Tom Dumoulin: „Na Froomovom mieste by som na Giro nešiel.“

Giro d'Italia 2018

zdroj: twitter.com/giroditalia

Celý cyklistický svet sa už pozerá do Jeruzalema, kde zajtra odštartuje 101. ročník Giro d’Italia. Na pretekoch sa predstaví aj Chris Froome (:sky:), ktorý ma nevyriešené záležitosti ohľadom jeho dopingovej kauzy. Britovi našli na vlaňajšej Vuelte nepovolené množstvo salbutamolu. Štvornásobný víťaz Tour de France stále čaká na ďalšie konanie zo strany UCI (Medzinárodná cyklistická únia) a osobne nemá mnoho možností ďalej pokračovať vo vyšetrovaní. To však nebráni iným cyklistom, aby sa vyjadrili na celú situáciu. Svoj názor poveddal obhajca ružového dresu, Tom Dumoulin (:sun:).

„Je to jeho (Froomovo) rozhodnutie tu byť. Môj tím je súčasťou MPCC (Hnutie za dôveryhodnú cyklistiku), takže keby som bol v podobnej situácii, tak by som tu nemohol štartovať. Ale Froome urobil rozhodnutie. Nie je na mne mu hovoriť svoj názor,“ vyjadril sa Domoulin na tlačovej konferencii.
Podľa Holanďana to nie je o samotnom cyklistovi, ale skôr o tom, aký to bude mať dopad pre cyklistiku ako takú:
„Možno ovládne Giro a o niekoľko týždňov mu bude víťazstvo odobrané. To nie je dobré pre nikoho, ale taká je situácia a ja to nemôžem zmeniť.

Pozícia Dumoulina oproti minulému ročníku je úplne odlišná: „Samozrejme je tu rozdiel. Minule som Giro štartoval s tým, že nemám čo stratiť. Takže teraz sa o to opäť snažím, ale musím priznať, že jarná časť sezóny mi nevyšla úplne najlepšie.“

Minulý ročník sa 27-ročný jazdec niekedy ocitol bez tímovej podpory. Napríklad v ťažkých horskách etapách musel Dumoulin bojovať úplne sám. Podľa svetového šampióna v časovke sa to však zmenilo:
„Na predošlom Gire sme mali tím, ktorý nebol najlepší v pelotóne. Myslím, si, že tento celok je lepší pre horské etapy. Stále sa nemôžeme porovnávať s tímami ako Sky, ale nebojím sa vzájomného súboja.“

Čo všeto čaká Dumoulina, Frooma ale aj iných favoritov si môžete prečítať v našom preview na Giro d’Italia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár