Nórske dvojičky ovládli 6. etapu Tour de l’Avenir 2021

Andreas Halland Johannessen 6. etapa Tour de l'Avenir 2021

zdroj: twitter.com/tourdelavenir

6. etapa pretekov Tour de l’Avenir 2021 bola kopcovitá. Vyhral Anders Halland Johannessen z Nórska, vo výbušnom finále mu pomohol  jeho brat Tobias Halland. Sám skončil druhý.

Slovenská reprezentácia vrchárov v zostave nemá. Všetci štyria členovia tímu si vystúpili z tempa na predposlednom stúpaní.

Po viacerých útokoch do cieľa mierila približne 30-členná skupina. V závere sa snažil zaútočiť aj priebežný líder pretekov Mick van Dijke z Holandska. Skončil síce štvrtý, ale udržal si žltý dres.

Na krátkom kopci bol rýchlejší Anders Halland Johannessen, ktorý predbehol svojho brata. Druhý Tobias Halland Johannessen je však väčším favoritom na celkové poradie a ukázal formu. Všetci ostatní favoriti, ako Filippo Zana, Gijs Leemreize alebo Carlos Rodriguez finišovali v hlavnom pelotóne. Do konca ostávajú tri etapy, všetky sa končia na vrchole ťažkých stúpaní.

21-roční bratia budú v ďalšom roku pretekať za Pro tím UNO-X. Obaja sú vrchári, aj keď Tobias mal v doterajšom priebehu lepšie výsledky (druhé miesto na Giro d’Italia U23, dve etapy na českej Sazka Tour). Dnešný víťaz Anders bol zas v top 10 na Okolo Turecka, na Giro d’Italia U23 bral druhé miesto v jednej z etáp.

6. etapa Tour de l’Avenir 2021 – profil:

6. etapa Tour de l'Avenir 2021 profil
zdroj: la-flamme-rouge.eu

V siedmom pretekárskom dni sa prešlo 111 kilometrov. Etapa bola skrátená, mal sa prejsť ešte jeden okruh. Nakoniec sa však rozhodlo na stúpaní Cote de la Combe  du Lac (14,5 km – 5%), následnom zjazde a krátkom kopčeku do cieľa. Preteky sa až do konca v nedeľu udržia vo francúzskych horách, dnes bola na rade Jura.

V úniku Vinokurovov syn

Zo začiatku sa nastupovalo vo veľkom, ale prvé pokusy sa pred pelotónom neudržali. Až Nicolas Vinokurov (Kazachstan) – syn manažéra Astana Team AlexandraFélix Stehli (Švajčiarsko), Carsin Miles (Kanada), Mattéeo Vercher (Auvergne-Rhône-Alpes) a Antoine Raugel (Hauts-de-France / Grand-Est) si vytvorili rozdiel.

Po 50 km etapy mali náskok 4 minút, pelotón viedli tímy Dánska a Holandsko, ktoré malo žltý dres v podobe Micka van Dijkeho. Pridal sa aj nórsky výber.

Slováci odpadli na kopci

35 km pred cieľom sa začalo stúpať na najväčší kopec dňa. Vtedy zo skupiny odpadávali mnohí jazdci, medzi nimi boli aj Slováci Adam Foltán Matúš Štoček. Nesôr Lukáš Kubiš. O pár kilometrov aj Filip Lohinský.

Na čele zaútočil Vinokurov, ale nasledovali ho Miles a Raugel. Trio malo v posledných 20 km náskok jednú minútu. Hlavná skupina bola tvorená už len 40 jazdcami.

Nové útoky, únik pohltený

Veľké tempo začalo udávať favorizované Španielsko, útok vyskúšal Carlos Rodriguez. Hlavná skupina však ostala kompaktná, väčšinou viedlo Dánsko. Ďalší útok vyskúšal Nemec Georg Steinhauser, ale bol nasledovaný inými.

Pod vrcholom Cote de la Combe  du Lac sa vytvorila elitná skupina, ktorá dostihla trojicu z úniku dňa. Na chvíľu sa vytvorila skupina: Marco Frigo (Taliansko), Jacob Hindsgaul Madsen (Dánsko), Gijs Leemreize (Holandsko), Georg Steinhauser (Nemecko). Pohltili únik dňa. Aj táto skupina však dlho neprežila.

Na klesaní bol pelotón natiahnutý, ale žiadne úniky neuspeli. Vpredu bolo 30 ľudí. Nakoniec sa etapa rozuzlila akýmsi špurtom až na pásku, aj keď posledný kilometer bol do kopca.

6. etapa Tour de l’Avenir 2021 – výsledky:

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár