Tour de France: Bling suverénny v Rodez, nečakané striedanie v žltom

zdroj: facebook.com/letour

Preteky Tour de France majú za sebou 14. etapu. Ešte pred ostrým štartom sa postavila na čelo dvojica Thomas Voeckler z Direct Energie a Thomas de Gendt (:lts:), s ktorými sa na nultom kilometri vydali do úniku Timo Roosen (:lot:) a Maxime Bouet z tímu Fortuneo – Oscaro. Voeckler sa už o 9 dní rozlúči s profesionálnou kariérou a na tohtoročnej Tour sa ešte chce predviesť pred domácim publikom. Francúzsky šoumen pelotónu si svoju derniéru užíva a ako optimisticky spomenul pred štartom, dnešný profil by mu mal sedieť. Na poslednú chvíľu si to do úniku dňa stihol doskočiť ešte švajčiarsky dlháň Reto Hollenstein (:kat:). Pelotón sa so situáciou uspokojil a až po šprintérsku prémiu sa išlo v pohodovom tempe. Ani tam sa žiadna dráma nekonala. Pre 20 bodov si v úniku prišiel de Gendt. V balíku sa zdvihol zo sedla pre 10 bodov držiteľ zeleného dresu Marcel Kittel (:qst:), Michael Matthews (:sun:) bral o bod menej. V priebehu etapy prišla z tímu Trek – Segafredo správa o odstúpení Fabia Fellineho. V štartovom poli tak ostalo už iba 9 celkov, ktoré majú k dispozícií kompletnú zostavu. Náskok vedúcej pätice sa dlhé kilometre pohyboval na hodnote 2 minút a klesať začal až po zdolaní prvého stúpania 3. kategórie na Côte du viaduc du Viaur. V hlavnom poli nezvládol bočný vietor v tomto stúpaní Kittel a hoci sa mu ešte na chvíľu podarilo dostať späť, na Côte de Centrès už pre dnešok kapituloval. 32 kilometrov pred cieľom zobral taktovku do svojich rúk de Gendt a Voeckler sa pomaly zaraďoval späť do balíka. Šance 30-ročného Belgičana neboli márne. Vo svojej kariére už dokázal zvíťaziť aj na ikonických stúpaniach. Na Gire v roku 2012 sa radoval na Stelviu a v ostatnom ročníku Tour pokoril ako prvý skrátené stúpanie na Mont Ventoux, kde Chris Froome (:sky:) pamätne založil bežecký klub. Pelotón si de Gendtovu silu dobre uvedomoval a jeho náskok začal s dostatočným predstihom okresávať. 13 kilometrov pred páskou už nebolo čo riešiť a začínalo sa odznova. V záverečnom kilometri si našiel najlepšiu pozíciu Michael Matthews (:sun:). K útoku zavelil Philippe Gilbert (:qst:), ktorý si na zadnom kolese viezol najväčšieho favorita Grega Van Avermaeta (:bmc:). Najlepší „kick“ mal ale v rozhodujúcej chvíli Matthews a po včerajšom triumfe Warrena Barguila (:sun:) si nemecký celok pripísal druhé víťazstvo v rade.

Opäť striedanie v žltom

Záverečné besnenie na Côte de Saint-Pierre v Rodez sa nečakane premietlo do boja o žltý dres. Nastolené tempo neudržal vedúci muž Fabio Aru (AST) a po strate 25 sekúnd odovzdal žltý dres znova do rúk Chrisa Frooma (:sky:). Trojnásobný víťaz Tour tak dokonale odvrátil špekulácie o svojej forme po zlyhaní v Peyragudes. Taliansky majster sa v žltom drese ohrial iba dva dni. Už zajtra však môže byť všetko inak.

Slováci na Tour de France

Na tomto podniku už nefiguruje ani jeden Slovák. Petra Sagana (BOH) komisári diskvalifikovali v štvrtej etape za neprimeraný šprint, keď sa vďaka tomu ocitlo na zemi niekoľko jazdcov. Odvolania nezabrali a tak sme prišli o veľkú hviezdu tohtoročnej Tour. Jeho brat Juraj Sagan (BOH) nesplnil limit v deviatej etape a tak sa s podnikom taktiež rozlúčil.

Dojazd

Výsledky 14. etapy:

1.Michael Matthews (Aus):sun:04:21:56
2.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
3.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd: 00:00:01
4.Philippe Gilbert (Bel):qst:
5.Jay McCarthy (Aus)BOH
6. Sonny Colbrelli (Tal):bmt:
7.Christopher Froome (GBr):sky:
8.Daniel Martin (Irl):qst:
9.Rigoberto Uran (Col):cdt:
10.Tiesj Benoot (Bel):lts: 00:00:05

Celkové poradie:

1.Christopher Froome (GBr):sky:59:52:09
2.Fabio Aru (Ita)AST00:00:18
3.Romain Bardet (Fra):alm:00:00:23
4.Rigoberto Uran (Col):cdt:00:00:29
5.Mikel Landa (Spa):sky:00:01:17
6.Daniel Martin (Irl):qst:00:01:26
7.Simon Yates (GBr):ors:00:02:02
8.Nairo Quintana (Col)MOV00:02:22
9.Louis Meintjes (RSA):uae:00:05:09
10.Alberto Contador (Spa):tfr:00:05:37

Bodovacia súťaž:

1.Marcel Kittel (Ger):qst:373 b
2.Michael Matthews (Aus):sun:274 b
3.André Greipel (Ger):lts:187 b

Súťaž o najlepšieho vrchára:

1.Warren Barguil (Fra):sun:94 b
2.Thomas de Gent (Bel):lts:36 b
3.Mikel Landa (Spa):sky:33 b

Súťaž mladíkov:

1.Simon Yates (Gbr):ors:59:54:11
2.Louis Meintjes (RSA):uae:00:03:07
3.Pierre Latour (Fra):alm:00:08:54

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár