Giro d’Italia 2021 cyklámenový dres – bodovacia súťaž, Peter Sagan

Giro d'Italia 2021
Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres Peter Sagan

zdroj: Marco Alpozz/LaPresse

Na cyklámenový dres pôjdu na Giro d’Italia 2021 Peter Sagan i ďalší šprintéri. Bodovacia súťaž Giro d Italia 2021 môže mať niekoľko víťazov, ale slovenská hviezda cyklistiky je najväčším favoritom.

Dôležité bude pre ťažkých šprintérov zisk čo najväčšieho počtu bodov v prvom týždni a následne „prežitie“ v brutálnych alpských etapách v treťom týždni. Obhajca Arnaud Démare dres neobhajuje, keďže sa zameral na Tour de France.

Naše náhľady na Giro d’Italia 2021:

Giro d’Italia 2021 cyklámenový dres – poslední víťazi:

2010 Cadel Evans (Aus)
2011 Michele Scarponi (Ita)
2012 Joaquim Rodríguez (Esp)
2013 Mark Cavendish (Gbr)
2014 Nacer Bouhanni (Fra)
2015 Giacomo Nizzolo (Ita)
2016 Giacomo Nizzolo (Ita)
2017 Fernando Gaviria (Col)
2018 Elia Viviani (Ita)
2019 Pascal Ackermann (Ger)
2020 Arnaud Démare (Fra)

Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres
Arnaud Demare. zdroj: twitter.com/giroditalia

Giro d’Italia 2021 cyklámenový dres – aké pravidlá má bodovacia súťaž?

Body sa rozdávajú iba na prvej šprintérskej prémii v každej etape s hromadným štartom a v cieli v úplne každej etape. V cieli etáp je oveľa viac bodov ako na prémiách. Za posledných 8 rokov mali cyklámenový dres iba šprintéri. V roku 2014 začali organizátori udeľovať rovinatým a zvlneným etapám viac bodov, aby bodovací (predtým červený) dres nezískavali len vrchári. Na Giro d’Italia 2021 cyklámenový dres sponzoruje kaviarenská spoločnosť Segafredo.

V prípade zhody bodov bude cyklámenový dres nosiť jazdec s väčším počtom etapových triumfov. Ak by aj vtedy by došlo k remíze, súťaž by viedol jazdec s väčším počtom prvenstiev na šprintérskych prémiách. V poslednom prípade rozhodne celková klasifikácia poľa času.



Giro d’Italia 2021 cyklámenový dres – prémie a rozdelenie bodov

Body v cieli etapy

Rovinaté a zvlnené (etapy číslo 2, 5, 7, 10, 13, 13, 18):
-50, 35, 25, 18, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 15 jazdcov v cieli

Stredné kopcovité (etapy číslo 3, 4, 6, 8, 12, 15):
-25, 18, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2, a 1 bod pre prvých 10 jazdcov v cieli

Horské etapy a individuálne časovky (etapy číslo 1, 9, 11, 14, 16, 17, 19, 20):
-15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 10 jazdcov v etape

Ulissi víťazí na klasikárskom finále. foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Šprintérske prémie

Šprintérske prémie v každej etape okrem dvoch časoviek:
-12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 8 jazdcov na prémii

V každej etape nájdeme dve body označené „S“. V iba prvej prémii na trati sa rozdávajú spomínané body do šprintérskej súťaže, v druhej jazdci získau bonusové sekundy (3-2-1) do celkovej klasifikácie.

 

>> Všetky etapy Giro d’Italia 2021 nájdete TU

 

Na Giro d’Italia 2021 Peter Sagan favoritom na cyklámenový dres:

Peter Sagan (BOH)

Slovák sezónu začal sezónu nákazou koronavírusu, ale pomaly sa z následkov a výpadku tréningu dostáva. Vyhral dokonca dve etapy, a to na Okolo Katalánska a Okolo Romandie. Jeho forma viditeľne rastie a už na Gire by sa mal predstaviť vo viditeľne lepšej kondícii.

Giro d'Italia 2021 Peter Sagan
Sagan s etapou v Romandii. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

BORA – hansgrohe sa sústredí na celkovú klasifikáciu s Emanuelom Buchmannom, ktorý logicky potrebuje viac jazdcov okolo seba. Sagan ale stále má v tíme spoľahlivých domestikov Daniela Ossa a Macieja Bodnara, ktorí ho v posledných kilometroch dostanú na požadované miesto. Potom to bude už len na Slovákovi a jeho excelentných schopnostiach, aby si našiel správnu pozíciu.

Giro d'Italia 2021 Peter Sagan cyklámenový dres
Giro d’Italia 2021 Peter Sagan naposledy oslavoval epický triumf. Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Sagan nie je najrýchlejším šprintérom, ale práve hľadanie pozície a technické zručnosti mu dovoľujú bojovať o etapové triumfy aj v rovinatých etapách. Navyše, ako jeden z mála špurtérov vie prežiť aj niekoľko kopcov, takže ani zvlnené etapy mu nebudú robiť problém. Dokonca je v etapách s klasikárskou koncovkou do kopca favoritom.

Práve jeho stabilita výkonov ho radí na prvé miesto medzi favoritov. Ak po 21 etapách úspešne skončí v Miláne, má veľkú šancu mať na sebe dres, ktorý pri svojej prvej účasti na Gire 2020 nezískal. Etapové triumfy však stále ostávajú prioritou, lenže na nich je postavený cyklámenový dres.

Giacomo Nizzolo (:tqa:)

Giacomo NIzzolo Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres
Giacomo NIzzolo. twitter.com/QhubekaAssos

Taliansky šprintér vyhral bodovaciu klasifikáciu v rokoch 2015 a 2016, ale bez toho, aby vyhral v etape. Súčasný európsky aj taliansky šampión bude veľmi motivovaný ukázať sa na domácom podujatí. Jeho tím mu verí, ale Qhubeka ASSOS predsa len neponúka tak skúsený či kvalitný šprintérsky vlak. 32-ročný znovuzrodený jazdec má k dispozícii ťahača Victora Campenaertsa či rozbiehača Maxa Walscheida.

V Miláne sa 30. mája preteky ukončia, práve tam by sa miestny rodák chcel ukázať na pódiu. Výhodu má v rovinatých šprintoch, ku ktorým patrí za posledný rok k najlepším. Zároveň však vie prejsť niekoľko stúpaní pred cieľom, čiže ide o dôstojného konkurenta Petra Sagana.

Caleb Ewan (:lts:)

Caleb Ewan
Caleb Ewan na UAE Tour, © Fabio Ferrari/LaPresse

„Vrecková raketa“ má za cieľ tento rok vyhrať etapu na každej Grand Tour. Na Gire je papierovo najrýchlejším šprintérom a bolo by prekvapivé, ak by to naozaj neukázal. Austrálčan sa však bude šetriť a je pravdepodobné, že posledný alpský týždeň nedokončí, keďže sa bude chcieť pripraviť na Tour de France.

Jasper De Buyst, Roger Kluge či Stefano Oldani sú dobrou  súčasťou jeho šprintérskeho vlaku. Práve oni budú mať na svedomí víťazstvá či neúspechy 26-ročného šprintéra, ktorý si sám nevie nájsť pozíciu.



Tim Merlier (Alpecin – Fenix)

Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres Tim Merlier
Tim Merlier ešte v drese belgického majstra v 6. etape Tirreno – Adriatico 2020 © Marco Alpozzi / LaPresse

Premiéra na Grand Tour pre Belgičana, ktorý sa za posledné roky stal jedným z najrýchlejším mužov pelotónu. V tejto sezóne zbieral úspechy na menších polo-klasikách, tentokrát sa však postaví veľkej konkurencii. Na vlaňajšom Tirrene ukázal, že vie víťaziť aj medzi najlepšími.

Bývalý belgický šampión a cyklokrosár najprv dúfa v etapový triumf. Ešte nikdy nepretekal viac ako týždeň a nevie, ako na neho zapôsobia brutálne vrchárske etapy v poslednom, treťom týždni.

Elia Viviani (COF)

Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres
Viviani (úplne vľavo) počas prezentácie tímov. foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Ešte pred dvoma rokmi by sme o Talianovi hovorili ako o horúcom favoritovi na cyklámenový dres, ktorý v roku 2018 bezproblémovo získal. Po prestupe do Cofidisu z Quick-Stepu sa však jeho početné úspechy vytratili. Navyše, cez zimu sa pridala malá operácia srdca.

32-ročný šprintér sa však o čosi zlepšil, v tejto sezóne už dokonca vyhral francúzskej preteky nižšej kategórie. Aj na UAE Tour sa ocitol na pódiu. Až na Gire uvidíme jeho prípravu, a či sa dá opäť pokladať za favorita do šprintérskych koncoviek. Zisk šiesteho etapového víťazstva bude pre neho nesmierne náročný. Pomôže mu v tom tím s bratom Attiliom, Simonem Consonnim či Fabiom Sabatinim.

Fernando Gavíria (:uae:)

Giro d'Italia 2021 Peter Sagan
Fernando Gavíria (vľavo). @UAETeamEmirates/Fizza

Držiteľ cyklámenového dresu z roku 2017 a päťnásobný víťaz etáp z Gira rovnako nezažíva najlepšie dva roky kariéry. Vlani dvakrát chytil koronavírus. V tejto sezóne je jeho najlepším umiestnením tretie miesto z prvej etapy Tirreno – Adriatico. Od konca marca však nepretekal a forma 26-ročného Kolumbijčana je neznáma. Má všetku motiváciu sa vrátiť naspäť, hlavne v roku, v ktorom mu končí zmluva s UAE.

Juan Sebastan Molano (:uae:) je taktiež rýchly. Gavíriov krajan môže byť dobrou náhradou. Tím posiela do hry jedného z najskúsenejších rozbiehačov sveta Maxa Richezeho (:uae:).

David Dekker, Dylan Groenewegen (:tjb:)

Sam Bennett UAE Tour
David Dekker (v žltom). © Deceuninck – Quick-Step / Getty Images

Holanďan Dylan Groenewegen (:tjb:) od svojho zákroku na Fabia Jakobsena v auguste na Okolo Poľska nestál súťažne na bicykli. Tím sa mu rozhodol zmeniť program a miesto menších pretekov v Maďarsku ide rovno na Giro. Bude ťažké opäť sa dostať do rýchlych koncoviek, hlavne po tom, čo na ceste skoro usmrtil Jakobsena. Ak by však jeho psychické problémy boli veľké, tím by ho do Talianska nepustil.

Nevieme tak, ako s Groenewegenom bude. Šancu však dostane mladý David Dekker (:tjb:), ktorý predvádzal pozoruhodné výkony na UAE Tour. Pri svojej World Tour premiére preukázal perfektnú orientáciu pri šprinte a bral dve druhé miesta. Je len otázkou času, kedy 23-ročný syn bývalého profíka Erika Dekkera zvíťazí na World Tour pretekoch. Bude to už na Gire?

Matteo Moschetti (:tfr:)

Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres
Matteo Moschetti. zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Nenápadný Talian, ktorý väčšinu svojej mladej kariéry trávi zranený. Veľký talent sa tento rok presadil iba na menších pretekoch Per Sempre Alfredo. 24-ročný pretekár je za normálnych okolností veľmi rýchly hlavne v posledných 100 metroch, ale technické zručnosti a orientáciu nemá práve najlepšiu. S pozíciu by mu mali pomôcť Jacopo Mosca a Koen De Koert.

Ďalší favoriti na dobré umiestnenie v boji o Giro d’Italia 2021 cyklámenový dres

Talian Andrea Vendrame (ACT) vie prežiť aj náročnejšie etapy a potom zašprintovať. Nemec Max Kanter (DSM) sa okolo top 3 pohyboval na vlaňajšej Vuelte a vie prežiť aj zvlnené etapy. Davide Cimolai (:isn:) je talianskym šprintérom, ktorý sa vie pohybovať okolo prvej päťku. Z prokontinetálnych tímov sú zaujímaví Filippo Fiorelli a Samuele Zoccarato z Bardiani-CSF-Faizanè či domáci Manuel Belletti z tímu Ivana Bassa a Alberta Contadora EOLO-Kometa.

Giro d’Italia 2021 cyklámenový dres: Peter Sagan a favoriti

★★★★★ Peter Sagan
★★★★ Giacomo Nizzolo
★★★ Tim Merlier, Caleb Ewan, David Dekker
★★ Fernando Gavíria, Elia Viviani, Matteo Moschetti
★ Dylan Groenewegen, Andrea Vendrame, Max Kanter, Filippo Fiorelli, Manuel Belletti

Giro d’Italia 2021 Peter Sagan: naše ďalšie náhľady

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár