Stefan Küng časovkárskym majstrom Európy

stefan küng

zdroj: Ján Melicher

Stefan Küng získal zlato v individuálnej časovke mužov Elite na Majstrovstvách Európy v cestnej cyklistike Plouay 2020. Švajčiar porazil Rémiho Cavagnu a Victora Campenaertsa.

Išlo sa na zvlnenej trase dlhej 25,6 km v okolí bretónskeho mesta Plouay.

Profil časovky:

Majstrovstvá Euópy v cestnej cyklistike Plouay časovka profil
zdroj: uec.ch

Prvý čas, ktorý o niečom svedčil, zajazdil Justin Wolf (Nemecko), ale stačilo mu to iba na top 10. To už svoj pokus dokončil aj náš Slovák Ján Andrej Cully, ktorý na celkového víťaza dnes stratil 3:39 a skončil na 24 priečke z 27 možných. Do prvej desiatky sa dostal skúsený Jan Bárta (Česká republika). Čech na deviatom mieste mal manko 1:43.

Veľmi silným jazdcom ma trati bol nový francúzsky šampión v boji proti chronometru Rémi Cavagna. Preťal čiaru na hodnote 30:55 a . Až o 17 sekúnd bol však dnes rýchlejší Stefan Küng zo Švajčiarska. Ten na svojej ceste dokonca predbehol silného Edoarda Affiniho (Taliansko) a prvý bol už na prvom medzičase. Cavagna sa musel posunúť na druhé miesto. Zúfať však nemusí, porazil o 4 sekundy dvojnásobného majstra Európy Victora Campenaertsa (Belgicko). Trojica favoritov pred pretekmi napokon skončila na pódiu.

26-ročný víťaz časovky na Okolo Slovenska 2019 získal 15. profesionálne víťazstvo. V jeho najsilnejšej disciplíne, časovke, dokonca ide o jeho najväčší triumf. Pred mesiacom ovládol túto disciplínu na domácom šampionáte. Cavagna potvrdil formu z Francúzska, ale Küng bol dnes absolútne najlepší. Campenaerts ešte nie je v najlepšej kondícii po páde na Czech Tour. Minulý víkend nestačil na belgickom majstráku na Wouta van Aerta.

Stefan Küng:

„Mal som veľmi dobré nohy. Posledné preteky, ktoré som jazdil, boli Critérium du Dauphiné [skončilo sa pred týždňom, pozn. red], kde sa každý deň stúpalo. Minulý týždeň som nabral časovkárske kilometre, ale nemal som dobrý pocit. Každým dňom som sa zlepšoval. A dnes som sa cítil úplne najlepšie z celého týždňa. Je to typická trasa pre Bretónsko, s drsným asfaltom, neustále sa ide dole-hore a niekedy aj získate na klesaní energiu. Mám to rád. Zvyčajne sa časovka ide stále naplno, ale teraz som mal plán a fungovalo to dobre,“ povedal Küng pre Wielerflits.

Výsledky individuálnej časovky juniorov na ME 2020:

1.Stefan KungŠvajčiarsko0:30:18
2.Remi CavagnaFrancúzsko0:00:17
3.Victor CampenaertsBelgicko0:00:21
4.Alex DowsettSpojené Kráľovstvo0:01:03
5.Edoardo AffiniTaliansko0:01:15
6.Jan TratnikSlovinsko0:01:26
7.Justin WolfNemecko0:01:30
8.Ryan MullenÍrsko0:01:41
9.Jan BartaČeská republika0:01:43
10.Anthony RouxFrancúzsko0:02:03
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár