Simon Yates po 19. etape Giro d’Italia na koni. Egan Bernal sa poučil

Giro d'Italia 2021
Simon Yates po 19. etape Giro d'Italia 2021 Egan Bernal

zdroj: POOL Bettini/LaPresse

Simon Yates (:bex:) po 19. etape Giro d’Italia 2021 vykazuje výbornú formu, aj keď pomerne neskoro. Na Alpe di Mera vyhral, ale stále má veľké manko na celkový triumf. Kolumbíjčan Egan Bernal (:ins:) v ružovom drese kvalitne limitoval svoje straty. Portugalčan João Almeida (:dqt:) je jedným z najlepších vrchárov v treťom týždni, pričom domáci Damiano Caruso (TBV) sa pevne drží životného pódia.

Simon Yates po 19. etape Giro d’Italia: Strata je veľká

Brit Yates je na treťom celkovom mieste, stráca 2:49 na vedúceho Bernala. Lepší od neho bol na stúpaní Sega di Ala v 17. etape, a najlepší z celého poľa bol v 19. pretekárskom dni. V piatok bol v takej forme, v akej sme ho mali vidieť od začiatku pretekov. 28-ročný jazdec Team BikeExchange bol totiž najväčším favoritom Gira.

„Ešte stále to bude veľmi náročné vyhrať. Mám pomerne veľkú stratu. Druhé miesto je reálnejšie. Na Carusa strácam 20 sekúnd, ale na neho potrebujem náskok do časovky. Do etapy sme dali 100 percent, rovnako to urobíme aj zajtra,“ sľubuje Yates na tlačovej konfrencii po 19. etape, ktorú po kvalitnom individuálnom výkone vyhral samostatným útokom 6 km pred koncom stúpania.

Mal som zdravotné problémy, priznal Simon Yates

V prvých 10 dňoch však Yates strácal na Bernala či Remca Evenepoela. Ako priznal, mal zdravotné komplikácie a len minimalizoval straty.

Simon Yates po 19. etape Giro d'Italia
Simon Yates ©Fabio Ferrari /LaPresse

„Počas prvých týždňov som problém s hamstringami pod kolenom, trochu som prechladol, ale konečne sa mi uľavilo v treťom týždni. Strácal som pár desiatok sekúnd. Radšej by som bol bližšie k Bernalovi, ale už to nezmením. Ineos je najsilnejším tímom, my sme naopak stratili Nicka Schultza a Mikel Nieve sa necíti najlepšie. Takže je pre mňa náročné niečo vykúzliť bez dvoch hlavných vrchárov tímu.“

20. etapa je posledná vrchárska previerka na pretekoch. Potom sa 104. ročník corsa rosa ukončí v Miláne časovkou dlhou 30 kilometrov. V nej bude všetko otvorené, keďže Yates má striedavé výkony v boji proti chronometru, rovnako aj Bernal. Jedine skúsený Caruso dlhodobo získava pomerne dobré časy.

„Ale preteká sa tri týždne, zajtra do toho dám všetko,“ uzavrel jazdec, ktorý v roku 2018 jazdil v ružovom drese dva týždne, až v jednej z posledných etáp totálne vybuchol.

Egan Bernal má všetko pod kontrolou

Egan Bernal vo veku 24 rokov už 14 dní nosil dres pre vedúceho pretekára na Grand Tours. Pri svojej víťaznej Tour de France 2019 mal slávny žltý dres iba v posledných dvoch dňoch.

„Dnešok bol oveľa lepší, ako v 17. etapa. Akonáhle Yates zaútočil, neurobil som chybu a nereagoval na neho. Išiel som vlastné tempo. Mal som dobré nohy,“ povedal Bernal po etape.

Bernal Giro 2021
Egan Bernal. Massimo Paolone/LaPresse

Bernal skončil v 19. etape na treťom mieste. Na páske stratil na víťaza 28 sekúnd.

„S tímovými kolegami sme držali stále tempo a pri útoku som musel zachovať chladnú hlavu. Na Sega di Ala som sa snažil nasledovať útok, a tam som asi urobil chybu. Poučil som sa z toho. Odvtedy som sa sústredil na regeneráciu a defenzívnu jazdu,“ vysvetlil Bernal v cieli.

„Do Milána zostáva o deň menej, zajtra očakávam ďalší náročný cieľový výstup. Ale môj náskok 2:29 mi dáva sebavedomie, navyše zajtrajšie záverečné stúpanie je o niečo ľahšie ako dnešné. Náskok, ktorý mám, je zásluhou tímu a bola by škoda ho premrhať,“ pozerá sa rodák z Bogoty na 20. etapu.

Damiano Caruso žije svoj sen

32-ročný Talian Damiano Caruso ešte nikdy nebol v situácii, aby siahal na pódium Grand Tours. Sicílčan sa v Miláne s najväčšou pravdepodobnosťou do prvej trojky dostane, musí ale prežiť náročný test vo Švajčiarsku v doline Spluge.

Damiano Caruso
Damiano Caruso, @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

V piatkovej etape išiel vlastné tempo. Je na druhom mieste so stratou 2:29 na Bernala, ale s mankom 20 sekúnd ho ohrozuje Simon Yates,

„Chcel som sa držať Yatesa. Ale musím povedať, že bol najsilnejším jazdcom. Ale už som sa pozerám na ďalšiu etapu a v nedeľu to nejak zakončíme,“ cituje Carusa tuttobiciweb.

João Almeida opäť druhý

Egan Bernal a Joao Almeida
Egan Bernal a Joao Almeida ©Fabio Ferrari/LaPresse

Portugalčan João Almeida (:dqt:) je vo výbornej forme. Po práci pre Evenepoela a veľkému výpadku vo štvrtej etape je na celkovom ôsmom mieste so stratou 8:26 na prvé miesto. Na štvrtého Alexandra Vlasova (AST) však stráca len niečo cez dve minúty. Postará sa 22-ročný objav vlaňajšieho Gira ešte o veľký návrat? Napodobnil by tak svoje umiestnenie (4) z predošlého ročníka.

„Najprv by som sa chcel poďakovať celému tímu, bol úžasný a urobili pre mňa skvelú prácu. Cítil som sa dobre a veril som si, takže som zaútočil pomerne skoro, aby som uvidel, čo sa bude diať,“ uviedol Almeida v tlačovej správe tímu Deceuninck – Quick-Step.

Almeida sa v posledných kilometroch držal Bernala, aby potom na neho zaútočil a skoro dostihol vedúceho jazdca. Na jeho škodu, Yates sa páske radoval 11 sekúnd pred ním.

„To, že som bol medzi najlepšími jazdcami, svedčí o mojej forme. Škoda, že i opäť uniklo víťazstvo a zas som skončil druhý. Na druhej strane som však získal čas do poradia, čo je pred poslednými etapami dobrá správa. Uvidím, čoho budem schopný,“ zhodnotil Portugalčan.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár