Rodriguez bol najlepší, ale Johannessen vyhral Tour de l’Avenir 2021

Carlos Rodriguez

zdroj: twitter.com/RFECiclismo

Posledná, 9. etapa Tour de l’Avenir 2021 priniesla veľkú drámu. Španiel Carlos Rodriguez si dlhým útokom prišiel po etapový triumf a priebežne vedúci Tobias Halland Johannessen sa veľmi trápil. Nakoniec však Nór udržal celkový triumf na najprestížnejších mládežníckych pretekoch iba o sedem sekúnd.

Carlos Rodriguez zaútočil tesne pod vrcholom najvyššieho alpského priesmyku Col de l’Iseran vyše 70 kilometrov pred cieľom kráľovskeho dňa „malej Tour de France“. V cieli mal náskok 2:10 min na Tobiasa Hallanda Johannessena, ktorý skončil v etape štvrtý.

Nór bol v cieli absolútne vyčerpaný. Dlho sa nevedelo, v koho prospech budú hrať sekundy. Rodriguez dokonca vyzeral po etapovom víťazstve sklamaný. Obaja protagonisti dňa išli v etape úplne nadoraz.

Druhé miesto v etape získal Nemec Georg Steinhauser a tretie Talian Filippo Zana. V cieli nabrali stratu 1:52.

Tobias Halland Johannessen
Tobias Halland Johannessen. zdroj: twitter.com/UnoXteam

Tobias Halland Johannessen po etape:

„Bolo veľmi dôležité, že môj brat [Anders Johannessen] mi trochu pomohol na poslednom stúpaní. Bez neho by som to nevyhral,“ hovoril v cieli Tobias Halland Johannessen. „Ešte nikdy som nebol takto vyčerpaný. Som neskutočne šťastný, že v posledných kilometroch som to ešte zachránil. Carlos Rodriguez bol veľmi silný, dnes som si musel ísť iba svoje tempo.“

Celkové poradie zobral Tobias Johannessen, ktorý vyhral na pretekoch dve etapy a v kopcoch sa javil ako absolútne najlepší. Španiel Rodriguez berie celkové druhé miesto, tretie Filippo Zana s mankom 2:05 min.

Carlos Rodriguez je jazdcom INEOS Grenadiers a vo veku 20 rokov je jedným z najväčších talentov budúcnosti pre Grand Tours. Do skupiny veľkej budúcnosti sa pridal vlani ešte neznámy Tobias Halland Johannessen. 21-ročný Nór bude jazdiť aj ďalší rok v prokontinentálnej zostave Uno-X.

Preteky v posledných rokoch vyhrali víťazi Tour de France Egan Bernal a Tadej Pogačar, ale aj silné mená ako Miguel Ángel López, David Gaudu, či Tobias Foss. Aj po poslednej etape je jasné, že prví dvaja muži by mali o pár rokov urobiť podobné veľké divadlo aj v profesionálnej mužšskej cyklistike.

Avenir poznačený pádmi

Zelený dres získal Holanďan Marijn van den Berg, ktorý vyhral dve šprintérske etapy. Vrchársky dres patrí Rodriguezovi, ktorý má aj biely dres pre najlepšieho jazdca pod 20 rokov. Najlepším tímom je nórska reprezentácia.

Slováci do Francúzska neposlali vrchárov. Najlepším výsledkom pri premiére našej reprezentácie na Tour de l’Avenir je kvalitné piate miesto Lukáša Kubiša v piatej etape. Slováci na pretekoch bojovali s pádmi deň predtým. Jeden dokonca vyradil aj najväčšieho favorita pretekov Španíela Juana Aysua, či víťaza prológu a prvej etapy Søren Wærenskjold z Nórska.

9. etapa Tour de l’Avenir 2021 – profil:

9. etapa Tour de l'Avenir 2021
©Tour de l’Avenir

Kráľovská etapa. Poriadne dlhá, 152 km a 4200 výškových metrov v srdci francúzskych Álp – doline Isére. Začalo sa so sústavou stúpaní zakončených Col de la Madeleine, po ktorom sa išlo Col de l’Iseran. S výškou 2770 metrov nad morom ide o najvyššie položený priesmyk s priechodnou cestou v celých Alpách. Samotné stúpanie je klasifikované s dĺžkou 12,8 km a 7,3%. Po dlhom zjazde sa preteky ukončia na Col du Petit Saint-Bernard (23, km – 5%). Brutálna etapa.

Ako dnes prebehla 9. etapa Tour de l’Avenir 2021?

Veľký únik, ale bez šance na Iserane

Pekné a teplé počasie privítalo jazdcov v poslednej etape „malej Tour de France“ do 23 rokov. Na prvých kilometroch sa vytvoril veľký únik, najväčšie mená v ňom boli Talian Baroncini a ôsmy muž celkového poradia pred etapou Joris Delbove z regionálneho výberu Bourgogne-Franche Comte.

Preteky v prvých 50 km opustil Slovák Adam Foltán. Odstúpil aj šiesty muž v GC Thomas Gloag (Veľká Británia), ktorý v predošlej etape nepríjemne spadol.

V úvodných kilometroch Col de l’Iseran mal únik trojminútový náskok. Najdlhšie z úniku odolávali Gianmarco Garofoli (Taliansko), Igor Arrieta (Španielsko) a Ben Healy (Írsko).

Tobias Halland Johannessen v problémoch

To už však bola hlavná skupina za nimi poriadne zriedená, boli v nej už len najväčší favoriti a najlepší vrchári. K odpadávaniu jazdcov z kolies elity dochádzalo v podstate počas celej etapy. Postupne stiahli únik dňa.

Vpredu boli: žltý dres Tobias Halland Johannessen (Nórsko), Anders Halland Johannessen (Nórsko), Filippo Zana (Taliansko), Carlos Rodriguez (Španielsko), Gijs Leemreize (Holandsko), Georg Steinhauser (Nemecko), Martin Messner (Rakúsko), Andres Camilo Ardila (Kolumbia), Hugo Toumire (Francúzsko) a Harold Martin Lopez (Ekvádor), dlho sa s nimi držal Igor Arietta (Španielsko) z úniku.

Carlos Rodriguez a epický únik

70 kilometrov pred cieľom spustil ofenzívu Rodriguez. Zrýchlil pred klesaním z Iseranu. Neuveriteľne, na zjazde si vytvoril náskok 1:40 na skupinu s bratmi Johannessenovcami. Pred etapou mal Španiel stratu 2:18 min na vedúceho Nóra a pomaly sa blížil k žltému dresu. Anders pomáhal bratovci Tobiasovi Johannessenovi a etapa sa zmenšila na epický súboj medzi Nórom a Rodriguezom.

Začiatok posledného stúpania pretekov Petit Saint-Bernard prešiel Rodriguez stále s náskokom 1:45. V stíhacej skupine bol už Tobias Johannessen bez tímového kolegu, boli s ním Toumrie, Leemreize, Steinhauser a Zana. Prirodzene, mu nepomáhali.

Náskok Španiela rástol a v posledných piatich kilometroch bol len pár sekúnd od virtuálneho žltého dresu.

Rodriguez vs Johannessen

Štyri kilometre sa Nemec Steinhauser rozhodol otočiť sa na čele. O kilometer zaútočil Zana s dobre vyzerajúcim Steinhauserom a došli do cieľa na druhom a treťom mieste. Trápiaci sa Johannessen nedokázal nasledovať útoky.

Rodriguez vyhral etapu, naplno išiel úplne až na pásku, ani sa nenamáhal v cieli oslavovať.

Johannessen v poslednom kilometri išiel cez všetkú bolesť, až si akýmsi šprintom až na pásku zachránil žltý dres.

9. etapa Tour de l’Avenir 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár