Santos Tour Down Under: Impey obhájil celkový triumf, Porte si opäť podmanil Willunga Hill

Santos Tour Down Under 2019

Šiesta etapa bola tou poslednou na pretekoch Tour Down Under. Austrálsky závod vyvrcholil kráľovskou etapou končiacou na stúpaní Willunga Hill. Týmto tradičným austrálskym stúpaním sa prešlo na trase dlhej 151,6 kilometra celkovo dvakrát. Samotný kopec má dĺžku šesť kilometrov a maximálny sklon činil 7,5%. Prvý raz v histórii sa táto etapa použila v poslednom dni, organizátori chceli udržať napätie v celkovej klasifikácii až do samotného záveru 21. ročníka Tour Down Under.

Do úniku sa dostalo sedem jazdcov. Boli to Nick White (UniSA-Australia), Alex Dowsett (:kat:), Danny van Poppel (:lot:), Jasha Sutterlin (MOV), Lukas Pöstelberger (BOH) a Thomas De Gendt (:lts:). Vypracovali s náskok vyše troch minút. Obe šprintérske prémie vyhral Van Poppel a priblížil sa na čelo bodovacej súťaže, no modrý dres pre najlepšieho šprintéra zostal na vtedy vedúcom Patrickovi Bevinovi (:ccc:). Ten po včerajšom páde utrpel zranenia a dnes sa necítil dobre. Po prvom prejazde kopcom Willunga Hill nestačil na tempo skupiny favoritov a vedel, že celkový triumf nezíska.

V posledných dvadsiatich kilometroch sa tímom EF Education First, Trek-Segafredo alebo Team Sky podarilo dostihnúť únik. Pri prvom prejazde Willunga Hill mali všetko pod kontrolou Kenny Elissonde (:sky:) a jeho tímový líder Wout Poels (:sky:). O útok zo zriedenej skupiny sa pokúsil Hector Carretero (MOV), no všetko sa malo rozhodnúť na záverečnom stúpaní. Všetko vyzeralo ideálne pre Daryla Impeyho (:mts:), ktorému stačilo držať si menší odstup od atakujúcich jazdcov. Juhoafričan postupne zbieral bonusové sekundy v jednotlivých etapách a mal slušný náskok pred ostatnými vrchármi. O čosi horšie na tom bol Lusi León Sánchez (AST), ktorý taktiež držal nádeje na celkový triumf.

Záver

Tempo na záverečnom kopci diktoval Team Sky. V dobrej pozícii bol aj Michael Woods (:efd:). Na jeho kolese sa držal Richie Porte (:tfr:). Ten musel po tímovom útoku Sky taktiež nastúpiť. Austrálčan Porte onedlho dohnal Poelsa. Táto dvojica potom jazdila spolu a 600 metrov pred cieľom Porte opäť zrýchlil a išiel si za etapovým triumfom. Daryl Impey musel skončiť deväť sekúnd za víťazom etapy, čo sa mu aj podarilo. Taktiež sa snažil pokrývať niektoré útoky a vyplatilo sa. Holanďan Poels došiel druhý a Daryl Impey skončil tretí. Táto trojka došla v rovnakom čase. Štvrtý skončil časovkár Rohan Dennis (:bmt:), za ním došiel Sanchéz a zvyšok už strácal viac ako desať sekúnd.

Richie Porte ovládol etapu končiacu sa na Willunga Hill po šiesty raz za sebou. Pre 33-ročného Tasmánca ide o prvé víťazstvo vo farbách Trek-Segafredo.

Celkové poradie

Tento rok sa opakoval scenár z vlaňajšieho ročníka. Kráľovskú etapu taktiež vyhral Richie Porte, no celkový triumf si odniesol Daryl Impey vďaka bonusovým sekundám v cieli. 34-ročný jazdec je prvým, komu sa podarilo obhájiť triumf na Tour Down Under.

Vrchársku súťaž ovládol Jason Lea (UniSA-Australia), ktorý bol pravidelným účastníkom únikov. Bodovaciu súťaž získal Patrick Bevin, ktorý vyhral druhú etapu. Najlepším mladým jazdcom je Chris Hamilton (:sun:). Ten dnes skončil šiesty.

Peter Sagan

Slovák dnes obsadil 99. priečku so stratou 9:41 na víťaza. V celkovom hodnotení skončil na 55. mieste so stratou 10:16. V bodovacej súťaži získal tretie miesto za Bevinom a Van Poppelom. Slovák si odnáša jednu víťaznú etapu.

Poslendý kilometer:

Profil 6. etapy:

Zdroj: La Flamme Rouge

Výsledky 6. etapy:

1.Richie Porte (Aus):tfr:3:30:14
2.Wout Poels (Ned):sky:
3.Daryl Impey (RSA):mts:
4.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:03
5.Luis Leon Sanchez (Spa)AST0:00:06
6.Chris Hamilton (Aus):sun:0:00:10
7.Michael Woods (Can):efd:0:00:15
8.Diego Ulissi (Ita):uae:0:00:17
9.Tom Jelte Slagter (Ned):ddd:
10.Dries Devenyns (Bel):qst:

Celkové poradie:

1.Daryl Impey (RSA):mts:20:30:42
2.Richie Porte (Aus):tfr:0:00:13
3.Wout Poels (Ned):sky:0:00:17
4.Luis Leon Sanchez (Spa)AST0:00:19
5.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:26
6.Chris Hamilton (Aus):sun:0:00:33
7.Michael Woods (Can):efd:0:00:38
8.Ruben Guerreiro (Por):kat:0:00:40
9.Diego Ulissi (Ita):uae:
10.Dries Devenyns (Bel):qst:

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár