Na Tour de France už nebudú hostesky na pódiách

Tour de France 2020

Tour de France nebude používať hostesky na predávanie cien víťazovi etapy a držiteľom špeciálnych dresov. Za týmto účelom sa na ceremónii objaví jedna žena a jeden muž v spoločnosti ostatných hostí. Pôjde napríklad o zástupcov sponzorov alebo hostiteľských miest.

„Boli sme zvyknutí na dve hostesky na pódiách. Odteraz sa budú mať veci inak, bude tam ‚élu’ [zástupca miestnej samosprávy] a jeden zástupca od sponzora dresu a pomocníci – jedna žena a jeden muž. Stane sa to tak prvýkrát,“ povedal riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme. Citoval ho portál Cyclingnews.

Tour de France hostesky, ktoré bozkávali jazdcov, odovzdávali ceny alebo zapínali špeciálne dresy, používalo na pódiových ceremóniách niekoľko desaťročí. V roku 2019 sa na petíciu za ich zrušenie podpísalo viac ako 38-tisíc ľudí. Dôvodom bolo, že ženy nie sú „objekty alebo odmena“. Ich úloha sa považovala za sexistickú a zastaralú.

Podobe, v roku 2018 sa v najprestížnejšej disciplíne motoršportu, Formula 1, rozhodlo, že súčasťou štartovej ceremónie nebudú ženy držiace štartové číslo jazdca, tzv. „grid girls“.

„Áno, je to novinka, ale to sme už robili na niektorých našich pretekoch, napríklad na Liège-Bastogne-Liège to je už viac ako 20 rokov,“ pokračoval Prudhomme, ktorý je členom spoločnosti ASO, ktorá okrem Tour organizuje viaceré slávne preteky vo Francúzsku a Belgicku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár