Marco Brenner – Najmladší jazdec (rozhovor)

Magazín
Marco Brenner

zdroj: © Team DSM | Patrick Brunt

Marco Brenner má len 18 rokov, ale už podpísal kontrakt s profesionálnym tímom z divízie World Tour, kde súťažia len najlepší jazdci na svete. Nemec sa v Team DSM stal najmladším jazdcom v pelotóne. Cyklonews vám prináša slová a profil jedného z najväčších talentov ročníka 2002.

Marco Brenner sa do cyklistiky dostal už v mladom veku. Na pretekoch víťazil takmer okamžite. V roku 2019 vyhral juniorské nemecké šampionáty, Tour du Pays de Vaud, Oberösterreich Juniorenrundfahrt a získal mnoho etapových prvenstiev. Na jednom z najdôležitejším pretekov pre mladých, Giro della Lunigiana, získal v náročnej poslednej etape dominantné víťazstvo.

Strata majstrovstiev sveta

Rok 2020 zasiahol všetkých, aj cyklistický svet. Provizórne usporiadanie Majstrovstiev sveta sa udialo bez juniorských kategórií. Z veľkých podujatí pre juniorov sa usporiadali len európske šampionáty. V časovke na Eure mladého Nemca porazil Čech Mathias Vacek, iba o tri sekundy. Brenner pokračoval, na ceste bol štvrtý v hromadnom šprinte najlepšej skupiny. Vyhral Dán Kasper Andersen.

„Bolo to iba druhé miesto v časovke juniorov na Európe, potom štvrté miesto v cestných pretekoch,“ povedal Brenner pre Cyklonews. „S postupom sezóny sa mi výkonnosť zlepšovala, a blížila sa k úrovni sezóny 2019, možno bola aj lepšia. Vyhral som národné majstrovstvá s náskokom šiestich minút a posledné kolo národného pohára som vyhral štart-cieľ s náskokom piatich minút.“

Marco Brenner
© Team DSM | Vincent Riemersma

Na svetovom šampionáte, ktoré je pre každého mladíka najdôležitejším podujatím, sa plánovali veľké kopce. Trasa vo švajčiarskom Aigle a Martigny mala byť ideálnou pôdou pre Brennera, aby sa ukázal širokej cyklistickej verejnosti. Prešlo sa však na rovnako náročnú trať v Imole, ale bez mladíkov. Vylepšil by svoje pódiové umiestnenie z časovky rok predtým?

„Samozrejme, že som bol sklamaný, že zrušili majstrovstvá sveta. Vedel som, že by to bolo lepšie ako Euro. Dokonca som sa bol pozrieť na pôvodne plánovanú trať vo Švajčiarsku a prešiel som si ju. Myslím, že by mi veľmi sedela.“

Počas pandémie mal každý štát sveta inak nastavené pravidlá. Niekto nemohol ani vyjsť z domu, iní mohli trénovať aj vonku. To výrazne ovplyvnilo viacerých jazdcov, napríklad tých, čo žijú v Monaku. Prosperujúci cyklista žijúci v bavorskom Augsburgu ale nemal takýto problém.

„Mal som šťastie, že som mohol trénovať vonku. Ako juniori sme nevedeli, kedy presne sa vrátime do pretekov. Mal som veľa tréningov na vytrvalosť. To bude asi dôvod, prečo som hneď nebol na najvyššej úrovni po reštarte sezóny.“

Marco Brenner je vrchár, časovkár, čo ešte?

Doteraz sa Brenner ukazoval medzi rovesníkmi najmä v časovkách a vrchárskych pretekoch na celkové poradie. Aj keď po vstupe do profesionálov sa určité črty jazdcov zúžia, isté vlastnosti si Brenner určite prinesie do World Tour.

„Povedal by som, že som všestranný jazdec. Teraz to vyzerá tak, že som jazdec na celkové poradie s dobrými časovkárskymi vlastnosťami. Ale sedia mi aj krátke stúpania.“

Okrem cesty si Nemec privoňal aj k cyklokrosu. Na vlaňajších majstrovstvách sveta skončil v kategórii do 19 rokov na šiestom mieste.

Popísal veľké spektrum pretekov, kde by potenciálne mohol zažiariť. Vyhral dlhé vrchárske etapy na Lungiana v sólo štýle, v šprinte s ďalším veľkým rovesníkom Andreom Piccolom, ale aj v časovke. Spomína, že jeho obľúbené preteky sú Giro d’Italia, ale aj klasikársky ladené Strade Bianche, Liege – Bastogne – Liege a Valónsky šíp. Ak by sa naozaj dostal na požadovanú úroveň medzi najlepšími, má šancu sa stať typom jazdca, akým je napríklad Roglič – so skvelou časovkou, tempom na krátkych aj dlhých kopcoch a dobrou výbušnosťou.

Od toho je ale dlhá cesta.

Najlepší tím pre mladých

Bolo to v drese Auto Eder Bayern, juniorského tímu BORA – hansgrohe, kedy sa naplno ukázal svetu. Nemecký tím, ktorý si okrem Petra Sagana stavia dosť na lokálne známych jazdcoch, by bol tak prirodzenou možnosťou pre ďalší postup talentovaného rodáka z Berlína.

„Áno, viacero tímov sa o mňa zaujímalo, taktiež aj Bora.“

Vybral si však Team Sunweb, ktorý sa s novým sponzorom premenoval na Team DSM. S priemerným vekom 25 rokov ide o celok, ktorý sa najviac presadzuje s mladými jazdcami. O tom môžu rozprávať Marc Hirschi, Jai Hindley či Cees Bol. Do tímu pribudli rovnako veľké talenty v podobe Kevina Vermaerkeho, Andreasa Leknessunda či Thymena Arensmana.

„Myslím, že pre mladého športovca, je správna voľba Team DSM. Majú bohaté skúsenosti s prípravou mladých jazdcov.“

A od koho sa bude Brenner učiť? Tím povedie Romain Bardet, ktorý už stál na pódiu Tour de France. Z ostrieľaných borcov bude na nezaplatenie prítomnosť Nica Rocheho či krajana Nikiasa Arndta.

Nabrať skúsenosti

Je jasné, že po tínedžerovi sa nič veľké nechce. Zatiaľ. Prechod od juniorskej cyklistiky, kde často vyhrávate na základe svojej dominancie, je niečo iné, ako dynamický svet World Tour. Jazdí sa tvrdšie, rýchlejšia a to všetko vo väčšej miere. Chod v pelotóne je iný, dôležitá je aj pozícia a oveľa viac aj taktika.

„Budeme sa sústrediť na malé kroky vo vývoji. Pravdepodobne upriamim pozornosť na celkové poradie, ale po prvých testoch na kempe v januári uvidíme, ako na tom som. Ešte nemám nastavené riadne ciele. Chcel by som najprv zistiť, ako to chodí a s prichádzajúcimi výzvami sa zlepšovať. Mám rád talianske preteky ako Strade Bianche a Giro.“

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marco Brenner (@marco_brnr)

Vo voľnom čase si pozrie seriál ako Prison Break, má rád pizzu a Taliansko. Okrem toho má však sen stať sa úspešným na najslávnejšej úrovni cyklistiky. Pridal sa tak k mnohým jazdcom ako Evenepoel, Simmons, Philipsen, ktorí preskočili kategóriu U23. Stáva sa z toho nový trend. Športoví riaditelia podľa meraní a testov vidia fyzickú vyspelosť perspektívnych jazdcov. To bol aj prípad Brennera.

„Stať sa profesionálom čo najskôr bol môj veľký cieľ. Bol som rád, že som mohol preskočiť U23 kategóriu. Túto sezónu to bude všetko o učení sa. Musím si aj zvyknúť na väčšie dĺžky pretekov.“

Stať sa idolom

Keď sme sa spýtali na cyklistického idola, dostali sme zaujímavú odpoveď. Pri veľkom množstve hviezd si Brenner nikoho priamo nevybral. Ukázal však, akým jazdcom by chcel byť. Nie náhodou to bol Vincenzo Nibali, ktorý uspel na klasikách, ale aj na všetkých troch Grand Tours.

„Nemám idola, ale páči sa mi, ako jazdí Nibali. V budúcnosti by som sa sám chcel stať idolom pre mladých nemeckých cyklistov.“

Marcovi ďakujeme za čas a prajeme veľa úspechov.

Brenner podporuje mládežnícky bavorský tím:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marco Brenner (@marco_brnr)

Keď mal Marco Brenner rok, Valverde už vyhral prvé preteky. Obaja budú jazdiť v roku 2021

Marco Brenner víťazí v 1. etape Giro della Lunigiana:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár