Tirreno – Adriatico: Chaos vo vlastnom tíme prekvapivo využil Julian Alaphilippe, Peter Sagan bral piate miesto

Predposledná etapa pretekov Tirreno – Adriativo mala 195 kilometrov a viedla z mesta Matelica do Jesi. V prvej časti trasy sa nachádzal jediný kategorizovaný kopec etapy Valico di Pietra Rossa. Jeho vrchol sa nachádzal v nadmorskej výške 660 metrov nad morom, čo bol najvyššie položený bod na 54. ročníku pretekov, ktoré výnimočne neobsahovali žiadne náročné stúpanie. Posledných 50 km etapy bolo rovinatých, záverečným 12-kilometrovým okruhom v Jesi sa prešlo trikrát. Očakával sa hromadný dojazd.

Únik vytvorili jazdci Davide Ballerini (AST), Ben King (:ddd:), Gijs Van Hoecke (:ccc:), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Igor Boev (Gazprom-Rusvelo), José Joaquin Rojas (MOV) a Dayer Quintana (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM), mladší brat známejšieho Naira. Utečenci si vytvorili dvojminútový náskok, ktorý sa mierne zvýšil po prejazde kopca Valico di Pietra Rossa (12 km; 3,3%). Na čele pelotónu operovali celky Deceuninck-Quick Step, UAE-Team Emirates a BORA – hansgrohe, ktoré sa v závere spoliehali na svojich šprintérov Eliu Vivianiho (:qst:), Fernanda Gaviriu (:uae:) a Petra Sagana (BOH).

Na oboch šprintérskych prémiách bodoval naplno Talian Maestri, získal dokopy desať bodov a dostal sa na čelo bodovacej súťaže. Zajtra je na programe už iba časovka a očakáva sa, že líderská pozícia 27-ročného jazdca by sa nemala zmeniť. Po druhej rýchlostnej prémii sa na čele osamostatnila dvojica Maestri Ballerini. Tí mali 20 km pred cieľom náskok jednej minúty a 30 sekúnd, dobrú prácu pri sťahovaní odvádzal Saganov tím BORA. Pomocnú ruku podal okrem UAE a Quick Stepu aj Bahrain Merida, na čele sa objavil Vincenzo Nibali (:bmt:). Talian sa pripravuje na prvú Grand Tour sezóny – Giro d’Italia.

Záver

Dvojica na čele odolávala do méty 3,5 km do konca. Po dolapení sa na čele začali pripravovať pozície pre záverečný špurt. Sagan sa na okruhoch držal na šiestom mieste, chcel sa vyvarovať problémom. Tempo diktovali jazdci Daniel Oss (BOH) a Maciej Bodnar (BOH). V predposlednom kilometri sa na správne miesto dostali aj pomocníci s Vivianim. Sagan sa držal na druhom mieste a čakal na pohyb vlaku Quick Stepu. Taliansky šampión však stratil koleso svojho rozbiehača, zavesil sa na Sagana, ktorý nasledoval Grega Van Avermaeta (:ccc:). Na najlepšej pozícii z Quick Stepu bol Julian Alaphilippe (:qst:), ten čakal za Maxom Richezem (:qst:). Francúz otvoril šprint v posledných 150 metroch a dokázal to udržať až na pásku. Druhý skončil Davide Cimolai (Israel Cycling Academy). Elia Viviani musel špurtovať spoza Sagana a vytiahol sa na tretie miesto.

Peter Sagan sa tesne pred šprintom dostal za pomalších jazdcov a nezastihol nástup Richezeho, v závere to už nedokázal dotiahnuť na vyššie priečky. Slovák skončil na piatom mieste. Stratený bol aj Fernando Gaviria, ktorý skončil mimo prvej desiatky.

Julian Alaphilippe po etape povedal:

„Nie, nie som šprintér, ale viem, že môžem dobre šprintovať. Zvlášť po niektorých ťažkých dňoch.“

„Eliovi sme chceli poskytnúť dobrý lead-out, ale v poslednom kole mi povedal, či nechcem skúsiť šprintovať. Povedal som: ‚Ok, budem tvojím posledným rozbiehačom.‘
V závere ma Max Richeze výborne potiahol, ja som bol za ním. Uvidel som čiaru a posledných 200 metrov som išiel naplno. Je to neskutočné.“

26-ročný rodák z Saint-Amand-Montrond získal druhé etapové víťazstvo na Tirreno – Adriatico. V roku 2018 získal už šesť prvenstiev. Triumfoval aj v etapách na Vuelta a San Juan a Okolo Kolumbie. Pred vyše týždňom ovládol prestížnu jednorazovku Strade Bianche.

Celkové poradie

Adam Yates (:mts:) ostáva v modrom drese, všetko sa rozhodne v zajtrajšej časovke. V tej má výhodnú pozíciu druhý Primož Roglič (:tjb:). Slovinec je oproti Britovi oveľa lepším časovkárom, to isté platí aj pre štvrtého Toma Dumoulina (:sun:).

Profil:

Foto: la-flamme-rouge.eu

Výsledky 6. etapy:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:4:42:11
2.Davide Cimolai (Ita)Israel Cycling Academy
3.Elia Viviani (Ita):qst:
4.Clement Venturini (Fra):alm:
5.Peter Sagan (Svk)BOH
6.Maximiliano Richeze (Arg):qst:
7.Jens Keukeleire (Bel):lts:
8.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
9.Reinardt Janse Van Rensburg (RSA):ddd:
10.Simone Consonni (Ita):uae:

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr):mts:25:15:59
2.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:25
3.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:35
4.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:55
5.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:0:02:34
6.Wout Poels (Ned):sky:0:02:39
7.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:02:46
8.Sam Oomen (Ned):sun:0:02:58
9.Simon Clarke (Aus):efd:0:03:03
10.Rui Costa (Por):uae:0:03:26
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár