Štvrtá etapa Okolo Baskicka 2021: Ion Izagirre vyčaril smútok na tvári Bilbaa

Okolo Baskicka 2021
4. etapa Okolo Baskicka 2021

zdroj: @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Pretekárov na Pyrenejskom polostrove dnes čakala ďalšia dávka strmých stúpaní, pretože na programe bola štvrtá etapa Okolo Baskicka 2021. Tá merala 189 kilometrov a zaviedla cyklistov do štyroch stúpaní na severe Španielska. Najťažším stúpaním bolo to posledné na kopec zvaný Erlaitz, kde percentuálny sklon sa blížil k hranici 20%. Toto stúpanie, prvej kategórie, však bolo situované 20 kilometrov pred páskou v Hondarribii, a teda do cieľa prišla šestica jazdcov, ktorí bojovali o etapový vavrín v hromadnom šprinte. V ňom bol najrýchlejší Ion Izagirre (AST). Dnešok mal však aj inú zápletku. Primoža Rogliča (:tjb:) z dresu lídra vyzliekol Američan Brandon McNulty (UAD).

Itzulia
profil štvrtá etapa Okolo Baskicka 2021 https://www.cyclingnews.com/races/itzulia-basque-country-2021/stage-4/live-report/

Ako prebiehala štvrtá etapa?

Nie a nie vytvoriť únik

Cyklisti sa vydali na dnešné pretekárske dobrodružstvo z mesta Gasteiz. Prvých 50 kilometrov sa nič vážne neudialo, i keď zopár cyklistov sa snažilo vytvoriť celodenný únik. Rovnako to vyzeralo aj na stúpaní Deskarga (tretia kategória), kde zaútočil Simon Geschke (COF) a Mattia Cattaneo (:dqt:). Na jeho vrchole však pelotón bol kompaktný. Takto jazdil až do méty 100 kilometrov na pásku. V tejto časti etapy zaútočil Omar Freile (AST), ktorého nástup prekvapivo tieňoval Primož Roglič (:tjb:), priebežný líder celkového poradia. K nemu sa pridal Richard Carapaz (:ins:). Nič z toho však nebolo a postupne sa spätne zaradili do hlavného poľa. S Omarom však v úniku pokračovala dvojica v zložení Alejandro Osorio (Caja Rural) a Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie). Taktiež sa k nim pridal March Hirschi (UAD).

Štvorica v „celodennom“ úniku

Celodenný únik sa však vytvoril až 78 kilometrov do cieľa a jazdili v ňom Ben O’Connor (ACT), Guillaume Martin (COF), Jefferson Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA) a Juan Pedro López (:tfr:). Postupne si na pelotón vybudovali trojminútový náskok. Z čela však na stúpaní Jaizkibel odpadol Martin a Cepeda, ktorí sa postupne zaradili do pelotónu. Ten strácal už len minútu na duo vpredu. Na začiatku posledného stúpania bol únik zničený.

Obrázok
https://twitter.com/TrekSegafredo/status/1380160583044042752/photo/1

Séria nástupov

V priebehu stúpania viacero favoritov zaútočilo, no najvýraznejším mužom bol Brandon McNulty (UAD), ktorý v priebežnom celkovom poradí figuroval na 3. mieste. Na vrchole stúpania však boli hlavní favoriti pospolu. Sem-tam sa útočilo, ale útoky sa viac podobali taktike, než ozajstným útokom. K tým došlo až počas klesania, kde opäť zaútočil McNulty, tentokrát však sa k nemu pridali aj Emanuel Buchmann (BOH), Jonas Vingegaard (:tjb:), Pello Bilbao (TBV), Ion Izagirre (AST) a Esteban Chaves (:bex:). Táto šestica si vytvorila na pelotón náskok a dotiahli to až do samotného záveru.

Cyklisti na vrchole posledného stúpania:

Záver

V závere po viacerých nástupoch Buchmanna ako prvý začal šprintovať Pello Bilbao, no tesne na cieľovej páske ho predbehol Ion Izagirre, ktorý sa tak teší z víťazstva na domácej pôde. Druhé miesto teda putovalo do rúk smutného Bilbaa. Na bonifikačné sekundy tretej priečky siahol Brandon McNulty, ktorý sa stáva novým celkovým lídrom pretekov, pretože Primož Roglič došiel v pelotón o vyše štyridsať sekúnd neskôr. Šprint z pelotónu o 7. miesto vyhral Patrick Bevin (:isn:). Top 10 dnešnej etapy uzatvára Alejandro Valverde (MOV).

Štvrtá etapa Okolo Baskicka 2021: výsledky

Pos.Rider Name (Country) TeamResult
1Ion Izagirre Insausti (Spa) Astana-Premier Tech4:17:07
2Pello Bilbao Lopez De Armentia (Spa) Bahrain Victorious
3Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates
4Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma
5Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe
6Esteban Chaves Rubio (Col) Team BikeExchange0:00:02
7Patrick Bevin (NZl) Israel Start-up Nation0:00:49
8James Knox (GBr) Deceuninck-QuickStep
9Quinten Hermans (Bel) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
10Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team

Štvrtá etapa Okolo Baskicka 2021: priebežné celkové poradie

Brandon McNulty sa teda stáva novým priebežným lídrom pretekov Okolo Baskicka 2021 a to konkrétne o 23 sekúnd pred Primožom Rogličom. Na tretiu priečku dostupuje Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar (UAD) z nej padá na piatu. Po dnešnej etape si polepšil aj Buchmann, Valverde či Landa. Všetci však strácajú viac ako minútu. Najhorší z trojlístka Roglič, Pogačar a Yates je práve tretí menovaný na 6. mieste so stratou minúty a dvoch sekúnd na vedúceho Američana.

Pos.Rider Name (Country) TeamResult
1Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates12:25:21
2Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma0:00:23
3Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma0:00:28
4Pello Bilbao Lopez De Armentia (Spa) Bahrain Victorious0:00:36
5Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates0:00:43
6Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers0:01:02
7Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe0:01:07
8Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team0:01:13
9Ion Izagirre Insausti (Spa) Astana-Premier Tech0:01:15
10Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain Victorious0:01:23

Zajtra je na programe najľahšia etapa pretekov Okolo Baskicka 2021, v poradí už piata.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár