Tom Dumoulin prerušuje kariéru

Tom Dumoulin

zdroj: twitter.com/radiosportsmtl

Tom Dumoulin (:tjb:) si dáva prestávku od profesionálnej cyklistiky. 30-ročný Holanďan sa tak rozhodol po konzultácii so svojím súčasným tímom Jumbo-Visma. Na neurčité obdobie nebude poberať plat.

Oznámil to počas pobytu na tréningovom kempe v Alicante. Dumoulin oznámil, že posledný rok sa necítil spokojný ako profesionálny cyklista. Víťaz Giro d’Italia 2017 si berie prestávku, aby našiel čas na premýšľanie o svojej budúcnosti.

Ukazuje, že aj profesionáli s viac ako desaťročnou kariérou na úplnom vrchole žijú v neistote, čo je úplne normálne. Je potrebné sa venovať ich otázkam.

Tom Dumoulin

„Chcem to robiť dobre, aby boli spokojní sponzori, tím, manželka a rodia. Ale zabudol som na seba. Čo chce Tom Dumoulin robiť v túto chvíľu? Túto otázku som sa pýtal posledné mesiace. Ale nemal som čas na to zodpovedať. Chcem byť ešte cyklistom? Ak áno, akým? Ak chcem vyhrať Tour, ako sa mi to podarí? Stále som sa to pýtal ostatných, ale nikdy nie seba, a to ma nerobí šťastným,“ povedal vo videu, kde prekvapivú novinku oznamuje.

„Budem sa rozprávať s ľuďmi, budem silno premýšľať a chodiť na dlhé prechádzky so psom. Budem rozmýšľať o tom, akou osobou chcem byť. Včera som sa tak rozhodol a spadlo zo mňa aj 20 kíl. Cítim sa skvelo, že si konečne nájdem čas aj pre seba. Stále mám rád cyklistiku. Možno si dám prestávku a o dva mesiace začnem opäť trénovať.“

„Po zranení kolena som prežíval veľmi ťažké chvíle. Na to prišli črevné problémy na jar a potom pandémia. Myslím, že už vtedy som bol bližšie ku koncu kariéry, než k jej pokračovaniu,“ povedal už po vlaňajšej Tour.

Od vypadnutia z Gira 2019 ho sužovali zdravotné problémy. Prestúpil z tímu Sunweb do Jumbo-Visma, kde mal byť ako jeden z najlepších holandských cyklistov lídrom. Vlani skončil v prvej desiatke Tour de France, keď pomáhal kolegovi Primožovi Rogličovi. Siedme miesto bolo o to cennejšie, že sa vrátil po dlhotrvajúcich problémoch, mal problém s pokožkou na sedle, v prvých týždňoch nedržal tempo na kopcoch ani s kolegom Van Aertom.

Sám Dumoulin mal so sebou ešte pred pár dňami iný plán. Chcel štartovať na kockových klasikách, aby neskôr bol opäť jedným z hlavných mužov tímu na Tour.

Prestávka?

Dumoulin
Dzmoulin na pódiu Gira 2018. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Ide o veľké prekvapenie od jazdca, ktorý sa mohol dostať na vrchol svojej kariéry. Tom Dumoulin je jedným z najviac komplexných jazdcov na celkové poradie pretekov Grand Tours. Vo svojom dni sa vie držať s najlepšími vrchármi v čelnej skupine a má výbornú časovku. V roku 2017 sa v tejto disciplíne stal majstrom sveta. O rok neskôr bol v celkovej klasifikácii druhý na Gire i Tour, pričom na majstrovstvách sveta bol v cestných pretekoch štvrtý a v časovke nestačil len na Dennisa.

Rovnako bol však stále otvorený aj počas rozhovorov po pretekoch. V minulosti plánoval byť lekárom.

V poslednom období podobné oznámenie učinili viaceré jazdci svetového pelotónu. Kittel, König, Kennaugh sa ale už nevrátili. Prestávka však pomohla Lennardovi Kämnovi, ktorý si krátko po dovŕšení 23 rokov upratal myšlienky. Vlani vyhral etapu na Tour de France a 25-ročný Nemec má pred sebou ďalšie roky na najvyššej úrovni.

Či sa to stane aj Dumoulinovi, zatiaľ nevedno. Ten však určite bude rád s tým, že sa rozhodol činiť odvážne, ale hlavne v súlade so svojím presvedčením.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár