činnosť, chcem sa zlepšiť celkovo ako jazdec.“

Trend je neúprosný. Čoraz viac sa podpisujú mladí jazdci, ktorí môžu napodobniť úspechy, aké v posledných rokoch dávali jazdci krátko po svojich dvadsiatych narodeninách ako Hirschi, Pogačar alebo Bernal.

Cian Uijtdebroeks sa pozerá ďalej

Vo Flámsku sa tento rok konajú Majstrovstvá sveta. Cian by sa tam chcel presadiť. MS ešte neochutnal, na európskom šampionáte v časovke bol v najmladšej kategórii deviaty.

„Majstrovstvá sú vždy veľký cieľ. Profil mi ale tak nesedí. Lepší som na dlhých a ťažkých stúpaniach. Ale ak sa to koná tak blízko domova, chcem tam byť a bojovať o titul.“

Keďže úspech v juniorskej kategórii ešte nič neznamená, Uijtdebroeks sa pozerá ďalej.

„Momentálne som v poslednom ročníku strednej školy. Potom by som chcel pokračovať v štúdiu na vysokej škole ako Tiesj Benoot alebo Jan Bakelants. Môj študijný program by sa rozvrhol na viacero rokov. Chcel by som získať titul v športových štúdiách. Ak by neuspela moja športová kariéra, stále by som mal záložný plán. Rozprávam ešte francúzsky a v škole sa učím angličtinu. Ako jediný v Team Auto Eder Bayern rozprávam holandsky, tak sa pokúšam učiť nemčinu.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár