Strade Bianche 2023 Preview: cyklistický klenot Toskánska

Strade Bianche 2023
Strade Bianche 2023

zdroj: https://twitter.com/StradeBianche/status/1074/photo/1

Cyklistický pelotón sa po úvode klasikárskej sezóny presúva do Talianska. Už 4. marca je na programe neodmysliteľný cyklistický klenot Strade Bianche 2023. Na prašných cestách sa predstaví aj Peter Sagan (TotalEnergies), pre ktorého to bude ďalšia rozlúčka.

História Strade Bianche

Pôvodne Hrdinský závod bielych ciest bol vytvorený ešte v roku 1997 ako granfondo (rekreačné cyklistické preteky) na bielych štrkových cestách v okolí Sieny. Koncept mal obnoviť takzvanú „hrdinskú éru“ cyklistiky z prvej polovice 20. storočia, keď sa väčšina cyklistických pretekov jazdila na prašných alebo nespevnených cestách.

Až v roku 2007 sa z podujatia s inauguračným názvom Monte Paschi Eroica odčlenili októbrové profesionálne preteky, ktoré vyhral Rus Alexandr Kolobnev. V roku 2008 sa v kalendári presunuli na začiatok marca, bližšie k srdcu jarnej sezóny klasík. Druhé vydanie vyhral Švajčiar Fabian Cancellara. Rokom 2009 organizátori zmenili názov pretekov na Strade Bianche – Eroica Toscana a v roku 2010 na Strade Bianche. Preteky sa tiež predĺžili o 9 km a pribudol ešte jeden štrkový sektor, čím sa celkové neutesnené úseky zvýšili na 57 km.

Ženská verzia bola vytvorená v roku 2015. Od roku 2016 je Siena hostiteľom štartu aj cieľa Strade Bianche a od roku 2017 sú preteky zapísané do úrovne World Tour. Držiteľom rekordu s najväčším počtom víťazstoiev je Fabian Cancellara, ktorý vyhral trikrát (2008, 2012 a 2016).

Predchádzajúci víťazi Strade Bianche (posledných 10 rokov)

Strade Bianche 2023 – parametre

  • dátum: 4. marca (sobota)
  • typ: klasika
  • ročník: 17.
  • krajina: Taliansko
  • dĺžka: 184 kilometrov
  • počet prašných úsekov: 11
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Strade Bianche 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/strade-bianche/2023/result/today/profiles

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/strade-bianche/2023/result/today/profiles

Tak ako každý rok, aj 17. ročník sa pôjde na takmer identickej trase so začiatkom a cieľom v siene. Na pelotón čaká celkovo 11 sektorov štrkových úsekov. Prašné poľné cesty budú merať 63 kilometrov. Ich zoznam:

Img thumb
https://www.strade-bianche.it/en/gravel-sectors/

Zo Sieny sa bude pokračovať na juh. Úvodné kilometre prinesú hneď štyri prašné úseky, pričom prvý z nich sa nachádza na 18. kilometri trate. O niekoľko kilometrov neskôr je pripravené stúpanie na Moltancino. Krátke štvorkilometrové stúpanie prinesie päťpercentné prevýšenie, ktoré značne unaví pretekárov pred náročnými štrkovými úsekmi.

Po zjazde nasledujú sektory päť (11,9 km) a šesť (8 km). Túto dvojicu rozdeľuje iba jeden kilometer asfaltu. Obe sú tvrdé, kopcovité, veľmi priebojné, s množstvom zákrut, stúpaní a klesaní. Nasledovať bude 13 kilometrov po rovných cestách. Len čo sa cyklisti občerstvia, objaví sa sektor San Martino (9,5 km) s nepretržitým stúpaním a klesaním končiaci stúpaním. Štrkový sektor 8 na 11,5 kilometrovom prašnom úseku prinesie hneď niekoľko stúpaní a klesaní. To najnáročnejšie bude čakať v samotnom závere, kde sú pripravené tri prekážky v podobe poľných nespevnených ciest. Krátky deviaty sektor bude obsahovať výstup s dvojciferných prevýšením. Posledný štrkový úsek sa nachádza na 173. kilometri trate. Do cieľa to stále bude 11 kilometrov.

K mestu Siena sa budú cyklisti približovať po širokých, rovných úsekoch ciest, ktoré sú pospájané prudkými zákrutami. Posledné kilometre prinesú krátke stúpania s úsekmi, ktorých prevýšenie sa vyšplhá až na 10%. Len 500 metrov pred cieľovou čiarou sa cyklisti dostanú na najvyšší bod pretekov Via Santa (16%).  Záverečné metre prinesú technický dojazd so zákrutami, ktoré privedú pelotón na lastúrové námestie Piazza del Campo, kde sa nachádza cieľová páska.

Strade Bianche 2023  – favoriti

„Bez“ velikánov

Záverečné ročníky Strade Bianche boli ovládnuté cyklistami, ktorý sa výlične zamerali na toto podujatie. o tom svedčí aj minuloročný počin Tadeja Pogačara (UAD). Svoj titul však obhajovať nebude; Slovinec sa predstaví na etapáku Paríž – Nice. V pelotóne kvôli chorobe taktiež nenájdeme ani Wouta van Aerta (tjv:), víťaza z roku 2020.

Na koho si dať pozor

Naopak, o titul sa pobijú niekdajší víťazi a to Julian Alaphilippe (SOQ), Tiesj Benoot (TJV), ktorý vyhral Kuurne – Bruxelles – Kuurne, a Mathieu van der Poel (ADC). Zabúdať nesmieme ani na Čecha Zdenka Štybara (JAY) či Poliaka Michala Kwiatkowského (IGD), ktorý prašnú klasiku zdolal hneď dvakrát.

Dobrý výkon sa očakáva od cyklistov ako Greg van Avermaet (ACT), Matej Mohorič (TBV), Lorenzo Rota (ICW), Tim Wellens (UAD) či Edward Theuns (TFS).

Na Strade Bianche sa predstaví aj Peter Sagan, pre ktorého to bude rozlúčka s týmito pretekmi. Jeho najlepšie umiestnenia sú doposiaľ dve druhé miesta.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár