Top 5 záverov z Tour de la Provence 2021

Top 5 záverov z Tour de la Provence 2021

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Dnes, 14. februára, skončili štvoretapové preteky Tour de la Provence na juhu Francúzska. Išlo o 6. ročník pretekov zapísaných do kalendára ako podujatie kategórie Pro Series, a preto sa na ňom zúčastnili aj World Tour tímy, ktoré na francúzske cesty priviezli veľké mená. Nechýbal ani úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:). Podobne ako preteky Étoile de Besseges, aj Okolo Provensálska nám ukázalo niekoľko skutočností či náznakov ďalšieho vývoja cyklistickej sezóny 2021. Aké to sú? Tu je top 5 záverov z Tour de la Provence 2021.

1. Tím Deceuninck Quick – Step opäť našiel fenomenálneho šprintéra

Áno. Obe víťazstvá v úvodných etapách, druhá priečka v tesnom finiši štvrtej etapy a zisk dresu pre najlepšieho šprintéra tomu jasne nasvedčujú, že Deceuninck Quick – Step má vo svojej štruktúre opäť raz šprintéra takých kvalít, akými oplýval Mark Cavendish, Marcel Kittel či Fernando Gaviria. Pre zmenu tentokrát ide o Taliana Davide Balllerriniho, o ktorom rozhodne budeme túto sezónu ešte počuť.

Image

2. Tím INEOS Grenadiers sa vrátil späť k pôvodnej tvári

Nebolo to tak dávno, kedy sme videli tím Sky (predchodca INEOS Grenadiers) jazdiť monotónne, vysoké a najmä únavné tempo v kopcoch, ktoré ostatní cyklisti nezvládli a postupne z čela odpadávali. V posledných dvoch rokoch však britské zoskupenie nebolo také dominantné v rozhodujúcich etapách pretekov. Veľakrát sa stalo, že ich líder ostal osamote v najťažších pasážach rôznych alpských stúpaní napríklad na minuloročnej Tour de France. Tomu je však koniec, respektíve, aspoň to tak vyzerá. Tímové počínanie jazdcov INEOS-u v tretej etape Tour de la Provence, ktorá končila v polovici stúpania na Mont Ventoux, nám jasne dala najavo, že najväčšia sila sa ukrýva v tíme a nie v individualite. Veď predsa len cestná cyklistika je tímový šport. Či tím INEOS Grenadiers do zvyšku sezóny (veľká časť) zvolí inú taktiku, nateraz ostáva len otázkou. Môžeme sa však tešiť, že kolumbijské duo Iván Sosa a Egan Bernal spoločne s Welšanom Geraintom Thomasom a ďalšími superdomestikmi budú strpčovať pretekársky život svojim rivalom.

Image

3. Julian Alaphilippe chce hájiť majstrovskú dúhu naozaj poctivo

Úradujúci majster sveta z talianskej Imoly, Julian Alaphilippe (:dqt:), dominantne dynamickým spôsobom ladí formu na nadchádzajúce veľké preteky. Množstvo odborníkov ale i laikov sa už nechalo počuť, že tento talentovaný Francúz chce vyhrať Tour de France, ktorá by mu vzhľadom na itinerár nesmierne vyhovovala. Samozrejme, sú to len dohady a ešte veľa vody pretečie riekou kým sa 26. júna postaví na štart starej dámy v Bretónsku. Predsa však špekulácie o prípadnom zisku žltého dresu, ktorým by „Loulou“ uhasil takmer 40-ročný smäd Francúzov vyčkávajúcich na domáceho víťaza na svojich pretekoch číslo 1, sú odôvodnené. Veď napríklad v roku 2019 žltý dres stratil až v predposlednej etape, ktorá bola aj tak zmätočná kvôli vrtochom počasia. Nuž, nechajme sa milo prekvapiť cyklistom, ktorý sa ako jeden z mála cyklistikou dokáže baviť.

Image

4. Povestné 1% Bore stále chýba

Nemecké zoskupenie Bora – Hansgrohe, prezývané aj ako skupina bratov, je každoročne známe veľkým počtom víťazstiev a pódiových umiestnení. Tento rok však cyklistom z Bory chýba povestný posledný krôčik (1%) k tomu, aby nadobudli pretekársku pohodu. Tretie, piate či šieste miesta sú krásne, ale v športe, akým je cestná cyklistika, kde druhý pretekár je prvým „lúzrom“, víťazstvá sú jednoducho nevyhnutné na to, aby ste boli povšimnutý a uznávaný. Dúfajme, že nemecký tím čoskoro nájde víťaznú atmosféru a ukáže svoj potenciál. Pretože ten jednoznačne má!

Image

5. Bude ťažké dodržiavať nové pravidlá UCI.

Pred pár dňami UCI informovala o nových opatreniach, ktoré majú zvýšiť bezpečie jazdcov počas pretekov od 1. apríla 2021. Ide konkrétne o zakázanie praktizovania zjazdárskej pozície „Super Tuck“ počas zjazdov, vyhadzovanie prázdnach bidónov počas etapy či podopieranie si predlaktí na časti riadidiel blízko predstavca. Tieto zákazy vyvolali vlnu kritiky a vzrušenia nielen medzi profesionálmi ale aj fanúšikmi. A sme naozaj zvedaví, ako si na to cyklisti budú od prvého apríla zvykať, keďže aj teraz sme boli svedkami, ako mnoho cyklistov odhadzuje pred šprintérskym záverom prázdne fľaše a pod. Samozrejme, času je ešte dosť… Avšak ako sa vraví, zvyk je železná košeľa a je vysoko pravdepodobné, že nie jeden cyklista na zákazy úplne zabudne a vráti sa tak späť ku zvyku. Nuž, uvidíme, ako to naozaj bude. Lepšie asi bude potom používať idióm: zvyk je železný dres.

Toto bolo top 5 záverov z Tour de la Provence 2021. Či sa nejaké z nich naozaj naplnia, zistíme už na World Tour pretekoch v Spojených arabských emirátoch. Na nich uvidíme viacero hviezd a medzi nimi aj veľkú premiéru Chrisa Frooma vo farbách tímu Israel Start-Up Nation.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár