Tour de France: Žltý muž ukázal slabiny, no udržal dres. Simon Yates druhýkrát víťazne

zdroj: twitter.com/LeTour

Preteky Tour de France dnes pokračovali 15. etapou. Čakala nás rozlúčka s Pyrenejami a organizátori pripravili 185 kilometrov s troma stúpaniami prvej kategórie. Najvyšší bod etapy bol vo výške iba 1 517 m. n. m. No oproti predošlému dňu sa nastúpa viac ako 4 700 výškových metrov, oproti 3 500 v etape číslo 14. Ak sa niekto necítil včera dobre, dnes si to v posledných 80 km bude musieť vytrpieť. Začiatok bol v meste Limoux a záverom bude stúpanie na Prat d’Albis. Tento kopec ponúkne krásnu pôdu pre epické finále poslednej etapy v Pyrenejách. Má dĺžku 10,3 km s priemerným sklonom 7,5%.

Od začiatku sa dnes nastupovalo a pretekalo, no dlho sa nevedel vyformovať únik. Jeden taký sa konečne podaril 40 kilometrov po štarte. V skupine boli veľmi silní jazdci, väčšina z nich včera pohorela. V úniku boli jazdci ako Dan Martin (:uae:), Simon Yates (:mts:), Nairo Quintana (MOV), Vincenzo Nibali (:bmt:), Ilnur Zakarin (:kat:) či Romain Bardet (:alm:). Na šprintérskej prémii dnes bral maximum bodov Michael Matthews (:sun:), no na Sagana (BOH) strácal približne 100 bodov. Tourminátor sa dnes do čelnej skupiny nedostal, no náskok mal stále luxusný. V tento moment mal únik 2 minúty a 30 sekúnd na hlavný balík. Tam bol na čele Deceuninck Quick-Step a hájil žltý dres.

Pri nájazde na prvú „jedničku“ dňa bol náskok o minútu vyšší. Veľkú ranu dostal tím vedúceho muža. Hlavný pomocník vedúceho muža Enric Mas (:dqt:) odpadol z tempa hlavného balíka. Na čele pretekov zase nestíhal Nairo Quintana (MOV), iba potvrdzoval, že nemá formu. Dan Martin (:uae:) napodobňoval Kolumbíjčana a s Írom to tiež nevyzeralo dobre. Po tuhom boji sa však obaja dotiahli do vedúcej skupiny. Pelotón v túto chvíľu strácal cez 5 minút. Na vrchole Col de Monséguir bol ako prvý Romain Bardet (:alm:) a pripísal 10 bodov do vrchárskej súťaže.

Pri nájazde na Port de Lers bola skupina stále 5 minút pred hlavným poľom. 5 kilometrov pred vrchlom nastúpil Simon Geschke (:ccc:) a vytvoril si drobný náskok. Za nim sa to začalo trhať, no Nemec stále pokračoval a mal k dispozícii 40 sekúnd. V skupine favoritov skúsili štastie Landa (MOV) a Fuglsang (AST). Dvojica odskočila, za nimi odpadla hneď trojica jazdcov z tímu Ineos a to bol veľký problém pre Thomasa (:ins:) a Bernala (:ins:). Movistar to mal zase rozohraté veľmi dobre. Landa (MOV) sa zbavil Dána, no za nimi šlapal parádne tím Jumbo-Visma a nenechával mu veľa metrov k dispozícii. Vďaka akcii v hlavnom balíku sa náskok úniku zmenšil pod tri minúty. Na vrchole bol ako prvý Simon Geschke (:ccc:), tesne za ním došiel Simon Yates (:mts:). Medzičasom na Landu (MOV) počkal Soler (MOV) a dvojica upaľovala smer vrchol. Na skupinu favoritov mali 30 sekúnd. Neskôr ich doplnil i Amador (MOV) a s Movistarom to dnes vyzeralo veľmi dobre.

Trojica v zjazde nazbierala dalšiu polminútu na hlavnú skupinu. Pred nimi bolo čelo o 2 minúty ďalej. Pri nájazde na Prat d´Albis bola stále na čele dvojica Geschke (:ccc:) – Yates (:mts:). Za nimi o minútu skupina okolo Bardeta (:alm:), Quintanu (MOV) a Kreuzigera (:ddd:), o ďalšiu minútu bola trojica Movistaru. Landa (MOV) doplnil skupinu pred ním. Chvíľu si oddýchol a zase začal tlačiť. Na čele razantne nastúpil Yates (:mts:) a vydal sa za víťazstvom. Brit mal na silného Španiela 90 sekúnd. V skupine favoritov sa stále perfektne držal Julian Alaphilippe (:dqt:) a vyzeralo to, že i dnešok prežije v žltom.

Záver

6 kilometrov pred cieľom mal Landa (MOV) stratu už len minútu a išiel famózne. Z hlavného balíka nastúpil Pinot (FDJ), jeho kolesa sa udržali Alaphilippe (:dqt:), Buchmann (BOH) a Bernal (:ins:). Tempu nestíhal Thomas (:ins:) a vyzeralo to na zmenu strategie Ineosu. Vedúci muž v žltom po stovkách kilometrov konečne povolil a pomaly odpadával. Francúza dostihla Thomasova (:ins:) skupina. Pinot (FDJ) však išiel fantasticky a svojimi nástupmi zlomil všetkých v skupine a pokračoval sám. Francúz dostihol Landu (MOV) a do cieľa chýbali 3 kilometre. Na čele si po prvenstvo šiel relatívne v kľude Simon Yates (:mts:). Kilometer pred cieľom sa začal lámať žltý muž, no stále bojoval ako sme u neho zvyknutí. Brit napokon zvládol dnešok takticky na výbornu a zaslúžene berie druhé víťastvo na tohtoročnej Tour.

Celkové poradie

Dnes si prvýkrát na dno siahol vedúci muž, no dokázal uhájiť maillot jaune. Výrazne si polepšil Landa (MOV) a Pinot (FDJ). Obaja nahnali dôležité sekundy. Dobre sa držali i Egan Bernal (:ins:) a Emanuel Buchmann (BOH). Nemec sa nenápadne driape do prvej trojky.

Profil:

zdroj: letour.fr

Výsledky 15. etapy: 

1.Simon Yates (GBr):mts:4:47:04
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:33
3.Mikel Landa (Spa)MOV
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:51
5.Egan Bernal (Col):ins:
6.Lennard Kamna (Est):sun:0:01:03
7.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:22
8.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:
9.Alejandro Valverde (Spa)MOV
10.Richie Porte (Aus):tfr:0:01:30

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:61:00:22
2.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:35
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:47
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:01:50
5.Egan Bernal (Col):ins:0:02:02
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:02:14
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:54
8.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:05:00
9.Jakob Fuglsang (Den)AST0:05:27
10.Rigoberto Uran (Col):efd:0:05:33

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH284
2.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:191
3.Michael Matthews (Aus):sun:187

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:64
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ50
3.Thomas De Gendt (Bel):lts:37

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:56:14:29
2.Enric Mas (Spa):dqt:0:02:38
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:08:00

Zdroj: letour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár