Tirreno – Adriatico: Spomienka na Scarponiho v réžii Yatesa, Sagan druhý

zdroj: facebook.com/tirrenoadriatico

Po dlhom sobotňajšom dni, ktorý okorenilo záverečné stúpanie na Sassotetto, sa dianie na pretekoch Tirreno – Adriatico prehuplo do svojej druhej polovice. Dnešná piata etapa finišovala v meste Filottrano. Miesto, ktoré zažilo minulý rok obrovský šok a správa o úmrtí Micheleho Scarponiho rozplakala celý cyklistický svet. Filottrano dnes zaplavili vlajky s podobizňou „Scarpu“ a chýbať nemohol ani jeho tréningový partner, papagáj Frankie. Bez dlhých rečí, všetko bolo pripravené na uctenie si rešpektovanej talianskej legendy.

Po 15 kilometroch sa vytvoril päťčlenný únik dňa v zložení Dario Cataldo (AST), Igor Boev z Gazprom-Rusvelo, Kristijan Koren (:bmt:), Steve Morabito (FDJ) and Iljo Keisse (:qst:). Náskok na čele sa dlho pohyboval na úrovni piatich minút, ale s blížiacim sa cieľom ho začalo hlavné pole favoritov úspešne likvidovať. Zvonenie do posledného okruhu prežil z pôvodného zloženia úniku iba domáci Dario Cataldo (AST), ktorý mal v drese Astany pri spomienke na „orla z Filottrana“ o motiváciu naviac.

Jedenásť kilometrov pred páskou bol Cataldo pohltený balíkom a tempo začali diktovať tímy Sky a BMC. Zadanie bolo jednoduché, pripraviť svojim lídrom čo najlepšiu pozíciu pred súbojom na Muro di Filottrano. Defekt predného kolesa vyradil z boja o etapu Chrisa Froomea (:sky:). S útokom začal pomerne skoro Adam Yates (:mts:) a na prekvapenie sa za ním otvorila pomerne veľká medzera. V hlavnom poli sa stále držal Peter Sagan (BOH), ktorého prítomnosť strašila vrchárov so záluskom na etapu. Kilometer pred cieľom sa za Yatesom vydal Alexey Lutsenko (AST), ale jeho útok bol iba chvíľkovou záležitosťou. Načasovanie útoku 25-ročného Brita sa nakoniec ukázalo ako skvelý ťah, a tak sa Adam Yates radoval z etapového víťazstva. Šprint hlavného poľa ovládol Peter Sagan, čo však tentoraz stačilo iba na druhé miesto. Do modrého dresu sa vďaka bonifikačným sekundám prezliekol Poliak Michal Kwiatkowski (:sky:).

Posledných 5 kilometrov 5. etapy:

Výsledky 5. etapy:

1.Adam Yates (GBr):mts:04:16:35
2.Peter Sagan (Svk)BOH 00:00:07
3.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:
4.Tiesj Benoot (Bel):lot:
5.Rigoberto Uran (Col):efd:
6.Geraint Thomas (GBr):sky:
7.Mikel Landa (Spa)MOV
8.Jaime Roson (Spa):sun:
9.Romain Bardet (Fra):alm:
10.Damiano Caruso (Ita):bmc:

Celkové poradie Tirreno – Adriatico:

1.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:21:31:28
2.Damiano Caruso (Ita):bmc:00:00:03
3.Mikel Landa (Spa)MOV00:00:23
4.Geraint Thomas (GBr):sky:00:00:29
5. Rigoberto Uran (Col):efd:00:00:34
6.Adam Yates (GBr):mts:00:00:36
7.Davide Formolo (Ita)BOH00:00:37
8.Tiesj Benoot (Bel):lts:00:00:39
9.George Bennett (NZl):lot:00:00:41
10.Jaime Roson (Spa)MOV00:00:47

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár