Cyklámenový dres? Sagan je oveľa lepší, myslí si Tim Merlier

Giro d'Italia 2021
Tim Merlier

zdroj: Massimo Paolone/LaPresse

Belgičan Tim Merlier (Alpecin-Fenix) je jedným z najrýchlejších mužov v pelotóne, ale až teraz ochutná prvú Grand Tour. Na Giro d’Italia 2021 by rád získal etapové víťazstvá v hromadách šprintoch a prípadne bojoval o cyklámenový dres, kde mu budú konkurovať Peter Sagan, Giacomo Nizzolo či Caleb Ewan.

Alpecin-Fenix sa na Giro postaví bez Mathieu van der Poela. Fenomén súčasnej cyklistiky sa momentálne pripravuje na štart sezóny horskej cyklistiky, ktorá vyvrcholí pretekmi cross country na olympiáde v Tokiu.

„Mathieu má na tím priaznivý vplyv, motivuje nás. Pre Mathieuho je cyklistika hra a rád ju hrá. Nás vidí ako, niekoho kto sa hráme s ním a chce nás donútiť k lepším výkonom. Bez Van der Poela sme možno pod väčším tlakom, ale asi nám to nevadí,“ povedal Dries De Bondt a pozrel sa na súhlasiacieho Tima Merliera, ktorý dokázal ako líder tímu vyhrať aj pod drobnohľadom v Belgicku.

„Som tu hlavne pre etapové víťazstvá. Už len jedna víťazná etapa by pre mňa bola úspechom,“ odpovedal Tim Merlier na on-line tlačovej konferencii, kde bol aj portál Cyklonews.

28-ročný Merlier sa do sveta veľkej cyklistiky zapísal víťazstvom na belgických majstrovstvách v roku 2019. Odvtedy zbieral dôležité víťazstvá, ktoré smerovali na jeho prvé Giro v tomto roku. Vyniká hlavne na ťažších klasikárskych profiloch. Veď v tejto sezóne vyhral šprintérske kockové klasiky ako Le Samyn či Bredene Koksijde, kde porazil aj veľmi silného Madsa Pedersena. Navyše, v ťažkých podmienkach vyhral šprint za víťazným Van Baarlem na Dwars door Vlaanderen kategórie World Tour.

Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres Tim Merlier
Tim Merlier ešte v drese belgického majstra v 6. etape Tirreno – Adriatico 2020 © Marco Alpozzi / LaPresse

Aj Giro ponúka ťažšie profily. Napríklad v tretej etape sa nepredpokladá, že by sa mal každý šprintér dostať do cieľa v prvej skupine. Sagan áno, bude v podobných etapách vpredu aj Merlier?

„To je ťažká otázka. Myslím, že level bude vyšší ako na pretekoch, ktoré som vyhral. Ale dúfam, že sa tam udržím vpredu,“ odpovedal s úsmevom Merlier na našu otázku ohľadom tretej etapy.

Peter Sagan je oveľa lepší v horských etapách, myslí si Tim Merlier

Ak by dokázal prežiť aj kopce v posledných 50 km, stal by sa z Merliera kandidát na cyklámenový dres pre víťaza bodovacej súťaže.

„Či pôjdem na cyklámenový dres? Zatiaľ si na to netrúfam. Peter Sagan je oveľa lepší v horských etapách a je najväčším favoritom. Ak nedokážem vyhrať etapu, nebude to tragédia. Caleb Ewan a Groenewegen či Nizzolo budú vpredu…Sagan určite tiež,“ myslí si Merlier.

>>>Favoriti na cyklámenový dres Giro 2021

„Prvá Grand Tour v kariére je pre mňa dôležitá. Teším sa na to a som veľmi motivovaný. Som zvedavý na seba. Chcem určite vyhrať etapu,“ spomín.

Merlier sa môže spoľahnúť na tím Alepcin-Fenix, ktorý dlhodobo stavia excelentnú klasikársku a šprintérsku zostavu. Aj napriek tomu, že ide o tím z nižšej divízie Pro, ich výsledky by im závidel nejeden tím z najvyššej kategórie World Tour.

„Vo vlaku mám Driesa De Bondta a Alexandra Kriegera. Preferujem pomoc od vlastných kolegov, nepozerám sa na iných šprintérov a iné vlaky. Musím sa naučiť dostávať do lepších pozícií,“ spomína Merlier na svoje chyby z Tirreno – Adriatico.

Dries De Bondt zažije premiéru na Grand Tours v jednom z najcennejších dresov

Byť majstrom Belgicka je mimoriadne prestížna záležitosť. V klasikárskej krajine sa to vlani podarilo Driesovi De Bondtovi, ktorý bude najprv pomáhať Merlierovi v šprintoch.

Dries De Bondt Tim Merlier
Tim Merlier (vľavo) a Dries De Bondt (vpravo v drese Belgicka) počas prezentície tímov. Massimo Paolone/LaPresse

„Chcel som raz štartovať na Grand Tour. A v drese belgického majstra je to niečo špeciálne. Teším sa na dobrodružstvo,“ povedal na online stretnutí z vlastnej turínskej hotelovej izby uvoľnený De Bondt.

Šesť etáp v prvých dvoch týždňoch je pripravených pre Merliera. Medzi nimi budú viaceré etapy vhodné pre úspešný únik. 29-ročný De Bondt by veľmi rád v jednom z nich bol. Hlavne v drese belgického majstra.

„Tak najprv sa budem musieť dostať do úniku – do správneho úniku. Musím sa zamerať na etapy, v ktorých má únik veľkú šancu na víťazstvo. Myslím, že šancu budem mať hlavne v dňoch, ktoré nekončia stúpaním. Verím v úspech a to by bol najlepší spôsob, ako si uctiť belgický dres,“ hovorí De Bondt o svojich ambíciách.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár