Scheldeprijs 2021: Jasper Philipsen vyškolil Deceuninck aj Boru

Jasper Philipsen 2. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: twitter.com/FlandersClassic

Streda 7. apríla opäť patrila cyklistickým súbojom na belgickej pôde. Tentokrát však nešlo o kockový monument ale o šprintérsku klasiku Scheldeprijs 2021, ktorá sa vyznačuje absolútnou rovinou no zato strhujúcim záverečným šprintom. S ním si najlepšie poradil Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), ktorý porazil aj také šprintérske esá, akými sú Sam Bennett (:dqt:), Mark Cavendish (:dqt:) či Pascal Ackermann (BOH).

profil Scheldeprijs 2021 https://www.ciclismointernacional.com/scheldeprijs-2021-preview/#google_vignette

Aký bol priebeh Scheldeprijs 2021?

Ostrý vietor

Od úvodných kilometrov na cyklistov fúkal silný vietor, ako býva zvykom na tejto jednodňovej klasike. Išlo však o vietor do chrbtov, a preto sa nevytvoril žiaden únik či terezín. K prvému deleniu došlo 177 kilometrov pred cieľom, kedy sa pelotón rozdelil na dve polovice. Čelná polovica sa ešte rozdelila na viaceré skupinky, ktoré sa formovali do tvaru terezínov. Fúkalo naozaj silno. V úplne čelnej skupinke jazdilo veľa pretekárov tímu Bora – hansgrohe, ktorí sa snažili nasadiť vysoké tempo. Avšak pred métou 150 kilometrov do cieľa sa pelotón spojil. No v tom čase ostávalo pretekárom ešte 30 kilometrov na otvorenom priestranstve, kde vietor rozhodne bol najväčším nepriateľom cyklistov.

Obrázok
https://twitter.com/QhubekaAssos/status/1379793832884199429/photo/1

Viaceré veľkopočetné skupiny

A tak sa aj stalo. Nasledovala spleť viacerých pádov, ktorá opätovne rozdelila hlavné pole, ktoré už aj tak bolo veľmi natiahnuté a nekompaktné.  Vytvorila sa teda veľmi početná predná skupina v zaujímavom zložení aj s najväčšími favoritmi. Boli v nej Brent Van Moer (:lts:), Pascal Ackermann (BOH), Michael Schwarzmann (BOH), Marcus Burghardt (BOH), Sam Bennett (:dqt:), Michael Mørkøv (:dqt:), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Norman Vahtra (:isn:), Giacomo Nizzolo (:tqa:), Max Walscheid (:tqa:), Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) a Clément Russo (Arkéa-Samsic). Za nimi jazdila skupinka prenasledovateľov aj s Markom Cavendishom (:dqt:) a až potom o 30 sekúnd pozadu pelotón, ktorý sa spamätával zo selekcií. 70 kilometrov do cieľa na čele prvej skupiny pracovala stajňa Bora – hansgrohe, no prenasledovatelia sa stihli dolepiť do čela. To sa teda rozrástlo z počtu 13 jazdcov na rovných 30 a razom sa Deceunincku – Quick Step naskytla možnosť šprintovať nie na Sama Bennetta ale na Marka Cavendisha. O Zaujímavé vyvrcholenie bolo postarané.

Záverečných 50 kilometrov

Keď cyklisti z čela pretekov našli po prvýkrát na úsek mačacích hláv zvaný Broekstraat, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tejto klasiky, pelotón strácal dve a pol minúty. 40 kilometrov do cieľa to boli dve minúty, no v čele viacero cyklistov vzorne pracovalo. Preto sa na konci chladného a miestami zasneženého dňa radoval pretekár, šprintujúci v ústrety víťazstva práve z čelnej tridsiatky pretekárov. V nej mal tím Bora – hansgrohe až 5 pretekárov, rovnako Deceuninck. Napätie preto nechýbalo.

Záverečný šprint

V záverečnom šprinte mal opäť najlepší vlak belgický tím v modrom. to sa nedá povedať o nemeckej stajni Ralpha Denka, ktorá bola rozhádzaná a do záverečného špurtu sa zapojili iba s dvojicou. V posledných metroch to dlho vyzeralo, že vyhrá Ír Sam Bennett, ktorý šprintoval v závetrí Jaspera Philipsena (Alpecin-Fenix), no írsky rýchlik nedokázal ešte viac zrýchliť. To platilo aj o Markovi Cavendishovi, ktorý zas tieňoval Sama Bennetta.

A teda vzornú celodennú prácu viacerých tímov no najmä tímov Bora a Deceuninck v závere znechutil a zmaril Jasper Philipsen, ktorý vyhráva Scheldeprijs 2021. Druhý končí Sam Bennett a tretí Marka Cevendish. Pascal Ackermann skončil až šiesty. Top 10 uzatvára Dries van Gestel (Total Direct Energie).

Scheldeprijs 2021: výsledky

01 Jasper Philipsen Alpecin-Fenix200
02 Sam Bennett Deceuninck-Quick Step150
03 Mark Cavendish Deceuninck-Quick Step125
04 Danny van Poppel Intermarché-Wanty-Gobert100
05 Clément Russo Arkéa-Samsic85
06 Pascal Ackermann BORA-hansgrohe70
07 Luca Mozzato B&B Hotels p/b KTM60
08 Giacomo Nizzolo Qhubeka ASSOS50
09 Marc Sarreau AG2R Citroën Team40
10 Dries van Gestel Total Direct Energie35

Simultánne s touto klasikou sa išla tretia etapa na Pyrenejskom polostrove. Zajtra je na programe 4. etapa pretekov Okolo Baskicka 2021.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár