Talian Davide Ballerrini vyškolil Démara v 1. etape Tour de la Provence

1. etapa Tour de la Provence 2021

zdroj: https://twitter.com/deceuninck_qst/status/1359896234086006784

1. etapa štvordňových pretekov Tour de la Provence merala 179 kilometrov a viedla z mestečka Aubagne do Six Fours les Plages. Na trase boli viaceré klasifikované stúpania, no napriek ním dnešná etapa podľa papierových predpokladov mala patriť šprintérom. Napokon po viacerých vzrušujúcich atakoch cyklistov z pelotónu približne 50 až 30 kilometrov pred cieľom sa tak aj stalo. V hromadnom šprinte sa ako najrýchlejší ukázal Talian Davide Ballerrini (:dqt:), ktorý vyškolil Francúza Arnauda Démara z tímu Groupama – FDJ.

Priebeh etapy

Hneď po ostrom štarte na cyklistov čakalo najťažšie stúpanie prvej kategórie dnešného dňa Col d’Espigoulier (10,4 km; 5,3 % ), Na ňom došlo k dvom útokom a to konkrétne od Liliana Calmejana (ACT) a Fernanda Cruza (Delko), ktorí s ubúdajúcimi kilometrami vytvorili dvojčlenný únik. Ten si vybudoval po prejazde prvého stúpania viac ako štvorminútový náskok na pelotón.

150 kilometrov na pásku jazdci v pelotóne mierne zvýšili tempo a skresali náskok čelnej dvojice pod 4 minúty. Tá postupne zdolala aj druhé klasifikované stúpanie dňa Col de Mazaugues (1,4 km; 5,9 %). Cyklisti jazdiaci v pelotóne na tomto stúpaní ešte viac zrýchlili, najmä vďaka úsiliu tímu Groupama – FDJ, a postupne ukrajovali sekundičky zo straty na čelo pretekov.

Približne 75 kilometrov do cieľa sa k tímu Groupama – FDJ pripojili francúzske celky B&B Hotels a Arkéa – Samsic. Vznikla tak vzorná spolupráca troch šprintérskych tímov, pre ktoré dnešná etapa bola tá najdôležitejšia. Pelotón napokon pohltil uniknutú dvojicu spoločne s pred tým atakujúcim Remim Cavagnom (:dqt:) už 70 kilometrov pred koncom etapy, čo bolo veľmi skoro. Preto ďalších 5 kilometrov sa nastupovalo a do viacerých útokov sa zapojil aj úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:) spoločne s Giuliom Cicconem (TFS) a Giannim Mosconom (IGD). Títo traja nakoniec vytvorili nový únik dňa a pohybovali sa približne minútu pred pelotónom do méty 31 kilometrov na pásku.

Ide do tuhého

30 kilometrov do cieľa z pelotónu vyrazil jeden z jazdcov tímu DELKO, no hneď bol pohltený neustále tempo zvyšujúcim pelotónom, v ktorom jazdili aj šprintérke esá ako Arnaud Démare (:gfc:) či Nacer Bouhanni (ARK) pomýšľajúci na etapový vavrín. Na úrovni 25 kilometrov do cieľa mala trojica na čele iba polminútový náskok. Ten sa o ďalších 15 kilometrov scvrkol na krátkych 20 sekúnd a všetko nasvedčovalo, že o etapové víťazstvo sa jazdci pobijú v záverečnom šprinte.

Obrázok

Tak sa aj napokon stalo, keďže trojica v úniku bola pohltená až v predposlednom kilometri dnešnej etapy. So záverečným šprintom si najlepšie poradil Talian Davide Ballerini (:dqt:), ktorý tesne na páske zdolal Francúza Arnauda Démara (:gfc:). Tretí skončil Nacer Bouhanni z tímu Arkéa – Samsic.

Dlho vyzeralo, že Arnaud Démare dnes nenájde premožiteľa, avšak mladý Talian na posledných 20 metroch zo seba vyžmýkal doslova všetko, a tak sa mohol vychádzajúci rýchlik v službách tímu Deceuninck – Quick Step tešiť zo zisku etapového vavrína, dresu lídra pretekov a taktiež dresu lídra bodovacej súťaže pretekov Tour de la Provence.

Očakáva sa, že Davide Ballerrini si tieto dresy udrží aj v zajtrajšej etape, ktorá však už bude viac priať úniku a záverečným atakom. Dres pre najlepšieho mladého jazdca putuje do rúk Ideho Schellinga (BOH).

Obrázok

1. etapa Tour de la Provence – výsledky:

1Davide Ballerini (Ita) Deceuninck-QuickStep4:43:23
2Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ
3Nacer Bouhanni (Fra) Team Arkea-Samsic
4Clement Venturini (Fra) AG2R Citroën Team
5Matthew Walls (GBr) Bora-Hansgrohe
6Ide Schelling (Ned) Bora-Hansgrohe
7Bryan Coquard (Fra) B&B Hotels p/b KTM
8Phil Bauhaus (Ger) Bahrain Victorious
9Matteo Moschetti (Ita) Trek-Segafredo
10Alexander Kristoff (Nor) UAE Team Emirates

1. etapa Tour de la Provence – celkové poradie:

01Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step04:43:13
02Arnaud DémareGroupama-FDJ+ 04
03Nacer BouhanniTeam Arkéa-Samsic+ 06
04Lilian CalmejaneAG2R Citroën Team+ 06
05Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 07
06Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 09
07Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 09
08Clément VenturiniAG2R Citroën Team+ 10
09Matthew WallsBORA-hansgrohe+ 10
10Ide SchellingBORA-hansgrohe+ 10

Posledných 10 kilometrov:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár