Silný stroj Team Ineos s lídrami Thomasom a Bernalom predstavený

Tour de France 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Team Ineos, dominantný tím posledných edícií Tour de France, oficiálne predstavil svoju zostavu na francúzsku Grand Tour. Osem jazdcov má pred sebou jediný cieľ – vyhrať žltý dres. Preteky štartujú 6. júla v Bruseli.

Tím s bývalom názvom Sky prišiel o svojho jednoznačného lídra, keď Chris Froome (:ins:) ťažko spadol počas tréningovej jazdy pred časovkou na Critérium du Dauphiné. Líderstvo tak pripadne na dvojicu veľmi silných jazdcov.

Obhajca titulu Geraint Thomas (:ins:) tento rok uprednostnil Tour pred všetkým, no v príprave sa mu nevyhli prekážky. Na pretekoch Okolo Švajčiarska spadol, štvrtú etapu nedokončil a tím zvolil individuálnu prípravu.

Aj napriek skúsenostiam celku je otázne, či bude mať 33-ročný Brit ideálnu formu na druhý zisk žltého dresu. Je dosť možné, že nedostatok pretekárskych dní tvrdým tréningom nenahradí. V tejto sezóne musel najprv zhodiť niekoľko kilogramov, keďže po povinnostiach spojenými so ziskom maillot jaune mu počas zimy chýbalo niekoľko porcií tréningu. Pretekársku formu chytil až na Okolo Romandie, kde skončil tretí. Okrem toho absolvoval Okolo Valencie, tri etapy na Tireno – Adriatico a celé Okolo Basicka. Thomas zažije desiatu Starú Dámu v kariére.

zdroj: facebook/Team Sky

Geraint Thomas:

„Nie je tajomstvom, že moja príprava bola poznačená pádom na Okolo Švajčiarska, ale mal som dobrý tréningový blok a cítim sa pripravený. Po diskusii s tímom je rozumné, že do pretekov ideme ako spoloční lídri, dáva nám to viac možností. Egan a ja budeme pre seba a tím pracovať tvrdo počas celých troch týždňov.“

„Víťazstvo na Tour de France minulý rok bola najlepšia vec mojej kariéry a jazdiť s číslom jeden na drese bude niečo špeciálne. Spomienky na rok 2018 tu budú so mnou navždy, ale teraz som pripravený vytvoriť s tímom ďalšie. Máme naozaj dobrú zmes mladých a skúsených jazdcov v tíme. Je to skupina jazdcov, o ktorých viem, že tu so mnou budú pri každom mojom kroku a že vedia, čo to znamená vyhrať Grand Tour.“

V oveľa lepšom svetle sa ukazuje iba 22-ročný Egan Bernal (:ins:). Ten absolvuje iba svoju druhú Tour, predtým bol domestikom. Jeho prechod do vedúcich pozícii v tíme bol naozaj expresný.

Kolumbijčan prišiel v máji o miesto tímovej jednotky kvôli pádu pred Giro d’Italia. Pred druhou Grand Tour je zjavne viac ako v poriadku. Prezentuje sa ako jeden z najlepších čistých vrchárov na svete, ktorému nie je cudzia ani časovka. Tento rok stihol vyhrať dva veľké etapáky, prvým bol Paríž – Nice.

Svoj mimoriadny talent ukázal aj na Okolo Švajčiarska, kde po vypadnutí Thomasa držal vlajku Ineosu a preteky dokázal vyhrať dominantným štýlom. Kvôli tomu sa tím rozhodol ponechať obom mužom vedúcu úlohu, ktorá sa v priebehu pretekov určite u jedného jazdca zmení.

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Egan Bernal:

„Na Tour mám veľmi dobré spomienky. Bola to moja prvá Tour de France a taktiež moja prvá Grand Tour, takže to bolo špeciálne. Užili sme si skvelé víťazstvo s ‚G‘ [G. Thomasom] a bolo skvelé byť toho súčasťou. Samozrejme, našou ambíciou je opäť vyhrať preteky.“

„Vlaňajšia skúsenosť ma mnoho vecí naučila. Ako cyklista, čokoľvek si myslíte o Tour, nikdy to nezistíte, až kým tu nebudete jazdiť. Teraz viem, čo mám očakávať. Môžem byť viac uvoľnený a sústredený na pretekanie. Teším sa na zdieľanie zodpovednosti lídra s ‚G‘ a urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali Tour prvýkrát ako Team Ineos.“

O pozícii lídra s najlepšou vrchárskou podporou v pelotóne rozhodnú francúzske cesty, napríklad už v prvom týždni, kedy príde na rad premiérová vrchárska etapa s finišom na La Planche des Belle Filles. Kto bude cítiť lepšie nohy v kopcoch, povedie tím.

Taktika dvoch lídrov taktiež pridáva mnoho možností, ako pristupovať k pretekom z hľadiska stratégie v etapách, ale aj pri prekvapivom vypadnutí jedného z nich. Minulý rok to fungovalo pri dvojici Froome – Thomas. Prvý menovaný nemal najlepšiu formu po absolvovaní Gira, jeho kolega sa ukážkovo chytil príležitosti.

Nebol by to Ineos či Sky, ak by na Tour nezobrali svojich najlepších vrchárskych a domestikov. Taktikou vláčika v horách, ktorý obetavo kontroluje dianie na kopcoch, už vyhrali osem pretekov Grand Tour.

Kompletná zostava Team Ineos:

Vrchárom, ktorý by v iných tímoch bol automaticky lídrom, je Wout Poels (:ins:). Holanďan po víťaznej kráľovskej etape na Dauphiné ukázal svoju vysokú pripravenosť.

Až do dna síl sa na kopcoch vyšťaví Michal Kwiatkowski (:ins:). Poliak je taktiež veľmi kvalitným časovkárom alebo klasikárom. Uvidíme, či mu tím dá v niektorých etapách voľnú ruku.

V stredne náročných vrchárskych etapách si tím dopraje pomoc od tempára Jonathana Castrovieja (:ins:). Vracia sa aj „zlý muž tímu“ Gianni Moscon (:ins:). Ten bol minulý rok vylúčený po pästnej potýčke s jazdcom v pelotóne. Ide však o veľmi platného jazdca, ktorý dokáže jazdiť na každom profile.

V poslednej etape na Dauphiné ukázal svoje vrchárske kvality inak klasikár Dylan van Baarle (:ins:). Rovinaté etapy bude okrem iných mať na starosti aj Luke Rowe (:ins:).

Zdroj: teamineos.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár