Tour de France: Explózie na Tourmalete využil Pinot, famózny Alaphilippe navýšil na Thomasa

Thibatut Pinot

zdroj: twitter.com/BBCSport

Preteky Tour de France dnes pokračovali 14. etapou. Na programe bolo „iba“ 117,5 kilometrov, no na konci čakala legenda Col de Tourmalet. Toto monštrum má priemer 7,4 % a je dlhé neuveriteľných 19 kilometrov. Dnes začíname v meste Tarbes, potom bude prvý menší kategorizovaný kopec dňa. Po ňom to bude 20 km po rovine až na Col du Soulor, ktorý je v prvej kategórii a rozohreje nohy hlavným ašpirantom na etapový triumf. S dĺžkou 13 km a priemerným sklonom 7,1% s maximami okolo 9% ešte nepôjde o nič závažné. Hneď po zjazde bude nasledovať maratón na spomínanú legendu Tourmalet. Do dnešného úniku si znova naskočil Peter Sagan (BOH). Doplnilo ho ďalších 16 jazdcov ako napríklad Vincenzo Nibali (:bmt:), Ilnur Zakarin (:kat:), Tim Wellens (:lts:) či Carlos Verona (MOV).

Na prvom stúpaní si vyšliapol žralok z Messiny a zobral bod do vrchárskej súťaže. V pelotóne na čele pracoval tím FDJ, evidentne sa išlo na Thibauta Pinota (FDJ). Najlepšie postaveným mužo úniku bol Guillaume Martin z Wanty-Gobert, ktorý mal stratu 9 minút na lídra pretekov. Po 40 kilometroch pretekania mal únik náskok 3 minúty. Pri nájazde na Col du Soulor bol náskok tesne pod 3 minúty. Dnešnej etapy sa zúčastnil i čestný hosť – prezident Francúzska Emmanuel Macron.

Col du Soulor

Tempo pelotónu bolo pomerne vysoké a strata na čelo sa zmenšila na 2 minúty a 15 sekúnd. Z hlavného balíka si už vystúpili šprintéri Viviani (:dqt:), Kristoff (:uae:), Trentin (:mts:) či Richeze (:dqt:). Po FDJ sa do čela pelotónu dostal Movistar a tempo išlo znova hore. Začínalo sa pretekať o celkové poradie. V úniku sa tempo taktiež navýšilo a odskákal to Peter Sagan (BOH). Slovák sa ale držal medzi čelom a hlavnou skupinou a to mu dávalo šancu na body v súťaži šprintérov. Tempo Movistaru nezvádol prekvapivo Romain Bardet (:alm:) a súboj o prvú desiatku sa rozplynul už 4 kilometre pred dojazdom na Col de Soulor. Šialenú rýchlosť odskákal i Adam Yates (:mts:). Movistar dokonale rozcupoval celé skupinu favoritov. Medzičasom úniku nastúpil Nibali (:bmt:), udržal sa ho Wellens (:lts:) a Gesber s Arkéa-Samsic. Belgičan napokon prešprintoval Taliana a zobral maximum bodov do vrchárskej súťaže. V zjazde bol dostihnutý i náš reprezentant, no pred nim bolo iba niekoľko jazdcov, šanca na body stále existovala. Na rovinatejších miestach sa dotiahli do hlavného balíka odpadlíci, únik mal na čele stále minútu náskok. Sagan (BOH) napokon vzal 7 bodov a vylepšil náskok.

Col de Tourmalet

Pri nájazde na Col de Tourmalet bol únik minútu pred favoritmi a do srdca Pyrenejí vstupoval ako prvý. Posledný jazdec z únik bol pohltený 10 kilometrov pred cieľom a šou o celkové poradie mohla začať. Movistar bol na stále početný, to isté Ineos a FDJ. Horšie na tom bola Astana, Deceuninck Quick-Step, Dimension Data či Bora. Zle to vyzeralo s Danom Martinom (:uae:), ktorý mal problémy už na začiatku stúpania. O niekoľko kilometrov sa s ambíciami na Tour mohol rozlúčiť aj Adam Yates (:mts:). O čosi neskôr prekvapujúco nestíhal Nairo Quintana (MOV). Celý tím na neho pracoval, no Kolumbíjčan dnes nemal nohy. Ineos okamžite vycítil šancu a začal šľapať na čele. V tento moment vyštartoval Waren Barguil z Arkéa-Samsic.

Tempo bolo dosť svižné, z hlavnej skupiny vedenej Davidom Gauduom (FDJ) vypadol aj Alejandro Valverde (MOV). Francúzska stajňa diktovala preteky od značky 8 km do konca, stálo to aj Barguila, ktorý bol pohltený. Neskutočná práca mladého Francúza odpárala aj Enrica Masa (:qst:) a Richieho Porta (:tfr:).

4 km pred vrcholom za to zobrala stajňa Jumbo-Visma, ktorá s Laurensom De Plusom (:tjb:) a Georgom Bennettom (:tjb:) prikúrila už tak malej skupine. Nestíhal už ani Jakob Fuglsang (AST), ktorý sa prepadol v predposlednom kilometri, spoločne aj s Rigobertom Uránom (:efd:). Tesne pred vysilením Bennetta prekvapivo začal strácať aj obhajca titulu Geraint Thomas (:ins:). Jeho kolega Egan Bernal (:ins:) nereagoval a tím mu zjavne odporučil, aby išiel sám na seba. Na špici elitnej grupy sa otočil aj výborne jazdiaci Emanuel Buchmann (BOH).

Hlavnú skupinu tak po týchto selekciách tvorili v poslednom kilometri len Steven Kruijswijk (:tjb:), Thibaut Pinot (FDJ), Egan Bernal (:ins:ň, Mikel Landa (MOV) a fenomenálny Julian Alaphilippe (:qst:) v žltom drese. 500 metrov pred cieľom už na nič nečakal ďalší Francúz na špici, Pinot a sebavedomo zaútočil.

Thibaut Pinot tak po vynikajúcej práci tímu zvíťazil v prvej vážnej horskej etape, druhý došiel Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý ešte navýšil náskok na čele aj vďaka bonusovým sekundám. Tretie miesto s rovnakou stratou šiestich sekúnd zaznamenal Steven Kruijswijk (:tjb:). Kompletné zloženie najlepšej skupiny nezaostalo o viac ako osem sekúnd. Polminúta na víťaza chýbala Uránovi, až za ním s mankom šiestich sekúnd finišoval Thomas.

zdroj: twitter.com/BBCSport

Celkové poradie

Julian Alaphilippe úchvatným spôsobom odolával vo výške 2215 m. n. m. mnohým zvýšením tempa, na ktoré nestačil dokonca ani líder jeho tímu na celkové poradie Mas. Na druhého Thomasa má náskok dvoch minút a dvoch sekúnd. Tretí je Kruijswijk, ktorý stráca o 12 sekúnd viac. Smerom hore sa dnes posúvali Fuglsang i Valverde, ktorí dokázali limitovať straty. O šesť priečok sa posnul Mas, ktorý prišiel o biely dres v prospech štvrtého Bernala. Víťaz etapy Pinot je na šiestej priečke.

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Najviac však dnes postrácali Martin, A. Yates Quintana.

Posledný kilometer:

Profil:

zdroj: letour.fr

Výsledky 14. etapy: 

1.Thibaut Pinot (Fra)FDJ3:10:20
2.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:06
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:08
5.Egan Bernal (Col):ins:
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:00:14
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:30
8.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:36
9.Warren Barguil (Fra)Arkéa-Samsic0:00:38
10.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:53

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:56:11:29
2.Geraint Thomas (GBr):ins:0:02:02
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:02:14
4.Egan Bernal (Col):ins:0:03:00
5.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:03:12
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:04:24
8.Jakob Fuglsang (Den)AST0:05:22
9.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:05:27
10.Enric Mas (Spa):qst:0:05:38

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH284
2.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:191
3.Elia Viviani (Ita):dqt:184

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:64
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ42
3.Thomas De Gendt (Bel):lts:37

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:56:14:29
2.Enric Mas (Spa):dqt:0:02:38
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:08:00

Zdroj: letour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár