Tour de la Provence 2022 Preview: ostávame na juhu Francúzska

Tour de la Provence 2022

zdroj: ©Quick-Step Alpha Vinyl - ©Wout Beel - Photo credit: ©Wout Beel

Už tento štvrtok, 10. februára, začnú ďalšie francúzske etapové preteky v okolí miest Avignon a Nimes, ktoré každoročne lákajú tie najväčšie hviezdy cyklistického pelotónu. Štvoretapové preteky Tour de la Provence 2022 prevezmú pretekársku štafetu od minulotýždňového podujatia Étoile de Besseges na juhu Francúzska.

História – preteky Tour de la Provence

Tour de la Provence sú organizované redakciou časopisu La Provence. Prvý ročník sa konal v roku 2016, a teda ide o takpovediac nové preteky. Za ich vznikom stojí najmä snaha spojiť dva menšie cyklistické podujatia (Tour de Sud-Est a Tour du Vaucluse) do jedného väčšieho a najmä prestížnejšieho. Napokon za uplynulých šesť rokov si preteky idúce južne od Mont Ventoux vybudovali stabilné postavenie v súťažnom kalendári. Iba etapové preteky ako Critérium du Dauphiné, Paris – Nice a Tour de France sú na francúzskej pôde prestížnejšie.

Víťazi Tour de la Provence

Ako mnohé iné preteky aj Tour de la Provence je charakteristická skôr kopcovitým profilom trasy. Preto toto podujatie je vyhľadávané skôr vrchármi a jazdcami pre celkové umiestnenie ako klasikármi. O tom svedčí aj zoznam doterajších celkových víťazov:

  • 2021: SOSA Iván Ramiro
  • 2020: QUINTANA Nairo
  • 2019: IZAGIRRE Gorka
  • 2018: GENIEZ Alexandre
  • 2017: DENNIS Rohan
  • 2016: VOECKLER Thomas

Cyklistika: Tour de la Provence 2022 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • počet etáp: prológ + 3 etapy (1 rovinatá, 1 kopcovitá, 1 horská)
  • začiatok: 10. februára (štvrtok)
  • koniec: 13. februára: (nedeľa)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI ProSeries

 Tour de la Provence 2022 – trasa

mapa pretekov:

zdroj: tourdelaprovence.fr

Prológ

Tour de la Provence 1. etapa
zdroj: tourdelaprovence.fr

Preteky na juhu Francúzska začnú 7 kilometrov dlhým a úplne rovinatým prológom. Víťazom by sa mal stať ten najlepší časovkár v štartovacom poli. Kartami však môžu zamiešať výbušní komplexní špurtéri.

Najväčším favoritom však bude dvojnásobný majster sveta v časovke Filippo Ganna (:ins:).

7. etapa Tirreno - Adriatico 2021 poradie Filippo Ganna
Filippo Ganna. © LaPresse – Fabio Ferrari

1. etapa

Tour de la Provence 2022
zdroj: tourdelaprovence.fr

Prvá etapa bude patriť šprintérom. Po 152 kilometroch budeme očakávať hromadný šprint. Pre jazdcov na celkové poradie to bude klasická tranzitná etapa.

2. etapa

2. etapa Tour de la Provence 2022
zdroj: tourdelaprovence.com

Druhá etapa už bude kopcovitejšia. Cyklisti na 181 kilometroch zdolajú 3 klasifikované stúpania, no záver bude klasikársky. Do cieľa vedie mierne stúpanie. Favorizovaní by mali byť klasikári a výbušní špurtéri.

3. etapa

3. etapa Tour de la Provence 2022
zdroj: tourdelaprovence.com

To najťažšie príde až v samotnom závere pretekov Okolo Provensálska. Cyklisti sa budú musieť popasovať so stúpaním prvej kategórie, ktoré je navyše cieľové. Meria 13,4 kilometra a priemerný sklon je 6,5%. Niektoré pasáže však dosahujú sklon aj viac ako 10%. Na druhej strane je toto stúpanie dosť pravidelné, a teda ide o typ hákového stúpania, na ktorom by nemalo dochádzať tvorbe veľkých náskokov. rozhodne však definitívne prehovorí do finálnej podoby celkovej klasifikácie.

zdroj tourdelaprovence.fr

Tour de La Provence – favoriti

Jazdci na celkové poradie/vrchári

Z jazdcov na celkové poradie na juh Francúzska zavíta úradujúci olympijský šampión Richard Carapaz (:ins:), ktorý nedávno nepríjemne spadol na Étoile de Besseges. Vážne zranenia však neutrpel. Jeho účasť v nadchádzajúci pretekoch potvrdil aj tím.

K Ekvádorčanovi sa pripojí aj jeho tímový kolega Ethan Hayter, ktorý môže prekvapiť v časovke. Ďalším navrátilcom na cesty je Nairo Quintana (Arkea – Samsic), ktorý hľadá svoju zašlú slávu. Tieto preteky však vyhral pred dvoma rokmi, nedávno však prekonal Covid-19. Za Francúzsko bude bojovať Pierre Latour (TotalEnergies). Prvé preteky v drese FDJ absolvuje hviezda poslednej Vuelty Michael Storer (FDJ).

Pozor však na Ivana Ramira Sosu (MOV), ktorý tieto preteky dokázal minulý rok vyhrať. Uvidíme, čo tento mladý Kolumbijčan dokáže po prestupe z INEOS-u. Takto minulý rok jazdil na stúpaní Mont Ventoux:

Klasikári

Z klasikárov bude veľkým lákadlom Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý minulý rok tvrdo bojoval v celkovej klasifikácii práve na týchto pretekoch. John Degenkolb (DSM) a Philippe Gilbert (:lts:) budú zas najskúsenejšími klasikármi v poli.

Julian Alaphilippe 2. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Julian Alaphilippe. © Deceuninck – Quick-Step – ©Billy Ceusters

„Je to prvýkrát za tri roky, čo sa preteky začínajú časovkou a malo by to byť niečo pre Kaspera, Ilana a možno Juliana. Majú tam šancu na pekný výsledok. Ďalšie dve etapy by mali byť pre šprintérov, ale vietor v regióne by mohol hrať dôležitú úlohu, takže uvidíme, ako to tam dopadne. Posledný deň je najťažší a tam sa rozhodne o celkovej klasifikácii. Bude dobré vidieť, kde sú naši jazdci v tomto bode sezóny,“ vysvetlil športový riaditeľ Quick-Step Alpha Vinyl Geert Van Bondt.

Šprintéri

Elia Viviani (:ins:) bol na nedávnych pretekoch Okolo Valencie niekoľkokrát v top 3. Dokáže Talian v menšej konkurencii zvíťaziť prvýkrát po návrate do Ineosu? Konkurovať by mu mali Bryan Coquard (COF), Andrea Vendrame (ACT), Pierre Barbier (B&B Hotels) alebo jeho brat Rudy Barbier (:isn:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár