Tour de France 2021 8. etapa preview: Vstup do Álp

Tour de France 2021

Alpy dostali tento rok priestor iba na dva dni. 8. etapa Tour de France 2021 bude prvou vrchárskou skúškou na pretekoch. Predošlá epizóda prinieslo množstvo vzrušenia, všetko je nachystané na pokračovanie.

V 7. etape triumfoval denný únik, v ktorom bol Matej Mohorič (TBV). Slovinec unikol zo skupinky s Mathieu van der Poelom (Alpecin-Fenix) v žltom drese.

Matej Mohorič
Matej Mohorič. A.S.O./Pauline Ballet

sobota 3. júla 2021
Dĺžka
: 150,8 km
Profil: horský, 3550 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:15, Oyonnax
Predpokladaný dojazd: ~17:19, Le Grand-Bornand

8. etapa Tour de France 2021 – trasa

Tour de France 2021 8. etapa
zdroj: letour.fr

Po dlhej tranzitnej etape sa konvoj dostal na východ Francúzska, do predhoria Álp. Začína sa v meste v malom meste Oyonnax a pokračuje sa smerom na východ do samotného pohoria. Po vyše 3500 výškových metroch a piatich kategorizovaných stúpaniach sa finišuje v dedine Le Grand-Bornand ôsmykrát v histórii Tour de France.

8. etapa Tour de France 2021 – profil:

8. etapa Tour de France 2021
8. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Nepríjemnosť pre šprintérov a ľudí príde hneď na začiatku dňa. Kto má iba záujem o finišovanie v časovom limite, bude sa musieť potrápiť s päťkilometrovým stúpaním o 6%. Foret d’Echallon je zároveň ideálne miesto pre vytvorenie úniku dňa. Záujem budú mať hlavne silní vrchári mimo celkového poradia.

Pelotón sa ďalej dostane do departmentu Horné Savojsko. Po 44 kilometroch pretekanie príde na rad šprintérska prémia. Dostanú sa do nej šprintéri-vrchári? Šancu majú napríklad Michael Matthews a Sonny Cobrelli v dobrej forme. Kondícia Petra Sagana po jeho páde v tretej etape nie je známa.

Stredná časť etapy je vyplnená dvoma ľahkými kopcami Côte de Copponex (6,5 km – 4,4%) a Côte de Menthonnex-en-Bornes (2,7 km – 4,9%), od ktorých vedie priamočiary zjazd po záverečnú trojicu stúpaní.

Rozhodovať sa začne na prvom stúpaní prvej kategórie pretekov – Côte de Mont-Saxonnex (5,7 km – 8,3%). Strmá skúška ešte nezažije útoky, ale významne oslabí niektorých jazdcov.

Finálna kombinácia kopcov začne s Col de Romme (8,8 km – 8,9%). Ide o konštantné stúpanie s veľmi strmým začiatkom, až nad 10%. Po vrchole sa ešte chvíľu bude pretekať po falošnej rovine, aby sa zjazdovalo po technickom klesaní.

K najvyššiemu bodu etapy na Col de la Colombière (7,5 km – 8,5%) vedie ťažká cesta, ktorá v druhej polovici naberie percentá s priemerom 10%. Do cieľa z vrchola bude ostávať 14 kilometrov zjazdu s viacerými ostrými zatáčkami. Po príchode do cieľovej destinácie je na víťaza pripravená falošná rovina v poslednom kilometri, takže pri prípadnom finiši väčšej skupiny má šancu dobrý výbušný jazdec.

Počasie

Zlé správy pre pretekárov – v nadmorských výškach nad 1500 metrov sa hlásia prehánky. Teplota v dolinách sa má držať nad 22 ºC, na vrcholkoch to bude o pár stupňov menej.

8. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Síce ide o prvú horskú etapu, ale už viacerí vrchári majú poriadne nakúpené v celkovom poradí a na Tour im ostáva už len ísť na jednotlivé etapové úspechy. Po náznakoch bezmocnosti tímu UAE sa nemusí nájsť tím, ktorý by vedel kontrolovať dostatočne veľký únik. Obrovský test to bude pre Mathieu van der Poela (Alpecin-Fenix), ktorý drží žltý dres. V horách má jednoznačnú nevýhodu a musel by podať ďalší nadľudský výkon, aby si ho udržal o deň viac.

Jazdci do úniku

Brejk má šancu, ak v ňom budú pre niektorých vrchárov domestici, aby im vedeli pomôcť na dlhých rovinatých častiach v strede.

Jazdci, ktorí už stratili čas a sú dobrí vrchári: napríklad Michael Woods (:isn:), Dan Martin (:isn:). V predošlý deň z pelotónu vypadol Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ktorý nemal najlepšie nohy. Osem minút stráca aj Ben O’Connor (ACT) alebo Miguel Ángel López (MOV), Emanuel Buchmann (BOH).

Michael Woods Geraint Thomas 4. etapa Okolo Romandie 2021
Michael Woods. twitter.com/TeamIsraelSUN

Taktiež prvý dôležitý deň to bude pre Guillaume Martina (COF), ktorý otvorene hlási útok na bodkovaný dres a niekoľko etáp. Z ďalších jazdcov nemajú čo stratiť mená ako Simon Yates (:bex:), Lucas Hamilton (:bex:), Wout Poels (TBV), Dylan Teuns (TBV), Warren Barguil (Arkéa-Samsic).

Pogačar bude čeliť útokom

Tadej Pogačar (:uae:) je na tom z čistých vrchárov najlepšie, je na piatej priečke so stratou 3:43 min na Van der Poela. Slovinec je jedným z najlepších jazdcov do strmých sklonov na svete a vo veku 22 rokov môže ešte pevnejšie držať svoju nadvládu nad najslávnejšími pretekmi sveta.

4. etapa Tirreno - Adriatico 2021 Tadej Pogačar
Pogačar víťazí na Prati di Tivo. zdroj: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Oblečie sa Wout van Aert (:tjb:) do žltého dresu? Na svojho odvekého rivala Van der Poela stráca iba 30 sekúnd, pričom Belgičan má lepšiu históriu v horských etapách. Kolega Van Aerta Primož Roglič (:tjb:) je, zdá sa, mimo hry o celkový triumf. Jeho forma je po páde veľmi zlá a stráca už viac ako deväť minút. Holandský tím Jumbo-Visma sa zároveň môže spoľahnúť na Jonasa Vingegaarda (:tjb:), ktorý jazdi veľmi dobre.

Tirreno - Adriatico 2021 tímy a štartová listina
Zľava: Van der Poel, Pogačar, Alaphilippe, Van Aert na Strade Bianche. ©LaPresse – Fabio Ferrari

Richard Carapaz (:ins:) je posledným želiezkom v ohni z Ineosu. Ekvádorčan vstupuje na obľúbený terén. Aj keď mu ambiciózny útok nevyšiel, musí to skúšať znovu. Má jednoznačne najlepšiu tímovú podporu, ktorá mu s jazdcami ako Porte, Geoghegan Hart alebo Kwiatkowski pripraví dobrú pôdu pre ofenzívu. Určite mu nebude vadiť ani rýchly zjazd do cieľa. Záchrana z 12. priečky a straty 1:26 min a Pogačara sa môže začať.

Richard Carapaz na Vuelte. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Na Colombier má dobré spomieky Julian Alaphilippe (:dqt:). Francúz na ňom pred troma rokmi začal svoju sériu víťazných etáp na domácich pretekoch. Sedí na nenápadnej siedmej priečke, ako druhý najlepší z celkových favoritov. Pred ním je ešte ďalší diabolský zjazdár, Vincenzo Nibali (:tfr:). Nevedno, ako si Talian poradí s novo-nadobudnutou pozíciu jazdca na celkové poradie, v ktorej nebol už niekoľko mesiacov.

Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe © A.S.O./Aurélien Vialatte

Ďalšími favoritmi pri prípadnom súboji jazdcov na celové poradie sú: Alexej Lucenko (AST), Rigoberto Urán (:efn:), Wilco Kelderman (BOH), Enric Mas (MOV) alebo David Gaudu (FDJ).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár