Tirreno-Adriatico: Ackermann majstrovsky porazil Gavíriu v 1. etape

Tirreno - Adriatico 2020
1. etapa Tirreno-Adriatico 2020 Ackermann

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Dnes sa konala 1. etapa Tirreno-Adriatico 2020. „Preteky dvoch morí“ odštartovali pri pobreží Tyrhenského mora v meste Lido di Camaiore. Etapa mala dĺžku 133 kilometrov a okrem troch prejazdov stúpaním Pitoro na začiatku etapy išlo o rovinatú epizódu. Na konci sa šprintovalo.

Profil 1. etapy Tirreno-Adriatico 2020:

1. etapa Tirreno Adriatico 2020
1. etapa Tirreno Adriatico 2020

Na začiatku z pelotónu zaútočili a skorý únik vytvorili Nathan Haas (COF), Daniel Savini (Bardiani-CSF-Faizanè), Simon Pellaud (Androni Giocattoli – Sidermec) a Paul Martens (:tjb:). Po súbojoch na jedinom kopci dňa si vrchársky dres v zajtrajšej etape oblečie Austrálčan Haas.

V posledných 50 km ostali na čele len Švajčiar Pellaud a Nemec Martens, ktorý v polovici budúcej sezóny ukončí kariéru vo veku 36 rokov. Po 2 body na šprintérskej prémii si za nimi prišiel Michael Matthews (:sun:) a po jeden Manuele Boaro (AST). 18 kilometrov pred koncom bol únik dostihnutý a schyľovalo sa k hromadnému dojazdu.

Na čele boli počas etapy celky UAE Team Emirates, BORA – hansgrohe a Team Sunweb, ktoré mali v zostavách silných šprintérov. Tempo bolo vysoké a balík sa natiahol aj so zásluhou Camepnaertsa (:ntt:). Na čelo sa schádzali aj jazdci s mužmi na celkové poradie, aby nestratili čas pred hranicou ochrannej zóny 3 km pred koncom. Robili to hlavne jazdci INEOS Grenadiers pre Gerainta Thomasa (:ins:):

Posledné dva kilometre

1,5 km pred koncom sa v strede balíku, ktoré ovládali Deceuninck – Quick Step a EF Pro Cycling, udial hromadný pád. Na zemi sa ocitol napríklad šprintér Tim Merlier (Alpecin-Fenix). Spadol aj favorit pretekov Vincenzo Nibali (:tfr:), ale Talian pokračoval, keďže predtým ešte zastavil. Pokračovali aj poranení Davide Ballerini (:dqt:) a Alberto Dainese (:sun:), favoriti šprintu. Uvidíme, aký to bude mať dopad na neskorší priebeh pretekov.

Petit (Total Direct Energie) využil kilometer pred koncom chaos, ale Bora a neskôr aj UAE ho dostihli. Veľmi skoro začal po lead-oute Richezeho (:uae:) šprintovať Fernando Gavíria (:uae:). 250 metrov pred cieľom bol na vzduchu a vyzeralo to, že ho nikto nepredstihne. Nakoniec však po pravej strane bariéry, našťastie nespadol vo vysokej rýchlosti a v posledných 30 metroch dokázal zrýchliť Pascal Ackermann (BOH) a o štvrtinu kolesa famóznym šprintom porazil Gavíriu na páske. Kolumbijčan si už zjavne myslel, že dnes ho nikto nepredstihne, ale Ackermann dnes vytiahol skvelú koncovku.

Ackermann vyhral 1. etapu Tirreno-Adriatico 2020. Ešte 300 metrov pred cieľom bol v druhej desiatke na ceste, veľmi riskantne sa približoval po pravej strane cesty. Cez veľmi malú medzeru sa dostal cez Magunsa Corta (:efd:) a svoj silový šprint zakončil zrýchlením na čiare, aj keď bol na sedle. Získal prvé World Tour víťazstvo po reštarte. Na Okolo Poľska sa výsledkovo trápil, ale dnes ukázal neuveriteľné nohy, odvahu aj pretekárske zručnosti. Nemecký šprintér dnes vo veku 26 rokov zaznamenal 27. kariérne víťazstvo.

Pascal Ackermann sa stal prvým držiteľom modrého dresu pre celkového lídra pretekov. Hromadný pád neovplyvnil celkové poradie, keďže sa udial v ochrannej zóne. Najlepším mladým jazdcom pretekov je po 1. etape Poliak Sajnok, ktorý skončil štvrtý.

1. etapa Tirreno-Adriatico 2020 – cieľová fotografia:

zdroj: tissottiming.com

Video šprintu:

Ackermann po etape povedal:

„Z pretekov som veľmi šťastný, že som konečne vyhral. Posledné týždne neboli také šťastlivé. Forma tam bola, ale nenašli sme správne načasovanie a mali sme smolu. Po dnešku môžem povedať len, že ďakujem spolujazdcom. Verili mi, v poslednom týždni som bol chorý, z posledných šiestich dní som bol len raz na bicykli. Šprint si budem musieť pozrieť ešte raz, lebo bol skvelý na to, z akej pozície som šprintoval. Našiel som medzeru na pravej strane, nebola taká široká, ale bola pre mňa akurát,“ povedal pre oficiálne televízne vysielanie po etape.

1. etapa Tirreno-Adriatico 2020 – výsledky:

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH02:57:55
2.Fernando Gaviria (Col):uae:
3.Magnus Cort (Den):efd:
4.Szymon Sajnok (Pol):ccc:
5.Davide Cimolai (Ita):isn:
6.Andrea Vendrame (Ita):alm:
7.Jonas Rickaert (Bel)Alpecin-Fenix
8.Romain Seigle (Fra)FDJ
9.Piet Allegaert (Bel)COF
10.Pascal Eenkhoorn (Ned):tjb:

1. etapa Tirreno-Adriatico 2020 – priebežné celkové poradie:

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH02:57:55
2.Fernando Gaviria (Col):uae:0:04
3.Magnus Cort (Den):efd:0:06
4.Szymon Sajnok (Pol):ccc:0:10
5.Davide Cimolai (Ita):isn:
6.Andrea Vendrame (Ita):alm:
7.Jonas Rickaert (Bel)Alpecin-Fenix
8.Romain Seigle (Fra)FDJ
9.Piet Allegaert (Bel)COF
10.Pascal Eenkhoorn (Ned):tjb:

Zdroj: tirrenoadriatico.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár