Thibaut Pinot je ešte stále tu a po štyroch mesiacoch preteká

Thibaut Pinot

zdroj: Bettini Photo

Štyri mesiace bez pretekov. Toľko strávil Francúz Thibaut Pinot (FDJ), ktorý v utorok štartuje na Tour du Limousin 2021.

31-ročný pretekár sa trápil s bolesťami chrbta. V roku 2020 spadol v prvej etape Tour de France a počas zvyšných etáp sa prehnane trápil. Všetko sa mu zhoršilo. Teraz sa však, snáď začnú veci dostávať do normálnych koľají.

V rozhovore pre L’Équipe hovorí o svojom návrate na preteky. Tour du Limousin 2021 sa konajú v dňoch od 17. do 20. augusta. Patria hlavne šprintérom, keďže ich profil je rovinatý.

„Objem tréningu a výkon, ktorý podávam, mi hovoria, že na tom vôbec nie som zle. Cítim sa dobre,“ povedal Pinot.

Vedel, že jeho úroveň sa konečne vracia, keď v júni dokázal niekoľkokrát za deň vyjsť kopec do Tignes. Bez prestávky. Ešte v apríli ho bolesť tak limitovala, že musel v približne 90-minútovom výkone zastaviť.

„Stále sa testujem. Predtým ma chrbát začal bolieť, aj keď som sa ráno natiahol po ponožky. Vždy som urobil niečo, čo som nemal. Ešte aj keď si nosím kufor po schodoch, musím byť opatrný,“ priznáva Pinot, ktorého chrbát limituje čoraz menej.

Pinot s tímom v cieli prvej etapy TdF ’20. zdroj: twitter.com/GroupamaFDJ

„Keď máte zlomenú ruku alebo nohu, viete, kedy to skončí. U mňa sme boli trochu stratení. Nevedeli sme, prečo sa bolesť znova a znova objavuje. Teraz dúfam, že všetko je už za mnou. Chcem si užiť koniec sezóny a začať budovať pred rokom 2022, aby som cez zimu začal od nuly, ale poriadne,“ popísal Thibaut Pinot.

Thibaut Pinot: Stále tu som

Naposledy pretekal na Okolo Álp v apríli. Tam sa všetko spustilo znova. Cítil, že je na rovnako nízkej úrovni, ako keby sa len pred týždňom zranil. Pinot si dal tri týždne odpočinku. Stretával sa s viacerými špecialistami a lekármi.

Priznáva, že po páde na Tour de France 2020 zbytočne silil svoju jazdu na bicykli, mal odstúpiť. A ísť ešte sa potom pripravovať na Vueltu? Ľutuje, že sa do toho vôbec niekedy pustil.

Aj keby si niekto myslel, že po toľkých pádoch a problémoch, sa Pinot vzdá, mýlil by sa.

„Chcem ukázať, že som ešte stále tu. Že na to ešte stále mám. Počas toho, ako som mal dovolenku, užíval som si život a vtedy som si uvedomil, že ešte niečo vo mne chce ukázať, kto som,“ pokračoval Pinot.

Thibaut Pinot – program na sezónu 2021:

Na pretekoch Tour du Limousin 2021 sa pochopiteľne chce dostať späť to pretekárskeho rytmu.

„Ubehla dlhá doba, odkedy som sa cítil takto motivovaný. Cítim sa ako nový pretekár. Neísť na Giro bolo ťažké, ale pozerať Tour de France bolo ešte ťažšie, cítil som sa bezradný,“ priznáva víťaz etapy na Tourmalete z roku 2019.

Už nikdy nebude tak blízko k Tour de France

Thibatut Pinot
Thibatut Pinot vyhráva etapu končiacu na Tourmalete na TdF 2019 | zdroj: twitter.com/BBCSport

Práve rok 2019 bol najbližšie k veľkému výsledku na Tour de Fracnce – možno aj k víťazstvu. Thibaut Pinot vtedy nešťastne narazil o riadidlá a zranenia kolena ho vyradilo z boja o žltý dres.

„Nemyslím si, že sa mi vráti šťastie, aké som mal v roku 2019. Mal som vtedy možnosť, ale myslím si, že tá už pominula. Nie som si istý, či do konca kariéry ešte budem schopný vyhrať Tour. Musíte mať šťastie. A ja nie som šampión ako Bernal, Pogačar alebo Evenepoel. Na ten rok 2019 myslím len čas od času, ale už som pretočil list. Po tej Tour som bol s bratom a priateľmi na dovolenke. Nemám o tom nočné mory,“ otvoril Pinot nepríjemnú tému.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár