Tour du Var 2021 preview: Preplnený Ineos, Fuglsang a svet

Tour Du Var 2021

zdroj: twitter.com/CycleSportMag

Tour Du Var 2021 sú tretími malými francúzskymi pretekmi v roku, ale s nabitou štartovou listinou. Štartuje sa na juhovýchode v piatok 19. februára. Pripravená je trať plná kopcov a výziev, ktoré sa z kraja sezóny naozaj ťažko hľadajú.

Predošlí víťazi:

2020  Nairo Quintana
2019  Thibaut Pinot
2018  Jonathan Hivert

Preteky sa konajú v departmentoch Alpes-Maritimes a Var od roku 1969, kedy sa prvýkrát radovala legenda sedemdesiatych rokov Raymond Poulidor. Menoslov víťazov obsahuje postavy histórie ako Sean Kelly, Freddy Maertens, Laurent Jalabert. Zaradením na samý začiatok sezóny závod využívali hlavne miestne kontinentálne celky. Tento rok však prichádza najsilnejšia štartová zostava.

Preteky sú v kategórii 1 (najvyššia po World Tour a Pro). Celý názov pretekov je Tour des Alpes-Maritimes et du Var. Víťaz bojuje o žltý dres.

Trasa Tour Du Var 2021 (kategórie 2.1)

Tour Du Var 2021
zdroj: tour06-83.com

Vysielanie

  1. etapa (19. februára) Biot > Gourdon  – 188 km – kopcovitá (highlighty na Eurosport Player)
  2. etapa (20. februára) Fayence > Fayence – 177,4 km – zvlnená (naživo od 14:15 do 16:00 na Eurosport 2)
  3. etapa (21. februára) Blausasc > Blausasc – 134 km – horská  (naživo od 14:30 do 16:15 na Eurosport 2)

Všetky etapy a najdôležitejšie informácie zdokumentujeme aj na našom webe.

Etapy Tour Du Var 2021

1 etapa Tour Du Var 2021
1 etapa Tour Du Var 2021. zdroj: tour06-83.com

V prvej etape sa začína najprv na zvlnenom teréne, aby sa jazdci dostali na okruh zložený zo stúpania Col de Gourdon. To má 14 kilometrov o štyroch percentách. Viac nebezpečný ako tieto čísla však vyzerá fakt, že jazdci ho prekonajú trikrát. Nazbiera sa viac ako 3500 výškových metrov na 188-kilometrovej etape. Tá k tomu všetkému ponúka aj akčný finiš do tohto kopca a o horúce momenty hneď zo začiatku pretekov bude postarané.

2 etapa Tour Du Var 2021.
2 etapa Tour Du Var 2021. zdroj: tour06-83.com

2. etapa je o čosi konzervatívnejšia so zvlneným profilom. Končí sa na úzkom výbušnom kopci o dĺžke 1,2 km. Favoritov sa nájde veľmi veľa, medzi nimi budú vyslovení špecialisti Ciccone, Woods, Van Avermaet či Fuglsang. O tom viac v ďalšej sekcii.

3 etapa Tour Du Var 2021
3 etapa Tour Du Var 2021. zdroj: tour06-83.com

3. deň je koncový, krátky a v nedeľu. O oddych ale nepôjde, skôr o rozhodujúci kráľovský deň v predhorí Álp. Stúpaní bude až sedem na trase dlhej 131 km. Najdôležitejším z nich bude Col de le Madone de Gorbio, nemýľte si so slávnou menovkyňou pri Mont Ventoux. 11,2 km o 6,9% sú však bezpochyby slušné parametre. Vrchol sa nachádza 25 km pred cieľom, do ktorého príde ešte krátky kopček a zjazd. Spomínané miesta budú najnebezpečnejšie.

Top jazdci na Tour Du Var 2021

Na štart sa postaví 22 tímov po 7 jazdcov. Z nich bude 11 World tímov s 8 Pro celkami. Väčšina zostáv je vyslovene vrchársky ladená, veď čo iné im zostávalo. Práve ľahký jazdec s kopcovitým charakterom bude korunovaný víťazom. Mýliť sa nemôže ani v jednej etape.

Zo Slovákov neštartuje ani jeden borec. Česko bude mať zastúpenie v podobe Karla Vacka (:tqa:), Petra Vakoča a Lubomíra Petruša z Alpecin-Fenix.

Nabitý Ineos

Tao Geoghegan Hart vyhral 15. etapu Giro d'Italia 2020
Tao Geoghegan Hart. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

INEOS Grenadiers privádza až nezdravo nabitú zostavu na to, že ide o preteky z 1. divízie. Víťazi Grand Tours Geraint Thomas a Tao Geoghegan Hart, s nimi Pavel Sivakov (:ins:). Všetci si v kopcoch rozumejú. Ich formu nepoznáme, tak ťažko odhadovať lídra či víťaza. Geraint a Tao majú ciele hlboko v kalendári na Tour de France. Sivakov, naopak, je v inej vetve tímu, ktorá sa chystá na Giro d’Italia. Bude chcieť Rus ihneď zabudnúť na minulú sezónu, v ktorej ho zastavili pády?

Vo veku 21 rokov si prvýkrát oblečie dres britského tímu víťaz Baby Gira Tom Pidcock (:ins:), ktorý má za sebou celú cyklokrosovú sezónu. Rohan Dennis, Dylan Van Baarle a Jhonatan Narvaez prichádzajú ako podpora. Vyzerá to, že si pri tomto tíme musíme na takéto nominácie zvyknúť, hlavne ak počítame s tým, aké prestupy predviedli.

Fuglsang obľubuje podobné preteky

Jakob Fuglsang
Jakob Fuglsang. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Jakob Fuglsang (AST) sa nechal počuť, že sa zameria skôr na klasiky a etapové triumfy. Ciele Dána nie sú rozhodne malé a už teraz môže začať dláždiť cestu až k monumentom a olympijskému výslniu, ktoré plánuje. Gorka Izagirre (AST) či Harold Tejada (AST) ako kvalitná výpomoc pre jedného z najlepších jazdcov do kopcov z posledných dvoch rokov sú rozhodne vítaní.

Trek sa rozbieha

Giulio Ciccone (:tfr:) predviedol minulý týždeň výbornú formu po tom, čo si prešiel covidom. Vyšvihol sa aj na klasikárskom profile a sme zvedaví, čo tento útočiaci vrchár predvedie. S ním bude Bauke Mollema (:tfr:), ktorý dobrú kondíciu zjavne ešte len chytá. Niet sa kam ponáhľať.

Po zranení sa vracajú Pinot a Quintana

Thiabut Pinot (FDJ) ešte stále bojuje s problémami s chrbtom, tak hocijaká ukážka vysokej úrovne bude pozitívom. Nie príliš náročné preteky s explozívnymi možnosťami sedia mladšiemu Davidovi Gauduovi (FDJ).

Nairo Quintana
Nairo Quintana tu vlani našiel najlepšiu formu za posledné roky. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Podobne ako víťaz spred dvoch rokov, aj Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) bol zastavený zranením na Tour de France. Údajne to ešte nie je ideálne a rovnako sa od kolumbijského obhajcu titulu zatiaľ nič nečaká.

Israel, UAE a ďalší

Dan Martin (:isn:) a Michael Woods (:isn:) povedú izraelský tím. V druhej etape bude nebezpečný Greg Van Avermaet (:agc:) s Ruiom Costom (:uae:), ktorý má na začiatku roka zvyčajne dobrú fazónu. O čosi viac môžu z týchto tímov prehovoriť na dlhých stúpaniach Nans Peters (:agc:), Clément Champoussin (:agc:), David de la Cruz (:uae:) alebo mladá nádej Andrés Camillo Ardilla (:uae:). Vo výbornej forme bol na Mont Ventoux v sobotu Jesús Herrada (COF) – skončil piaty.

Dan Martin 3. etapa Vuelta a Espaňa 2020
Dan Martin, zdroj: twitter.com/bisikletta

Marco Brenner (DSM), najmladší jazdec World Tour pelotónu, si odbije premiéru medzi profesionálmi. S mladučkým Nemcom si môžete prečítať rozhovor v našom špeciálnom článku.

Simon Carr (:efd:) je ďalším potenciálnym pretekárom, ktorému sedí profil druhého dňa. Debut v tímoch zažijú Pierre Latour (Total Direct Energie) či Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár