Giro d’Italia 2021 favoriti na ružový dres a celkové poradie

Giro d'Italia 2021
Giro d'Italia 2021 favoriti

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse (foto)

Ružový dres Giro d’Italia 2021 patrí celkovému víťazovi talianskej Grand Tour. Trasa Giro d Italia obsahuje niekoľko ťažkých vrchárskych etáp v poslednom týždni. Favoriti Giro d’Italia 2021 tak musia vynikať predovšetkým na alpskom profile. ale zíde sa i klasikársky a časovkársky um. Kto ovládne celkové poradie?

Vlaňajší víťaz Tao Geoghegan Hart (:ins:) neštartuje. Jediným jazdcom Giro 2021, ktorý predtým vyhral ružový dres, bude Vincenzo Nibali (:tfr:).

Trasa Gira ponúka dve časovky. Prvá je v úvodný deň a má 7 kilometrov, ďalšia je na samom konci a má až 30 km. Slabí časovkári tam nejaký čas stratia, ale o všetkom rozhodnú nekompromisné Alpy a Dolomity niekoľko dní predtým. Najväčší favoriti tak správne kombinujú vrchársku extratriedu, vyrovnanosť výkonov počas celých 21 dní a rozumnú časovkársku silu.

Naše náhľady na Giro d’Italia 2021:

★★★★★ Giro d’Italia 2021 favoriti na ružový dres

Simon Yates z Team BikeExchange

Brit na Gire lietal v roku 2018, vyhral tri etapy. V 19. etape však totálne vybuchol a to využil Chris Froome vo svojom legendárnom sólo víťazstve. Simon Yates v ružovom drese trpel a má s pretekmi nevybavené účty.

Giro d'Italia 2021 favoriti Simon Yates
Simon Yates ovládol 2. etapu Okolo Álp. (c) Josef Vaishar

28-ročný jazdec medzitým vyhral Vueltu 2018, ktorá je zatiaľ jeho jediným pódiovým umiestnením na Grand Tours. Svojím nedávnym výkonom na Okolo Álp sa dostal do pozície najväčšieho favorita – vyhral celkové poradie i kráľovskú vrchársku etapu.

Výhodu má v kopcoch. Dokázal konkurovať i napríklad Tadejovi Pogačarovi pri jeho rekordnom výstupe na Prati di Tivo na pretekoch Tirreno – Adriatico. Časovka Simona Yatesa je viac ako obstojná. Jeho tím obsahuje kvalitných pomocníkov ako Mikel Nieve, alebo vo forme jazdiaci Nick Schlutz.

Najväčším problémom bude udržanie si výkonov počas celého priebehu. V tretích týždňoch Grand Tours má však skôr nepriaznivú bilanciu. Bola Vuelta jediným Grand Tour úspechom rodáka zo severného Anglicka, alebo je to vyspelý jazdec na celkové poradie, akým mal vždy byť?

★★★★ Favoriti Giro d’Italia 2021

Egan Bernal a INEOS Grenadiers

Kolumbijčan Egan Bernal by za normálnych okolností bol päťhviezdičkovým favoritom. Víťaza Tour de France 2019 však trápia bolesti chrbta a skolióza z dôvodu nerovnomerného rastu nôh.

Nevieme, v akej forme je. Naposledy sa predstavil na Tirreno – Adriatico, kde skončil šiesty po nie najlepšom výkone na Prati di Tivo. Následne sa s tímom vydal na vysokohorské sústredenie v Andorre, kde určite načasoval svoju formu. Limitovať ho tak môžu jedine jeho zdravotné problémy.

Egran Bernal
Egan Bernal. LaPresse – Fabio Ferrari

Na Strade Bianche týždeň pred Tirrenom bol excelentný a skončil tretí. Výhodu tak má v 11. etape s prašnými cestami z jarnej klasiky.

Egan Bernal má stále len 24 rokov a je jedným z najlepších čistých vrchárov sveta. Jeho výkony obvykle rastú hlavne v poslednom, treťom týždni, vo vysokých nadmorských výškach. V záverečnej 30-kilometrovej časovke však môže niečo stratiť, jeho výkony v boji s chronometrom vôbec nie sú konzistentné.

Pavel Sivakov ako náhrada

Pavel Sivakov môže byť kvalitná náhrada Bernala pri akýchkoľvek problémoch. Rus s francúzskym občianstvom na Okolo Álp pôsobil v najťažšej, druhej etape veľmi dobre. Následne však spadol a získal celkové šieste miesto.

Pavel Sivakov
Pavel Sivakov. (c) Bettini Photo

Práve nevyrovnané výkony sú najväčšou slabinou talentovaného 23-ročného vrchára. Pri svojej premiére na Gire v roku 2019 bol deviaty.

V tíme je aj Daniel Martínez

Tím INEOS Grenadiers bude tradične silný. Na rovinách svojich lídrov ochránia časovkársky fenomén Filippo Ganna a skúsený Salvatore Puccio. Gianni Moscon a Jonathan Castroviejo budú k dispozícii na skorých častiach horských etáp.

Žolíkom tímu je aj Kolumbijčan Daniel Felipe Martínez, ktorý v novom zamestnávateľovi postupne naberá na sile. Je ďalšou možnosťou v celkovom poradí, vo svojej kariére vyhral napríklad prestížne Critérium du Dauphiné.

Mikel Landa, Pello Bilbao z Bahrain Victorious

Mikel Landa je ďalším favoritom, ktorý zvolil individuálnu prípravu a po mesiaci sa postaví na preteky. Na Tirreno – Adriatico bol síce anonymný, ale skončil na skvelom treťom mieste. Bask je jedným z najlepších špecialistov na dlhé stúpania a mal by využiť absenciu dlhých časovkárskych kilometrov. Najlepšie by bolo, ak by si priniesol istý náskok do časovky v Miláne, v ktorej stratí niekoľko desiatok sekúnd.

Giro d'Italia 2021 favoriti ružový dres Mikel Landa
Miekl Landa. @CharlyLopez @TeamBahrainVictorious

Naposledy sa na veľkých trojtýždňových pretekoch umiestnil štvrtý – a to na Tour de France 2020. Vo Francúzsku sa stretol s lepšou konkurenciu. Na Gire by už mal ukázať, že v 31 rokoch prišiel jeho čas pridať ďalšie pódium. Iba raz stál v top 3 na Grand Tours, na Gire v roku 2015 v drese Astany.

Krajan Pello Bilbao dal svoju dobrú formu najavo. Na pretekoch Okolo Álp bol celkovo druhý, pričom útočným štýlom vyhral predposlednú etapu. Vlani prišiel na Giro hneď po Tour de France a bol na piatom mieste. Skromný Španiel však hovorí hlavne o pomoci kamarátovi Landovi.

Oproti vyššie menovaným favoritom majú Baskovia výhodu v technických klesaniach, ktoré vedia poňať naozaj agresívne.

Hugh Carthy z EF Education-NIPPO

193 centimetrov vysoký Brit naplno vyrástol na vlaňajšej Vuelte. V Španielsku skončil tretí za Rogličom a Carapazom, pričom najlepší výkon podal v kráľovskej etape končiacej na najťažšom európskom stúpaní Alto l’Angliru. Prekvapil i dobrým umiestnením v časovke.

Hugh Carthy na Angliru. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Bolo to na Gire v roku 2019, keď sa Carthy ukázal svetu ako schopný vrchár v brutálnej etape s Mortirolom. Je výborný na dlhých stúpaniach. Jeho forma sa v priebehu roka postupne zlepšovala – z 8. priečky na Okolo Katalánska až 5. na Okolo Álp.

Od introvertného Carthyho sa po predĺžení zmluvy s EF dá očakávať ďalší kvalitný výkon, dokonca aj na umiestnenie na pódiu v Miláne.

Mladý Simon Carr je veľký vrchársky talent, ktorý bude pomáhať v spoločnosti Alberta Bettiola, Rubena Guerreira, Tejaya Van Garderena či Jonatahana Caiceda.

★★★ Giro d’Italia 2021 favoriti na ružový dres

João Almeida a Deceuninck – Quick-Step

Almeida skončil vlani vo veku 22 rokov na štvrtom mieste – pri svoje debutovej Grand Tour. 14 dní bol v ružovom drese, až ho na Stelviu stratil. Tentokrát prichádza skúsenjší a so silnejším tímom. Portugalčan sa umiestnil v top 6 na UAE Tour, Tirrene i Okolo Katalánska. Na dlhých kopcoch síce nežiaril, ale po dlhom vysokohohrskom tréningu bude dúfať, že práve vo vysokej nadmorskej výške sa zlepší.

Joao Almeida v ružovom drese. foto: Massimo Paolone/LaPresse

V tíme má Fausta Masnadu. Talian bol tretí na Okolo Romandie a pôsobil veľmi dobre – na dlhom Thyon 2000 aj v časovke, ktorú prešiel nadpriemerne. Má výbornú formu, bol na rovnakom tréningu ako Almeida či ďalšie veľké meno tímu.

Belgická zostava neposiela do boja šprintéra, čo znamená, že naozaj si s množstvom talentu veria na dobré umiestnenie. Rolu pomocníkov si odbijú James Knox, Pieter Serry či Mikkel Honoré.

Remco Evenepoel je veľkou neznámou

Remco Evenepoel pád
Evenepoel v 51 km úniku na Okolo Poľska 2020. zdroj: Szymon Gruchalski

21-ročný Belgičan Evenepoel naposledy pretekal ešte v auguste. Nastupuje iba na svoju prvú Grand Tour. Prešiel si ťažkým zranením panvy.

Všetky skutočnosti hovoria proti tomu, aby sme ho označili za hoc i len malého favorita na víťazstvo na Gire. Evenepoel je síce fenomén svojej generácie, ale ešte nikdy trojtýždňové preteky nešiel, navyše ani nesúťažil na dlhých stúpaniach vo výške viac ako 2000 metrov nad morom.

Úspechom by bola informácia, že sa dostal z pádu z Okolo Lombardie. Že môže pretekať s najlepšími, aj keď nie po celú dobu troch týždňov.

Alexander Vlasov z Astana – Premier Tech

Rus má nevybavené účty s Girom. Vlani skončil pre žalúdočné problémy hneď v prvom týždni. Kvalitu sme od neho videli na Vuelte, kde sa s pribudajúcimi etapami zlepšoval a na bájnom Angliru bol na silnom druhom mieste.

Alexander Vlasov. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Tretie miesto z Okolo Álp je dobrým singnálom o forme mladého rusa. Jeho tímová podpora nebude najsilnejšia, ale Gorka Izagirre či Fabio Felline pridau skúsenosti, ktoré 25-ročný rodák z Vyborgu pri fínskych hraniciach ešte nemá.

Emanuel Buchmann z BORA – hansgrohe

Nemec po smolnej sezóne 2020 chce napodobniť a vylepšiť svoje štvrté miesto z Tour de France 2019. Vtedy ukázal, čoho je schopný. Nie útočný, ale konštantne výkonný 28-ročný jazdec dokázal konkurovať najlepším.

Emanuel Buchmann
Emanuel Buchmann. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

V prebiehajúcej sezóne bol 12. na UAE Tour a 13. na Okolo Baskicka. Nevyhla sa mu smola, keď v 5. etape sa dostal do rozhodujúceho úniku, ale v neskorších dňoch doplatil na slabú taktickú vyspelosť na klesaní a stratil štyri minúty v celkovom poradí.

Buchmann si do Talianska na svoju taliansku premiéru priváža pomocníkov ako Matteo Fabbro, Giovianni Aleotti, ktorí zo začiatku sezóny pôsobili vo vrchárskych etapách veľmi dobre. Vo forme je aj Felix Grossschartner, pričom na rovinách sa Buchmann bude môcť držať s vlakom Petra Sagana.

★★ Favoriti Giro d’Italia 2021

Jai Hindley a Romain Bardey z Team DSM

24-ročný Austrálčan Jai Hinledy má pred sebou neľahkú úlohu – zopakovať druhé miesto z lanskej edície. Vtedy bol mimoriadne silný hlavne v poslednom týždni. Jeho doterajšie výsledky zo sezóny však nenasvedčujú tomu, že by mal podobný kúsok zopakovať. Alpy ani Katalánsko nedokončil pre chorobu, pričom na Okolo Álp spadol.

Jai Hindley. Foto Marco Alpozzi/LaPresse

Podobný prípad je aj Romain Bardet, ktorý od príchodu do DSM ukazuje len anonymné výkony. V popredí nebol zo žiadnej z etáp, ale získal umiestnenia v prvej desiatke na Tirrene i na Okolo Álp. Francúz verí vo svoj reštart kariéry. Kvalitným predstavením na Gire mimo tlak domácich médií by nič nepokazil, aj keď v konkurencii bude čo i len umiestnenie v top 5 veľkým orieškom.

Giro d Italia 2021 favoriti na ružový dres
Romain Bardet (v strede) ©Cor Vos

Vincenzo Nibali, Giulio Ciccone, Bauke Mollema z Trek-Segafredo

Talian Nibali si iba pred troma týždňami pri tréningu zlomil zápästie. Dostal sa z najhoršieho, ale jeho forma je viac otázna. Navyše, cieľom 35-ročného Sicílčana je júlová Tour a najmä olympiáda. Môžeme si byť istí, že na domácich cestách vydá zo seba dvojnásobný šampión Gira maximum. Ťažko však povedať, či svoje úsilie usmerní do etapových triumfov či vrchárskeho dresu, alebo ťažkého boja v celkovom poradí.

Vincenzo NIbali
Vincenzo NIbali. Foto Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Giulio Cicone má vo veku 26 rokov skutočne si overiť svoje schopnosti v celkovom poradí. Talian je výborným vrchárom, ale väčšinou musel pracovať pre svojich lídrov. Teraz, keď jeho Nibali veľkou neznámou, môže víťaz vrchárskeho dresu z roku 2019 ukázať, čo v sebe skrýva.

Giulio Ciccone
Azúrový Ciccone víťazí v 16. etape Gira 2019. zdroj: Marco Alpozzi / LaPresse

Skúsený Holanďan Bauke Mollema sa nechal počuť, že by radšej bojoval o etapové triumfy, ako o spodnú hranicu prvej desiatky. Schopnosti na podobné umiestnenie však rozhodne má. Hlavne zo začiatku sezóny dvomi víťazstvami ukázal, že jeho triumf v Lombardii 2019 nebola náhoda.

Dan Martin z Israel Start-Up Nation

Dan Martin
Dan Martin, © Bettini Photo

Ír zažil na lanskej Vuelte svoje najlepšie umiestnenie na Grand Tours – bol štvrtý. Aj v prebiehajúcej sezóne sa niekedy predvádza v dobrej forme, inokedy urobí technickú chybu na klesaní, alebo si zvolí zlý deň. Je to útočný jazdec, ktorému môže hrať v prospech niekoľko atraktívnych etáp so strmými stúpaniami.

★ Giro d’Italia 2021 favoriti na ružový dres

Marc Soler z Movistar Team

Giro d'Italia 2021 favoriti
Marc Soler. © BettiniPhoto / Movistar Team

Španiel strieda slabé výkony s tými silnejšími. Víťazným gestom v cieli víťaznej etapy Okolo Romandie sa snažil utíšiť kritikov, aby len o deň neskôr stratil úplne opačným výkonom celkové vedenie na stúpaní Thyon. Taká je charakteristika šancí 27-ročného Solera, ktorý môže prekvapiť, ale aj výrazne sklamať.

George Bennett z Team Jumbo-Visma

Jeden z najlepších domestikov Primoža Rogliča dostane šancu sám ísť na celkové poradie. Na Paríž – Nice ani v Katalánsku nezopakoval svoju životu formu z vlaňajšieho leta, počas ktorého vyhral Gran Piemonte a bol druhý na Okolo Lombardie.

George Bennett
George Bennett (v strede). zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Majster Nového Zélandu sa vyše mesiaca pripravoval individuálne a mal by využiť poskytnutú príležitosť. V kopcoch pravdepodobne nebude stačiť s najlepšími, ale čokoľvek okolo top 5 by bol nebývalý výsledok.

Davide Formolo z UAE Team Emirates

Davide Formolo
Davide Formolo vyhráva 3. etapu na Critérium du Dauphiné. zdroj: twitter.com/dauphine

Aj keď sa Talian neprofiluje ako čistý vrchár, na Gire sa mu prekvapivo darí. Dvakrát skončil desiaty, pričom jeho výhoda leží v etapách krátkymi prudkými kopcami. Zároveň je jedným z favoritov na etapu so strade bianche. V neskoršom priebehu Gira sa 28-ročný puncheur pokúsi minimalizovať svoju stratu na dlhých alpských stúpaniach.

Alexander Cepeda z Androni Giocattoli-Sidermec

Alexander Cepeda. (c) Josef Vaishar

Absolútny žolík celkového poradia. Iba 22-ročný Ekvádorčan dal o sebe poriadne vedieť v tomto roku, a to na pretekoch Okolo Álp. V Tirolsku bral dres pre najlepšieho mladého jazdca a celkovú štvrtú priečku. Dlhých stúpaní sa rozhodne nebojí, ide predsa o ďalší objav Gianniho Savia.

Mimochodom, v tíme Androni je aj najmladší jazdec celého Gira, iba 18-ročný Andrij Ponomar.

Favoriti na ružový dres Giro d’Italia 2021 podľa Cyklonews:

★★★★★ Simon Yates
★★★★ Egan Bernal, Mikel Landa, Hugh Carthy
★★★ João Almeida, Emanuel Buchmann, Alexander Vlasov
★★ Jai Hindley, Romain Bardet, Giulio Ciccone, Dan Martin Pavel Sivakov
★ George Bennett, Vincenzo Nibali, Davide Formolo, Marc Soler, Alexander Cepeda, Daniel Martinez, Bauke Mollema
♧ Remco Evenepoel

Naše náhľady na Giro d’Italia 2021:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár