Tour de France: Óda na cyklistiku v réžii Sunwebu

zdroj: facebook.com/letourdefrance

Preteky Tour de France majú za sebou 16. etapu. Úvodné kilometre sa vpredu spustila naháňačka za účasťou v úniku dňa. Hlad po pretekaní bol po dni voľna citeľný. Väčšina tímov sa snažila vyslať pred balík aspoň jedného zástupcu a na prvý pohľad sa mohlo zdať, že opäť uvidíme odísť početnú skupinu. Nikto však nikomu nič nedaroval. Asi 20-členná skupina so Sylvainom Chavanelom z Direct Energie, Jonathanom Castroviejom (MOV), Gregom Bolem (:bmt:), Janom Bakelantsom (:alm:), či Stefanom Küngom (:bmc:) sa tímom s lídrami na celkové poradie nepáčila, a tak sa z tvorby úniku stal zdĺhavý proces. Na prvom stúpaní dňa na Côte de Boussoulet sa vyformovala pätica Thomas de Gendt (:lts:), Sylvain Chavanel z Direct Energie, Daryl Impey (:ors:), Thomas Degand z Wanty – Groupe Gobert a Nicolas Edet z Cofidisu. Sunweb chcel ešte dostať dopredu Michaela Matthewsa (:sun:), ale nakoniec zvíťazila myšlienka ťahať balík a držať si únik nakrátko. O poriadnu tortúru sa postaral silný bočný vietor, ktorý rozdelil pelotón. V problémoch sa ocitol Nacer Bouhanni z Cofidisu a najmä Marcel Kittel (:qst:) s Georgeom Bennettom (:lot:). Matthewsova armáda v čierno-bielych dresoch zlikvidovala únik v priebehu zopár kilometrov a aj posledný vzdorujúci Chavanel pochopil, že touto cestou to nepôjde. Sunweb z tempa nepovolil a Kittelova skupina začala naberať serióznu stratu. Dvojminútové manko narastalo, nemecký suverén na dnes rezignoval a bitka o zelený dres nabrala nový rozmer. Bennettove trápenie vyústilo až k nasadnutiu do tímového auta, čím sa jeho púť na 104. ročníku Tour skončila. Pohotovosť v Cofidise slávila úspech, keď Bouhanniho partia dokázala dotiahnuť svojho lídra späť do hlavnej skupiny ešte pred šprintérskou prémiou. Tá sa stala podľa očakávaní korisťou Michaela Matthewsa, ktorému bez snahy sekundoval na zadnom kolese André Greipel (:lts:) a Sonny Colbrelli (:bmt:). Energia sa šetrila na záver. O nervozitu a selekciu v posledných kilometroch sa postaral bočný vietor. Terezíny opäť rozdelili hlavnú skupinu a jazda na vetre dnes prekvapivo vôbec nesadla jazdcom Quick-Stepu. Po Kittelovi si užil svoje aj Daniel Martin (:qst:) a stratil cenný čas v celkovom poradí. Na dlhý šprint si trúfol Greg Van Avermaet (:bmc:), ktorého nasledovali John Degenkolb (:sun:), Edvald Boasson Hagen (:ddd:) a Michael Matthews. Najväčšiu rýchlosť nabral na páske Austrálčan Matthews a po etape číslo 14 ovládol aj finiš v Romas-sur-Isère. Do top 10 sa vrátil Nairo Quintana (MOV), naopak vypadol Alberto Contador (:tfr:).

Psychologická vojna o zelený dres

V tíme Sunweb mohla počas voľného dňa panovať dobrá nálada. S dvomi víťaznými etapami a bodkovaným dresom sa však nemecký tím nehodlal uspokojiť. Od začiatku dnešnej etapy bola cítiť ich motivácia zmazať 79-bodový náskok Marcela Kittela v bodovacej súťaži. Na bočnom vetre vypojili držiteľa zeleného dresu z hry o dnešnú etapu a cenných 50 bodov. Plný 20-bodový zisk si na prémii profesorsky ustrážili a skvelou pozičnou jazdou pripravili ideálnu pozíciu pre svojho lídra v samotnom závere. Michael Matthews vyťažil z vysokej školy cyklistiky Sunwebu maximum a Kittelova komfortná pozícia je po dnešku minulosťou.

Slováci na Tour de France

Na tomto podniku už nefiguruje ani jeden Slovák. Petra Sagana (BOH) komisári diskvalifikovali v štvrtej etape za neprimeraný šprint, keď sa vďaka tomu ocitlo na zemi niekoľko jazdcov. Odvolania nezabrali a tak sme prišli o veľkú hviezdu tohtoročnej Tour. Jeho brat Juraj Sagan (BOH) nesplnil limit v deviatej etape a tak sa s podnikom taktiež rozlúčil.

Dojazd

Výsledky 16. etapy:

1.Micheal Matthews (Aus):sun:03:38:15
2.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:
3.John Degenkolb (Ger):tfr:
4.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
5.Christophe Laporte (Fra)Cofidis
6.Jens Keukeleire (Bel):ors:
7.Tony Gallopin (Fra):lts:
8.Tiesj Benoot (Bel):lts:
9.Maciej Bodnar (Pol)BOH
10.Romain Hardy (Fra)Fortuneo

Celkové poradie:

1.Christopher Froome (GBr):sky:68:18:36
2.Fabio Aru (Ita)AST00:00:18
3.Romain Bardet (Fra):alm:00:00:23
4.Rigoberto Uran (Col):cdt:00:00:29
5.Mikel Landa (Spa):sky:00:01:17
6.Simon Yates (GBr):ors:00:02:02
7.Daniel Martin (Irl):qst:00:02:03
8.Louis Meintjes (RSA):uae:00:06:00
9.Damiano Caruso (Ita):bmc:00:06:05
10.Nairo Quintana (Col)MOV00:06:16

Bodovacia súťaž:

1.Marcel Kittel (Ger):qst:373 b
2.Michael Matthews (Aus):sun:344 b
3.André Greipel (Ger):lts:204 b

Súťaž o najlepšieho vrchára:

1.Warren Barguil (Fra):sun:117 b
2.Primož Roglič (Slo):lot:38 b
3.Thomas de Gent (Bel):sky:38 b

Súťaž mladíkov:

1.Simon Yates (Gbr):ors:68:20:38
2.Louis Meintjes (RSA):uae:00:03:58
3.Pierre Latour (Fra):lts:00:12:30

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár