Sebastian Moláno sa dočkal, vyhral 2. etapu Vuelta a Burgos 2021

Juan Sebastian Moláno 2. etapa Vuelta a Burgos 2021

zdroj: ©Ricardo Ordonez

Juan Sebastian Moláno (:uae:) vyhral 2. etapu Vuelta a Burgos 2021. Víťazstvo získal prvýkrát od februára roku 2020. 

Kolumbijčan v hromadnom šprinte porazil Taliana Alberta Daineseho (DSM). Tretí bol kolega víťaza Matteo Trentin (:uae:), ktorý rozbiehal chaotický šprint. Napokon skončil pred štvrtým Jordim Meeusom z Bory.

V posledných kilometroch zaútočila trojica Mads Würtz Schmidt (:ins:), Kevin Geniets (FDJ) a Marcus Burghardt (BOH). Posledný menovaný Nemec sa držal v úniku najdlhšie, pohltený bol až v záverečnom polkilometri. Potom sa už šprintovalo, žiaden tím nemal prevahu. Na pravej strane bola dvojica Trentin – Moláno, vedľa nich rozbiehač z DSM a na jeho kolese mladý Dainese. Talian nakoniec na páske ťahal za kratší koniec.

Juán Sebastian Moláno získal 14. profesionálne víťazstvo vo veku 27 rokov. Ide o jeho prvý zásah na druhej najvyššej úrovní – .Pro. Zároveň je to jeho víťazný návrat po chorobách, zraneniach a úpadkoch formy z posledných pár rokov. Naposledy sa radoval ešte na domácom Okolo Kolumbie na začiatku roka 2020. Rok predtým bol počas Giro d’Italia suspednovaný vlastným tímom pre nezrovnalosti vo fyziologických testoch. Tím podal vysvetlenie, že Kolumbíjčan bol citlivý na zmeny v nadmorskej výške.

Španiel Gonzalo Serrano (MOV) sa obliekol do fialového dresu pre celkového lídra. V prvej etape skončil na druhom mieste, v nasledujúcom dni bol desiaty. Doterajší líder Edward Planckaert (Alpecin-Fenix) v cieli nabral stratu štyroch sekúnd a Serrano sa mu vyrovnal. Pre lepší súčet umiestnení je jazdec Movistaru na čele celkového poradia.

Cieľ v 2. etape Vuelta a Burgos (video):

Viac o celkovom poradí sa však dozvieme už vo štvrtok. Na programe je náročné stúpanie Picón Blanco v posledných 20 km tretej etapy,

2. etapa Vuelta a Burgos 2021 – profil:

Profil 2. etapa Vuelta a Burgos 2021
Profil 2. etapa Vuelta a Burgos 2021. zdroj: vueltaburgos.com

Etapa mala 175 kilometrov, mala zvlnený charakter, ale malo sa šprintovať. Končilo sa v meste v meste Briviesca po sekcii klesaní. Záver bol technický, v poslednom kilometri sa nachádzala nepríjemná vracačka v tvare U, po ktorej nasledovala tiahla zákruta až do cieľa.

Na severe Španielska panovala príjemné, teplé počasie. Nefúkalo ako v predošlý deň a išlo o oveľa pokojnejší priebeh. V drese pre celkového lídra bol Edward Planckaert (Alpecin-Fenix) po víťaznej etape.

Adam Yates, Egan Bernal i Alexander Vlasov štartovali

Viacerí lídri na celkové poradie v predošlej etape spadli v posledných kilometroch. Adam Yates aj Egan Bernal utrpeli iba odreniny a škrabance. Pokračovať po páde mohol aj ich kolega Daniel Martínez. Trojica z INEOS Grenadiers však stratila viac ako deväť minút a v celkovom poradí sa museli spoliehať len na Pavela Sivakova (:ins:).

Po páde pokračoval aj Alexander Vlasov (AST).

Malý únik dňa a pokojná etapa

pelotón Vuelta a Burgos 2021
©Ricardo Ordonez

Únik dňa na začiatku vytvorili: Sergio García (Eolo Kometa), Raúl García Pierna (Equipo Kern Pharma), Oier Lazkano (Caja Rural – Seguros RGA), Unai Cuadrado (Euskatel Euskadi) a Carlos Canal z domáceho Burgos – BH. Počas dňa mali náskok maximálne siedmich minút.

V pelotóne počas dňa pracovali šprintérske tímy BORA – hansgrohe pre Meeusa, Team DSM pre Daineseho, UAE Team Emirates pre Trentina a Molána. Nakoniec sa pridal i tím EF Education-NIPPO a únik bol dostihnutý 17 km pred cieľom.

Nebezpečné útoky

V posledných deviatich kilometroch sa prechádzalo cez menší, 2-kilometrový, kopec. Na ňom z pelotónu zaútočili Ángel Madrazo (Burgos-BH) či Francois Bidard (ACT), ale nikam sa nedostali.

V protiútoku pokračovali Kevin Geniets (FDJ), Mads Würtz Schmidt (:isn:) a Marcus Burghardt (BOH) a vydržali niekoľko kilometrov v úniku. Za nimi sa vydali Romain Bardet(DSM) a dokonca aj Mikel Landa(TBV), lenže dvoch vrchárov na celkové poradie nikto nikam nepustil. Podobný osud postihol aj aktívneho Damiana Carusa (TBV).

V pelotóne trojicu stíhali Caja Rural či Arkéa-Samsic s 15-sekundovým odstupom v posledných dvoch kilometroch. Po dohádách v balíku bol aktívny veterán Burghardt pohltený až v poslednom kilometri a nasledoval chaotický šprurt.

2. etapa Vuelta a Burgos 2021 – výsledky:

01Sebastian MolanoUAE Team Emirates03:55:40
02Alberto DaineseTeam DSM+ 00
03Matteo TrentinUAE Team Emirates+ 00
04Jordi MeeusBORA-hansgrohe+ 00
05Jon AberasturiCaja Rural-Seguros RGA+ 00
06Reinardt Janse Van RensburgTeam Qhubeka NextHash+ 00
07Itamar EinhornIsrael Start-Up Nation+ 00
08Christopher LawlessTeam TotalEnergies+ 00
09Marc SarreauAG2R Citroën Team+ 00
10Gonzalo SerranoMovistar Team+ 00
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár