Tour de France 2021 17. etapa: Tadej Pogačar vládne

Tour de France 2021
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Richard Carapaz 17. etapa TdF Tour de France 2021

zdroj: A.S.O./Pauline Ballet

17. etapa Tour de France 2021 priniesla finiš na stúpaní Col du Portet. Slovinec Tadej Pogačar (:uae:) ovládol svoju piatu etapu na pretekoch v kariére, konečne v žltom drese. Druhý skončil Dán Jonas Vingegaard (:tjb:) s odstupom troch sekúnd, tretí Ekvádorčan Richard Carapaz (:ins:) stratil štyri. Prvá trojica je zároveň najlepšia v celkovom poradí.

Pyrenejské stúpanie dlhé 16 km sa najprv nieslo v tempe od UAE Team Emirates. Keď Rafal Majka (:uae:) ukončil svoj ťah, jeho kolega Pogačar zaútočil. Po viacerých zrýchleniach do cieľa mierila trojica Pogačar – Vingegaard – Carapaz. Jazdec Ineosu Carapaz bol prevažne pasívny, zaútočil až v predposlednom kilometri. Trojica sa však v posledných metroch držala pokope a zrýchlením 100 metrov pred cieľom si Pogačar prišiel po triumf.

V celkovom poradí sa potvrdila dominancia obhajcu žltého dresu. Pogačar vedie s náskokom 5:39 min na druhého Jonasa Vingegaarda (:tjb:). Richard Carapaz (:ins:) sa posunul na tretie miesto s mankom 5:43 min. Práve súboj medzi 24-ročný Dánom a 29-ročným Carapazom bude ešte veľmi tesný, do konca ostávajú štyri etapy, z toho už len zajtrajšia bude vrchárska.

Do cieľa 17. etapy TdF prišiel na 4. mieste s odstupom 1:19 Francúz David Gaudu (FDJ), sedem sekúnd stratil piaty Ben O’Connor (ACT) z Austrálie. 1:40 min nabral Holanďan Wilco Kelderman (BOH), za ktorým prišli do desiatich sekúnd Pello Bilbao (TBV), Sergio Higuita (:efn:) a jeho líder Rigoberto Urán (:efn:).

Práve Kolumbijčan Urán stratil výhodnú druhú celkovú priečku, je štvrtý s mankom 7:17 min. Piaty je O’Connor, šiesty Kelderman, ktorý počas etapy spadol na klesaní. Zlé nohy mal Enric Mas (MOV). Španiel však dokázal limitovať straty a v priebežnej klasifikácii je siedmy, kde mu svoje mieste prenechal Kazach Alexej Lutsenko (AST). Guillaume Martin (COF) a aktívny Pello Bilbao (TBV) dotvárajú top 10.

Poels si drží bodkovaný dres, zelený Cavendish došiel v limite

Holanďan Wout Poels (TBV) sa udržal v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára. Na druhé miesto sa posunul dnešný slovinský víťaz, ktorý stráca 9 bodov. V súťaži o zelený dres naďalej vedie Mark Cavendish (:dqt:). Štvornásobný víťaz etapy došiel v časovom limite, rovnako ako všetci pretekári okrem Stevena Kruijswijka (:tjb:), ktorý odstúpil počas etapy.

Brit Cavendish stratil na prémii len bod na Michaela Matthewsa (:bex:), ktorý je druhý s odstupom 36 bodov. Austrálčan ho môže ohroziť ešte na zajtrajšej prémii, potom sa Tour presunie na rovinaté etapy, ktorým zatiaľ dominuje Cavendish.

Tadej Pogačar po 17. etape TdF 2021

„Tím niekoľko dní pracoval, aby chránil môj žltý dres. Množstvo etáp bolo vhodných pre únik, proste sme len bránili. Dnes však bola trasa oveľa lepšia, kontrolovali sme únik. Nakoniec sa každý cítil dobre, skúsili sme ísť na etapu a vyšlo to. Vyhrať v žltom drese je niečo neskutočné, ani to neviem popísať,“ uviedol Pogačar po etape v televíznom rozhovore.

Tadej Pogačar získal vo veku 22 rokov piate víťazstvo na Tour, vlani vyhral tri a tento rok bol najlepší v individuálnej časovke. Na stúpaní bol veľmi aktívny, ale s jazdcom Jumbo-Visma boli trochu nervózni z Carapaza, ktorý síce vyzeral byť vyčerpaný, ale ponúkol silný útok. Robil čo mal, a favoritom nestriedka. Nakoniec sa však elitní pretekári dokázali od seba oddeliť len špurtom do kopca.

„Traja sme sa osamostatnili, lenže len ja a Jonas [Vingegaard] sme boli ochotní spolupracovať. Chceli sme získať viac času na konkurentov vzadu. Súperi boli dobrí, nakoniec sme si to rozdali v záverečnom šprinte a to stačilo. Vingegaard mi po etape povedal, že Carapaz iba blufoval [,že bol vyčerpaný] a bolo to tak. Taká je ale taktika v cyklistike.“



17. etapa Tour de France 2021 (TdF) – posledný kilometer:

Ako prebehla 17. etapa Tour de France 2021

Až do 115. kilometra bola etapa zložená z roviny na juhozápade Francúzska, v departmente Horná Garonna. Potom sa ale pelotón dostal do Pyrenejí, čakalo ho vyše 4200 výškových metrov v posledných 60 km. Na programe boli stúpania Col de Peyresourde (13,2 km – 7%) a Col de Val Louron-Azet (7,4 km – 8,3%) s technickým zjazdom. Záver sa nachádzal na konštantnom stúpaní Col du Portet (16 km – 8,7%).

V okolí metropoly Toulouse bolo najprv chladné počasie s prehánkami. Na rovine jazdcov postretol aj bočný a zadný vietor. V kopcoch sa teplota držala na hranici po 10 stupňov.

Tour de France 2021 17. etapa – profil:

17. etapa Tour de France 2021
17. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Iba malý únik

Počas francúzskeho národného sviatku dňa dobytia Bastily mali veľkú motiváciu sa do úniku dňa dostať hlavne francúzski jazdci z domácich tímov. Viaceré útoky sa najprv neutralizovali zo strany tímov ako Deceuninck – Quick-Step alebo Ineos. Najprv bol na čele sám Pierre Rolland (B&B Hotels), potom sa všetkých 145 jazdcov spojilo.

Vyšiel až menší únik v zložení: Rakúšan Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Holanďan Danny van Poppel (Intermarché-Wanty Gobert), a Francúzi Dorian Godon (AG2R-Citroën), Anthony Pérez (Cofidis), Anthony Turgis (TotalEnergies) a Maxime Chevalier (B&B-KTM). Do cieľa ostávalo 148 kilometrov a náskok malej skupinky bol na hranici 4 minút.

Únik počas 17. etapy TdF
Únik počas 17. etapy TdF. ©A.S.O./Pauline Ballet

Na rovine pokoj

Kontroly na čele sa ujal tím UAE.

V prvej hodine prišla zlá správa pre tím Jumbo-Visma. Odišiel mu aj štvrtý muž na Tour, Steven Kruijswijk (:tjb:) po. Líder tímu do celkového poradia Jonas Vingegaard mal pri sebe už len Van Aerta, Kussa a Teunissena.

Na rovinatej časti etapy ťahali aj tímy Israel Start-Up Nation a Arkéa-Samsic (ktorý má na pretekoch už iba troch jazdcov), pre možných víťazov etapy Woodsa, respektíve Quintanu. Pod stúpania 60 km pred cieľom prišiel únik s náskokom 8 minút na pelotón.

Pelotón 17. etapa Tour de France 2021
© A.S.O./Charly Lopez

Na šprintérskej prémii bol z úniku prvý Van Poppel. Po siedme miesto v šprinte pelotónu si prišiel Michael Matthews (:bex:), ale hneď za ním bol Mark Cavendish (:dqt:). Austrálčan tak na vedúceho muža stiahol len jeden bod a Cavendish sa výrazne priblížil k definitívnemu upevneniu zeleného dresu.

Quintana a Poels útočia na Peyresourde

Keď pelotón začal stúpať, Elie Gesbert (Arkéa-Samsic) zaútočil spoločne s kolegom Nairom Quintanom. Wout Poels (TBV) sa ich chytil. Trojicu počas kopca stíhal Pierre Latour (Team TotalEnergies). Mali minútu na pelotón, ale na únik strácali šesť minút.

Na začiatku stúpania si z pelotónu vystupovali šprintéri, aby si udržiavali vlastné tempo. Ku skupine Cavendisha sa však prekvapivo pridal Michal Kwiatkowski (:ins:), ktorý mal pomáhať Carapazovi. Pri zvyšovaní tempa pod vrcholom odpadol aj Tao Geoghegan Hart (:ins:), pelotón bol zložený už len zo 40 pretekárov.

Stúpaním ako prvý prišiel klasikár Turgis, na čele bol už len s Godonom a Perezom. Za nimi bola trojica s Quintanom a Poelsom dostihnutá, zmaril sa aj pokus Latoura.

Tím UAE všetko ovládal

Kopec Col de Val Louron-Azet 35 km pred cieľom sa v pelotóne niesol v tempe tímu UAE s jazdcami ako Hirschi a Formolo. Na trojicu Turgis – Perez – Godon strácali štyri minúty. Ako posledný z úniku odolával 30-ročný Perez, ktorý sa v doline pod posledným stúpaním spojil s Godonom. 17 km pred koncom mali náskok 3 minút.

Druhý dych chytil Pierre Latour, ktorý sa aj na druhom stúpaní dňa snažil nezmyselne atakovať.

Wout Poels získal na vrchárskej prémii Col de Val Louron-Azet štyri body do vrchárskej súťaže za štvrté miesto, ktorý si upevnil tesné postavenie. Quintana ho stiahol na bod.

Na klesaní spadol Wilco Kelderman (BOH), ale dokázal pokračovať. Na tvári mu bolo vidieť krv.

Záverečné stúpanie Col de Portet

Na prvých kilometroch Col de Portet zaútočil Perez na Godona a konečne sa osamostatnil, čakala ho cesta dlhá 13 km. Ale jeho náskok nebol dostatočný, v strede stúpania pelotón pohltil Turgisa i Godona.

Perez ako najbojovnejší muž etapy bol dostihnutý 8 km pred cieľom, keď už sa jazdci dostali do hmly, ktorá panovala nad jednou z najvyššie položených asfaltiek v Pyrenejach.

Aj prvé sklony patrili tímu vedúceho UAE. Pogačar mal k dispozícii ešte McNultyho a Majku. Ako prvý z 20-člennej skupiny odpadol Geraint Thomas (:ins:) a zlý deň si vybral aj ôsmy muž celkového poradia Enric Mas (MOV). Pomáhal mu kolega Miguel Ángel López (MOV). Z tempa si vystúpil aj siedmy Alexej Lutsenko (AST).

Carapaz požiadal Castrovieja, aby zvýšil tempo a Španiel vystriedal Majku na čele elitnej skupiny.

Pogačar útočí

Prvý útok z favoritov prišiel od Španiela Pella Bilbaa (TBV) 9 km pred koncom, ale bol neutralizovaný Majkom. Poliak výborne zregeneroval po páde v predošlom týždni. Ihneď po konci jeho práce 31-ročného Poliaka dvakrát zrýchlil Tadej Pogačar. S vedúcim Slovincom sa držali už len Jonas VingegaardRigoberto UránRichard Carapaz.

Carapaz, Vingegaard, Pogača
Carapaz, Vingegaard, Pogačar. © A.S.O./Pauline Ballet

Urán neskôr odpadol z tempa, s 20-sekundovým odstupom mu s ťahaním pomáhal Sergio Higuita v skupine, kde boli aj Wilco Kelderman (BOH), Ben O’Connor (ACT), Pello Bilbao (TBV) a David Gaudu (FDJ). Razom strácali minútu.

Na čele Pogačar, Carapaz a Vingegaard

Zo stíhacej skupiny zaútočil Gaudu, ale strácal už 40 sekúnd na nespomaľujúcu, najlepšiu trojicu Tour.

V triu s Pogačarom spolupracoval len Vingegaard. Carapaz pasívne sedel na kolesách, ale posúval sa na pódium.

 

2200 metrov pod vrcholom opäť nastúpil Pogačar, ale obaja súperi s ním dokázali pokračovať. Prekvapivo aj Carapaz, ktorý vyzeral, že má toho dosť. Ani ďalší, štvrtý útok Slovinca mu nevyšiel.

A konečne Carapaz, drží sa ho len Pogačar

Krátko pred tunelom, 1200 metrov pred cieľom sa prvýkrát na vzduch dostal Carapz. Ekvádorčan silne zaútočil a odpáral zo skupiny Vingegaarda. Jazdec Ineosu pokračoval v ťahaní. V posledných 200 metroch sa na nich Vingegaard dotiahol a nastal súboj na pásku.

17. etapa Tour de France 2021 – výsledky:

01Tadej PogačarUAE Team Emirates05:03:31
02Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 03
03Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 04
04David GauduGroupama-FDJ+ 01:19
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 01:26
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 01:40
07Pello BilbaoBahrain Victorious+ 01:44
08Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 01:49
09Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 01:49
10Dylan TeunsBahrain Victorious+ 01:49
11Enric MasMovistar Team+ 02:27
12Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 02:53
13Guillaume MartinCofidis+ 03:39
14Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 03:41
15Ruben GuerreiroEF Education-NIPPO+ 03:55
16Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 04:46
17Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 04:46
18Wout PoelsBahrain Victorious+ 05:26
19Jonathan CastroviejoINEOS Grenadiers+ 06:38
20Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 07:27

17. etapa Tour de France 2021 – celkové poradie (Tadej Pogačar):

01Tadej PogačarUAE Team Emirates71:26:27
02Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:39
03Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:43
04Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 07:17
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 07:34
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 08:06
07Enric MasMovistar Team+ 09:48
08Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 10:04
09Guillaume MartinCofidis+ 11:51
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 12:53
11David GauduGroupama-FDJ+ 15:42
12Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 19:41
13Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 28:42
14Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 31:48
15Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 34:02
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár