Tirreno–Adriatico 2020 preview: Skúška pred Girom

Tirreno - Adriatico 2020
Tirrenp-Adriatico 2020 preview

zdroj: twitter.com/Il_Lombardia

V tieni Tour de France sa v dňoch od 7. do 14. septembra budú konať etapové preteky Tirreno-Adriatico 2020. Väčšinou tvoria prípravu na jarné klasiky, ale v turbulentnom roku sa tu stretnú jazdci, ktorí mieria na Giro d’Italia. Tradičná cesta od Tyrhenského mora cez Apeniny ku Jadranu ostáva, rovnako by mal ostať aj atraktívny priebeh.

Predošlí víťazi:

Primož Roglič vyhral Tirreno-Adriatico 2020
Primož Roglič, najsilnejší muž prebiehajúcej Tour de France, vyhral vlani | zdroj: twitter.com/CiclismoInter

2019  Primož Roglič
2018  Michał Kwiatkowski
2017  Nairo Quintana
2016  Greg Van Avermaet
2015  Nairo Quintana
2014  Alberto Contador
2013  Vincenzo Nibali
2012  Vincenzo Nibali
2011  Cadel Evans
2010  Stefano Garzelli

Tirreno-Adriatico 2020 – trasa

55. ročník Tirreno-Adriatico začne v toskánskom meste Lido di Camaiore. Tentokrát nepôjde o časovku tímov, ako bolo zvykom minulé roky, ale prvá etapa bude šprintérska. Po 133 kilometroch prevažnej roviny skončí po okruhu na mieste štartu. Do modrého dresu sa tak oblečie najrýchlejší muž.

Druhá etapa vedie od Camaiore cez známe turistické mesto Pisa. V rekreačnom meste Follonica sa ale bude opäť šprintovať. Nenaruší to ani krátke stúpanie 13 km pred cieľom.

Tretia etapa je klasikráska, s výbušnými možnosťami. Posledná etapa v Toskánsku má 217 km a je najdlhšou na pretekoch. Z Follonice sa pokračuje smerom na juh. V polovici etapy sa začína kopcovitá časť etapy. Neustále sa pôjde po krátkych kopčekoch, aby sa nabralo 3000 výškových metrov. Cieľ v Saturnii príde po kopci dlhom 2 km so 7 percentami.

Štvrtá etapa prinesie prvú vrchársku skúšku. Najprv sa pôjde po zvlnenom teréne, aby sa potom začalo stúpať na Forca di Gualdo (10,4 km – 7,4%). Po ešte jednej rampe príde dlhý zjazd a kopec Ospedaletto (7,0 km, 6,2%). Po ďalšom zjazde dlhom 12 km sa príde do Cascie v strednej časti Talianska v Apeninských vrchoch. Tu sa začne rozhodovať o celkovom poradí, ale zvíťaziť môže aj únik.

Kráľovská horská etapa má číslovku 5. Celý čas sa pôjde po krátkych stúpaniach, okrem jednej rovinatej časti je to neustále dole-hore. Napokon príde zriedený pelotón pod najťažšie stúpanie pretekov Sassotetto. To má dĺžku 10,5 km a priemerný sklon 7,4% a dosiahne sa nadmorská výška 1361 m. n. m. Práve tu sa rozhodne o celkovom poradí medzi vrchármi. Tí budú mať na pamäti ešte jednu klasikársku etapu a časovku, takže sa dajú čakať útoky od jazdcov, ktorí si tam neveria.

Postupuje sa k Jadranskému moru. Šiesta etapa bude rovinatá, dlhá 171 km. Koniec v Senigallia bude kompletne rovinatý a tak príde aj tretia možnosť pre najrýchlejších mužov pelotónu.

Siedma etapa obsahuje nespočetné množstvo krátkych kopcov, múrov, v taliančine „muri“. Torzom etapy je záverečný okruh, ktorý sa prejde celkovo trikrát. Na ňom sa nachádzajú stúpania Casa Santa v Lorete (2,6 km – 4,8%) s maximami 20%. Podobný je aj výstup na Recanati s maximami okolo 14%. Záver je do kopca, posledných 1,5 km sa pôjde po sklone 8%. Najťažšie to bude na úsekoch s 13% a môžeme očakávať výbušnú bitku vrchárov, ale aj odolných klasikárov.

Záverečná ôsma etapa je individuálna časovka. Jediný súboj s chronometrom sa tradične koná v meste San Benedetto del Tronto. Na 10,5 kilometra sa prejde kompletne rovinatá trasa pri mori. Rozhodne maximálny výkon. Rozhodnúť môže, ako minulý rok, len pár sekúnd. Primož Roglič získal výhodu nad Adamom Yatesom v časovke a celkovo zvíťazil s rozdielom jednej sekundy.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Program Tirreno-Adriatico 2020

Každá etapa končí krátko po 16:00, čiže približne hodinu pred koncom etáp Tour de France. Preteky nebude vysielať žiadna televízna stanica so slovenským či českým komentárom. Možnosťou je zistiť si dostupnosť talianskych verejnoprávnych televíznych staníc Rai 2 (Rai Due) a Rai Sport, kde preteky pôjdu.

Na Slovensku sa dá Tirreno-Adriatico 2020 pozerať cez internetovú stream platformu Eurosport Player.

Tirreno-Adriatico 2020 – favoriti

Šprintéri, klasikári

Preteky ponúknu rovno tri príležitosti pre rovinatý šprint. Keďže veľa príležitostí pre rovinárov má aj Giro d’Italia, stretnú sa tu viacerí favoriti. Jedným z najväčších bude Pascal Ackermann (BOH). Nemec sa však po reštarte sezóny trápi, hlavne v Poľsku nedokázal zvíťaziť nad menšou konkurenciou. Krátka prestávka mu však mohla dodať potrebné veci a v Taliansku ukáže, že právom je stavaný do prvej šprintérskej päťky sveta.

Pascal Ackermann
Pascal Ackermann | zdroj: twitter.com/SibiuTourEN

Fernando Gavíria (:uae:) prekonal koronavírus a na nedávnych pretekoch Vuelta a Burgos či Tour de Limousin vyhral po etape. Rovnako mieri aj na Giro, takže rád by si precvičil svoje schopnosti.

Fernando Gavíria víťazí na Vuelta a Burgos
Fernando Gavíria na Vuelta a Burgos 2020 | zdroj: twitter.com/OsamuSuzuki3

Michael Matthews (:sun:) je vo výbornej forme a v každom tíme by asi bol na jemu vyhovujúcej Tour de France. Sunweb sa ale rozhodol inak, preto Austrálčan hneď využil možnosť prestúpiť do Mitchelton-Scott. Po treťom mieste na San Reme s porezanou jednou rukou a víťazstve na Bretagne Classic je vo výbornej forme. Sedieť mu budú aj ťažšie etapy s výbušnými kopčekmi na konci. Na rovinatých etapách to z jeho tímu vyskúša prvoročák vo World Tour Alberto Dainese (:sun:).

Michael Matthews
Matthews víťazí na Bretagne Classic 2020 | zdroj: twitter.com/diriflesso

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) sa bude chcieť ukázať v novom drese holandského šampióna. Sedia mu šprintérske rovinaté etapy, kde môže brať miesta v top-10. Jeho doménou ale budú dni s klasikáskym profilom, kde môže ukázať, že pár pretekov bez víťazstva po reštarte nič neznamená. V troch šprintérskych možnostiach ale tím pravdepodobne pôjde na Tima Merliera (Alpecin-Fenix).

Van der Poel v drese holandského majstra
Van der Poel v drese holandského majstra | zdroj: facebook.com/alpecinfenix

Quick Step posiela dvojicu José Alváro Hodeg (:dqt:) a Davide Ballerini (:dqt:). Po predstaveniach v Poľsku vyzerá lepšie Ballerini, ale Kolumbijčan by mal byť rýchlejší a pri správnom využití lead-outu Taliana môže získať prvé víťazstvo v sezóne.

Davide Ballerini na Okolo Poľska 2020
Ballerini vyhral 5. etapu na Okolo Poľska 2020 | zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Ďalšími možnými menami v šprintoch sú Andrea Vendrame (:alm:), Atillo Viviani (COF), Davide Cimolai (:isn:), Rick Zabel (:isn:), Szymon Sajnok (:ccc:) či Mike Teunissen (:tjb:).

Dylan Teuns (:bmt:) je sklamaný po neúčasti na Tour, ale svoje kvality určite môže ukázať na klasikársych etapách. Ďalšími zaujímavými menami na etapový triumf sú Alex Aranburu (AST), Simon Clarke (:efd:), Eddie Dunbar (:ins:), Alexandr Rjabušenko (:uae:) či Niki Terpstra (Total Direct Energie), ktorý sa vrátil na cesty po ťažkom zranení v prvej časti roka.

Favoriti na celkové poradie, vrchári

Kto získa slávnu trofej, ktorou je trojzubec rímskeho boha morí Neptúna?

Po víťaznom Okolo Lombardie sa v najlepšej kondícii zdá Jakob Fuglsang (AST). Vlani bol Dán tretí. Prináša veľmi silný tím, kedže tu štartuje aj veľký zjav novej sezóny Aleksander Vlasov (AST). Rus bol vpredu v Lombardii, vyhral jednorazovku na Mont Ventoux a aj klasiku Giro dell’Emilia. Je možné, že sa pôjde práve na 24-ročného jazdca, keďže 35-ročný Fuglsang by rád bol v najlepšej kondícii na Gire a možno tak ušetrí nejaké sily.

Jakob Fuglsang na Okolo Lombardie 2020
Fuglsang útočí, za ním Bennett | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Vincenzo Nibali (:tfr:) vyhral preteky dvakrát. Skúsený Talian ohlásil útok na tretí ružový dres v kariére a rovnako ide pre neho o prípravné podujatie. 35-ročný vrchár sa držal v posledných pretekoch v prvých desiatkach. Je známy, že vie parádne načasovať svoju formu. Keďže do talianskej Grand Tour zostáva ešte mesiac, nemusí byť ešte v najlepšom svetle.

Vincenzo Nibali pred Tirreno-Adriatico 2020
Vincenzo Nibali | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Jeho kolega Giulio Ciccone (:tfr:) bol nakazený COVID-19 a musí ostať v karanténe.

Simon Yates (:mts:) rovnako atakuje Giro. Do tretice je najväčším favoritom Tirrena aj najväčší favorit októbrovej Grand Tour. Sezónu reštartoval v Burgose, potom skončil na pódiu na Okolo Poľska a zjavne tak ide správnym smerom. V jeho tíme bude aj kvalitný vrchár Jack Haig (:mts:).

Simon Yates, za ním Rafal Majka | zdroj: Szymon Gruchalski

Geraint Thomas (:ins:) sa nedostal na Tour de France a rýchlo obrátil svoju pozornosť na Giro d’Italia. Do Francúzska nešiel kvôli nesprávnej forme a už tu budeme môcť vidieť, aký progres urobil. V jeho tíme bude zaujímavé sledovať aj Chrisa Frooma (:ins:). Ten po konci roku prestupuje do Israel Start-Up Nation a zameria sa na Vueltu.

Froome a Thomas
Froome a Thomas | zdroj: twitter.com/GuiadeCiclismo

Ďalšími zaujímavými mužmi na štarte sú Rafal Majka (BOH) a Patrick Konrad (BOH), James Knox (:dqt:), Michael Woods (:efd:), Wilco Kelderman (:sun:) a Sam Oomen (:sun:), Rui Costa (:uae:) alebo Miguel Eduardo Flórez (Androni Giocattoli – Sidermec).

Do jedinej časovky Tirreno-Adriatico 2020 nastúpia ako najväčší favoriti Victor Campenaerts (:ntt:) a Rohan Dennis (:ins:).

Štartovú listinu Tirreno-Adriatico 2020 nájdete na tomto odkaze

 

Zdroj obrázkov profilov: tirrenoadriatico.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár